Share on facebook
Share on email

Teljes a SZEMLE+ programja

Új helyszínnel és kibővített műsorral, megújult és tovább gondolt formában folytatódik a Városmajori Szabadtéri Színpad szakmai programsorozata, amely 2023-tól a SZEMLE+ nevet viseli.

Az elmúlt években a fokozott érdeklődésből egyértelműen kirajzolódott, hogy a Színházi Szemle a Városmajori Szabadtéri Színpad rendkívül népszerű programsorozata, mely mostanra túlnőtt eddigi keretein, olyan nagyszabású eseménnyé vált, amelyet valódi kulturális és művészi találkozások jellemeznek. A színház megújult arculatához és távlati terveihez igazodó SZEMLE+ túlmutatva a hagyományos színházi előadássorozat keretein, igazi fesztiváljelleget öltve magára új helyszínnel és különböző műfajú programokkal bővül.

A tavalyi évben 10. jubileumát ünneplő, a közönség és a szakma által egyaránt kedvelt színházi esemény idén augusztus 28. és szeptember 10. között kerül megrendezésre. A programsorozatban két határon túli és négy vidéki előadás mutatkozik be a Városmajori Szabadtéri Színpadon, míg hat vidéken és fővárosban is játszott stúdió előadást a közönség a margitszigeti Kristály Színtéren láthat majd. A rendezvény minőségi szórakozást ígérő darabjait a színház művészeti tanácsadója, Peremartoni Krisztina válogatta az évad kőszínházi kínálatából.

A SZEMLE+ a Városmajorban Czajlik József rendezésében Barta Lajos Szerelem című előadásával startol augusztus végén. A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata közös produkciójában nemcsak e két színház, hanem kassai és marosvásárhelyi színészek, alkotók is részt vesznek. Nagyváradról, a Szigligeti Színházból egy kellemes kikapcsolódást, felszabadult szórakozást és a nézőtéren közös éneklést ígérő, nagyszerű filmadaptáció, Márton Gyula Csinibabája érkezik Novák Eszter rendezésében. Elise Wilk Eltűntek című drámája egy erdélyi szász család történetét meséli 1945-től napjainkig Sebestyén Aba rendezésében a Yorick Stúdió vendégjátékában. A Budaörsi Latinovits Színház Heinrich Böll és Bereményi Géza Katharina Blum elvesztett tisztességét állítja a városmajori színpadra a programsorozat részeként. Az előadás alapjául szolgáló regény szerzője, Heinrich Böll (1917-1985) német (NSZK) író 1972-ben Nobel-díjat kapott. Egy lenyűgöző felnőtteknek szóló rémvarietével vagy junk operával (de nevezhetjük akár groteszk, zenés revünek vagy rémisztően röhögséges zenés színháznak is) mutatkozik be a tatabányai Jászai Mari Színház.  A Jógyerekek képeskönyve Dr. Heinrich Hoffman, a frankfurti elmegyógyintézet főorvosának 1845-ben, fiának írt mesekönyvének színpadi változata. A programsorozat városmajori részét szeptember 9-én, szombaton Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznyéje zárja a Miskolci Nemzeti Színház előadásában; a mű a történelmi hátteret, a Trianon-problematikát a szereplők egyéni sorsával egy szerelmi háromszögben láttatja.

Barta Lajos: Szerelem (augusztus 28. 19:00) – Bartók Kamaraszínház, Dunaújváros és Szabadkai Népszínház Magyar Társulata (rendező: Czajlik József)

Márton Gyula: Csinibaba (augusztus 30. 19:00) – Szigligeti Színház, Nagyvárad (rendező: Novák Eszter)

Elise Wilk: Eltűntek (szeptember 1. 20:00) – Yorick Studio (rendező: Sebestyén Aba)

Heinrich Böll – Bereményi Géza: Katharina Blum elvesztett tisztessége (szeptember 5. 20:00)  – Budaörsi Latinovits Színház (rendező: Máté Gábor)

The Tiger Lillies, Julian Crouch és Phelim McDermott: Jógyerekek képeskönyve (szeptember 7. 19:00) – Jászai Mari Színház, Tatabánya (rendező: Szikszai Rémusz)

