Share on facebook
Share on email

Egyedülálló élmények, különleges programok a Városmajorban

Idén nyáron közel ötven különböző műfajú, izgalmas és változatos programmal várja régi és új nézőit a Városmajori Szabadtéri Színpad: zenés- és prózai előadások, operett, táncprodukciók, látványos gyerek- és felnőtt koncertek, hangulatos séták és egy premier előtti filmvetítés.

Az idei évad kiemelt eseménye az Oscar-díjas Még egy kört mindenkinek című, Thomas Vinterberg-film színpadi adaptációja, az Orlai Produkciós Irodával koprodukcióban készülő előadás bemutatója lesz.

A színházimádók megbízható nyári mekkájaként is közismert Városmajori Szabadtéri Színpad műsorán számtalan klasszikus prózai előadás, köztük vígjátékok, groteszk és tragigroteszk színdarabok, drámák kerülnek színre. A 2023-as évadot egy nagyszerű páros nyitja meg a hangulatos park árnyékában: Pokorny Lia és Ötvös András. A Válótársas humorral és rögtönzésekkel teli, könnyed párkapcsolat-gazdagító előadás, amely kiváló kikapcsolódást jelent minden korosztály számára.

A nyár folyamán az Orlai Produkciós Iroda több előadását is láthatja a közönség a majorban: egy élethosszon át tartó szerelmes levelezésnek lehetnek szem- és fültanúi Hernádi Judit és Gálffi László előadásában, a Love Letters-ben. Június 29-én Laurent Baffie szédületes komédiája, a Tok-tok, avagy hogy pattog a kocka? jelenthet könnyed nyár esti kikapcsolódást mindenkinek. A nézők egy csapatnyi ismeretlen embert követhetnek nyomon bezárva egy világhírű pszichiáter előszobájába. Friss házasok közös életének első lépéseit ismerheti meg a közönség augusztus 16-án Neil Simon Mezítláb a parkban című darabjának színpadi változatában.

Rényi Ádám keserédes, abszurd és meglepő történeteinek hőseit és antihőseit A hosszú élet titkában négy színész kelti életre egy sokszínű, sokhangulatú, nevetésben és könnyekben is gazdag, különleges előadásban. Július 25-én a L’art pour l’art Légitársaság repíti a nézőket oda, „ahova a végén megérkeznek”. A felhőtlen szórakozást a már jól bevált személyzet garantálja: Dolák-Saly Róbert, Pethő Zsolt, Szászi Móni, valamint a sok más járaton már bizonyított, Jászai Mari-díjas stewardess, Stefanovics Angéla. A Játékszín Nyolc Nő című előadásában a világtól elzárt nők próbálnak egy gyilkosságot megoldani; a gyilkos köztük van, de melyikük lehet az? A fajok eredetét a színészek improvizációit felhasználva Tasnádi István írta, az evolúciós problémákat feszegető darab sok humorral fűszerezett. Levi Strauss karrierjét, avagy a farmernadrág, a blue jeans születését meséli el Jávori Fegya – Kállai István & Gábor – Müller Péter Sziámi: Lévi Story! – A Farmerkirály című klezmer musicalje. Az előadásban gyönyörű dallamok, vérpezsdítő ritmusok, szívhez szóló klezmer muzsika ragadja magával a nézőt. A Miskolci Nemzeti Színház egy nagy klasszikust, az 1997-es magyar filmvígjáték színházi adaptációját hozza el a fővárosi kultúrafogyasztók számára, Ray Cooney A miniszter félrelép című vígjátéka mosolyt csal minden néző arcára.

Idén a városmajori deszkákra a Monarchia Operett az egyik nagy sikerű előadásával, a 120 perc a Föld körül című gálaestjével érkezik, a Fórum Színház pedig A feleség negyvennél kezdődik című produkcióval. Szinte már hagyomány, hogy a Dumaszínház fellépői is vendégeskednek a budai színpadon, 2023 nyarán Hadházi László, Kovács András és Bödőcs Tibor önálló estjeit láthatja a közönség.  

A tánc ezen a nyáron sem maradhat ki a Városmajori Szabadtéri Színpad repertoárjából, a műfaj kedvelőinek örömére Franciaországból nyolc afrikai táncossal érkezik a világhírű Nagy József (Josef Nadj) koreográfus egyik leghíresebb produkciója, az OMMA. Az előadás a tánc gyökereihez nyúlik vissza, melynek a mozgás a lényege, s az univerzum a horizontja. A Duda Éva Társulat pedig egy élőzenés akrobatikus táncelőadást mutat be, a RAMAZURI július 31-én lesz látható.

A 2022-ben fennállásának 100. évét ünneplő budai játszóhely 2023-as évadának alappilléreit a színházi előadások adják, az idei évadban csatlakozva a 10. Színházi Olimpia programsorozatához két külföldi színházi produkció is színesíti a repertoárt: a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Keresztes Attila rendezésében, Sebestyén Aba főszereplésével mutatja be A nép ellensége című Ibsen-darabot, míg Shakespeare Hamlet drámájának feldolgozása, az Apropó, Hamlet! (HAMLET á l’impératif) új fordításban az Avignon-i fesztiválról érkezik Budapestre, Olivier Py rendezésében.

