Share on facebook
Share on email

Bronzéremmel tért haza Németországból a világhírű desszertséf

Jakabfi Dávid és csapata letisztult desszertcsodákkal remekelt Stuttgartban

Idén február elején rendezték meg a németországi Stuttgart városában a 26. szakácsolimpiát (IKA Culinary Olympics/Olimpyade der Küche). A világ egyik legrangosabb gasztronómiai megmérettetéséről Jakabfi Dávid és csapata bronzéremmel érkezett haza.

A négyévente megrendezett olimpián a magyar csapat Németh Tibor vezetésével bronzérmet szerzett, méghozzá egy olyan mezőnyben, ahol a világ gasztronómiai nagyágyúi is ringbe szálltak: Szingapúr, Svájc és az USA versenyzői is ott voltak a dobogóért folytatott küzdelemben. „Ezúttal olyan profi országokkal versenyeztünk, akiknek a gasztronómia már generációk óta a vérükben van. A hazai ételstílusunk és a desszertjeim teljesen típusidegenek a verseny elvárásaitól, ezért igazán nagy kihívást jelentett a megmérettetés” – árulta el a neves édességszobrász.

Majdnem ezüstnek örülhetett a magyar csapat

A németországi olimpián 1-100-ig terjedő skálán pontozzák a csapatokat. Jakabfi Dávid csapata végül mindössze két ponttal csúszott le az ezüstérmes kategóriáról, de a bronzérmesek között ők szerezték meg a legtöbb pontot.

Bár általában magányos farkasként dolgozom, kivételes élmény volt a csapattal együttműködni. Olyan összhangban voltunk, akár az együtt evező kajakosok, és ez a harmónia lehetővé tette, hogy tökéletes alkotásokat hozzunk létre” – árulta el a Franciaországban is elismert cukrászmester. Hozzátette, álmában sem gondolta volna, hogy ilyen szép eredménnyel zárul majd a németországi út, de örül, hogy ismét bizonyíthatott, és új területen is elismerést szerezhetett.

Krémes csodák a versenytányérokon

A versenyen négyféle petit four-t és négy tányérdesszertet, valamint egy tányérdesszertfogást kellett elkészíteni. A magyar csapat versenyédességei között szerepelt egy málnás feketetea desszert, egy matcha teával és bodzaszörppel készült kecskesajthab, egy sáfrányos körtekompóttal és gesztenyeváltozatokkal készült desszert, valamint egy áfonya-rózsa desszert. A gourmet menüsort pedig egy vérnarancsos, mascarponés desszert zárta. A hazaérkező csapat már a 2026-os versenyre készül, ahol a desszertséf külön kategóriában is szeretne elindulni.

Jakabfi Dávid több országban, köztük Németországban, Svájcban, Olaszországban, Erdélyben, Magyarországon és Ausztriában is oktat, és saját műhelye van Nagykanizsán. A fiatal cukrászra már az egész világ felfigyelt: a hazaiak közül elsőként kerülhetett be az elismert francia cukrászszakmai magazinba, a Le journal du pâtissier-be egyik tányérdesszertje. Augusztusban jelent meg a harmadik könyve, a Desszertműhely, amelyből számos elemet felhasználtak a versenyen.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Nyár, beachbody, fitt finomságok

Itt van a nyár, a legmelegebb évszak. Mindenki a vízpartot keresi, hogy kis hűsítő mártózásokkal elviselhetőbbek legyenek a kánikula legforróbb napjai. Ráadásul a legtöbb strandon ma már számos program- és sportlehetőség is adott, legyen szó strandfociról, strandröplabdáról, edzésről vagy akár egy könnyed, esti zenei kikapcsolódásról, ami még inkább vonzóvá teszi a szabadidőnk ott töltését.