Hunyady Sándor: Feketeszárú cseresznye (szeptember 9. 19:00) – Miskolci Nemzeti Színház (rendező: Szőcs Artúr)

A SZEMLE+ kamaradarabjainak sorát Béres Márta One-girl Show-ja, egy csodálatos vajdasági színésznő életének mozaikképeit bemutató előadás nyitja meg augusztus 29-én. Göndör László a karantén közepén úgy döntött, hogy odaköltözik a nagymamájához, az együtt töltött 32 nap beszélgetéseiből és visszaemlékezéseiből született a Nagymamával álmodtam című, rendkívül izgalmas darab. A fővárosi Centrál Színházból érkezik Balsai Móni előadásában Willy Russell remekbe szabott, szívmelengető és sziporkázóan humoros sikerdarabja, a Shirley Valentine. A több díjat nyert, Tar Sándor novellái alapján készült A mi utcánk Köles Ferenc előadásában a Pécsi Nemzeti Színházból érkezik a Margit-szigetre. Mészáros Piroska saját élményeit osztja meg a Call girl című stúdió előadásában arról, hogy milyen két lábbal a földön élni, és hogyan találta meg a helyét színésznőként egy multinacionális cég call centerében. A Spáh Dávid által rendezett előadás a Manna és a Független Színművészetért Alapítvány közös produkciója. Szeptember 10-én a teljes SZEMLE+ programsorozatot Elfriede Jelinek Árnyék (Eurüdiké mondja) című darabja zárja a Kristály Színtérben. Az előadásban Pető Kata Eurüdikéjének szózuhatagával dialógusba lép a zene és a tánc, hat Orpheusz: a Freakin’ Disco négy tagja, Kákonyi Árpád és Gergye Krisztián személyében.

Béres Márta: One-girl Show (augusztus 29. 19:30) – MASZK Egyesület – Kosztolányi Dezső Színház (rendező: Urbán András, előadja: Béres Márta)

Göndör László – Katona Éva: Nagymamával álmodtam (augusztus 31. 19:30) – Trafó Kortárs Műészetek Háza és SzínMűHely Alapítvány (rendező: Göndör László, előadja: Göndör László)

Willy Russell: Shirley Valentine (szeptember 4. 19:30) – Centrál Színház (rendező: Mészáros Ujj Károly, előadja: Balsai Móni)

Tar Sándor novellái alapján: A mi utcánk – függő beszéd (szeptember 6. 19:30)  – Pécsi Nemzeti Színház (rendező: Szabó Attila, előadja: Köles Ferenc)

call girl (szeptember 8. 19:30) – Manna – Független Színművészetért Alapítvány (rendező: Spáh Dávid, előadja: Mészáros Piroska)

Elfriede Jelinek: Árnyék (Eurüdiké mondja) (szeptember 10. 19:30) – FÜGE Produkció – Trafó (rendező: Porogi Dorka, előadják: Pető Kata és Keresztes Gábor, Komjáti Áron, Szabó Sipos Ágoston, Csizmás András, Kákonyi Árpád, Gergye Krisztián)

A Városmajori Szabadtéri Színpad programjait ismét egy négyfős zsűri kíséri majd figyelemmel, amelynek Benkő Nóra, a Színpad ügyvezető igazgatója mellett Hegyi Barbara Jászai Mari-díjas színésznő, Székely Csaba erdélyi magyar író és Trokán Péter Jászai Mari-díjas színművész lesznek a tagjai, míg a Kristály Színtér darabjait Benkó Nóra mellett Vecsei H. Miklós Junior Príma-díjas magyar színész és Bánsági Ildikó Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő díjazzák.

A Szemle plusz programjai megtalálhatók mind a két intézmény (Városmajori Szabadtéri Színpad és Kristály Színtér) honlapjain.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Előadással emlékezik Eötvös Péterre az OPERA

Kimagasló életműve és emberi nagysága iránti tiszteletadásként a Magyar Állami Operaház 2024. április 18-án, 20:00 órai kezdettel, félszcenírozott változatban tűzi műsorára a Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester és zenepedagógus Valuska című operáját az Operaházban.