Visszatér és kétszer is látható lesz a centenáriumi évad nagysikerű saját darabja: az intézmény, a park, valamint a környék elmúlt 100 évét bemutató, Nyáry Krisztián és Horváth János Antal által írt Az eszméimet nem cserélem – Titkos irodalmi mulatság és kesergés. De sor kerül idén is egy, az Orlai Produkciós Irodával koprodukcióban megvalósuló saját bemutatóra is július 21-én. Az Oscar-díjas Még egy kört mindenkinek című, Thomas Vinterberg-film alapján készült előadás lesz az idei évad kiemelt eseménye.

Új névvel és koncepcióval folytatódik a közönség és a szakma által egyaránt kedvelt színházi esemény, a 2022-ben 10. jubileumát ünneplő Városmajori Színházi Szemle. Az új helyszínnel és kibővített műsorral megújult és tovább gondolt rendezvénysorozat 2023-tól a SZEMLE+ nevet viseli, s a Városmajori Szabadtéri Színpad mellett a margitszigeti Kristály Színtér is helyet ad majd az előadásoknak augusztus 28. és szeptember 10. között. A kivételes rendezvénysorozat elsődleges célja továbbra is az, hogy a fővárosi nézőknek olyan előadások is elérhetővé váljanak, amelyek megtekintéséhez alap esetben több száz kilométert kellene utazni vidékre vagy a határon túlra.

A SZEMLE+ a Városmajorban Czajlik József rendezésében Barta Lajos Szerelem című előadásával startol augusztus végén. A nagyváradi Szigligeti Színházból egy kellemes kikapcsolódást, felszabadult szórakozást és a nézőtéren közös éneklést ígérő, nagyszerű filmadaptáció, Márton Gyula Csinibabája érkezik Novák Eszter rendezésében. Elise Wilk Eltűntek című drámája egy erdélyi szász család történetét meséli el 1945-től napjainkig Sebestyén Aba rendezésében a Yorick Stúdió vendégjátékában. A Budaörsi Latinovits Színház Heinrich Böll és Bereményi Géza Katharina Blum elvesztett tisztességét állítja a városmajori színpadra a programsorozat részeként. Egy lenyűgöző felnőtteknek szóló rémvarietével vagy junk operával mutatkozik be a tatabányai Jászai Mari Színház.  A Jógyerekek képeskönyve Dr. Heinrich Hoffman, a frankfurti elmegyógyintézet főorvosának 1845-ben, fiának írt mesekönyvének színpadi változata. A programsorozat városmajori részét szeptember 9-én, szombaton Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznyéje zárja a Miskolci Nemzeti Színház előadásában.

A Kristály Színtérben a kamaradarabok sorát Béres Márta One-girl Show-ja, egy csodálatos vajdasági színésznő életének mozaikképeit bemutató előadás nyitja meg augusztus 29-én. Göndör László a karantén közepén úgy döntött, hogy odaköltözik a nagymamájához, az együtt töltött 32 nap beszélgetéseiből és visszaemlékezéseiből született a Nagymamával álmodtam című, rendkívül izgalmas darab. A fővárosi Centrál Színházból érkezik Balsai Móni előadásában Willy Russell remekbe szabott, szívmelengető és sziporkázóan humoros sikerdarabja, a Shirley Valentine. A több díjat nyert, Tar Sándor novellái alapján készült A mi utcánk Köles Ferenc előadásában a Pécsi Nemzeti Színházból érkezik a Margit-szigetre. Mészáros Piroska saját élményeit osztja meg a Call girl című stúdió előadásában arról, hogy milyen két lábbal a földön élni, és hogyan találta meg a helyét színésznőként egy multinacionális cég call centerében. Szeptember 10-én a teljes SZEMLE+ programsorozatot Elfriede Jelinek Árnyék (Eurüdiké mondja) című darabja zárja a Kristály Színtérben.

A színház 100 éves múltját és Budapest első közparkjának történetét mesélik el a Budasteppel közösen indított tematikus séták, amelyek a nyár folyamán „végig vezetve a résztvevőket a történelem viharain” bepillantást engednek a színház kulisszái mögé is.

A változatos dallamok, a komoly- és könnyűzene kedvelői sem maradnak városmajori program nélkül a nyáron. Olyan neves magyar előadók és zenekarok lépnek színpadra a Városmajorban, mint az idén is visszatérő Palya Bea, vagy a 2021-ben hatalmas sikerű koncertet adó Benkó Dixieland Band. Július 6-án az autentikus zsidó dallamokért a Budapest Klezmer Band felel majd, Szinetár Dóra vendégszereplésével, míg augusztusban együtt ünnepelhetik a nézők Horgas Eszter pályafutásának elmúlt 30 évét, a gálakoncerten Falusi Mariann lesz a vendége.

A kisebbeket is koncertek várják a Városmajorban, fellép a Kaláka, az Alma együttes és a megunhatatlan Halász Judit. Az agyafúrt kisegér, Rumini Ferrit-szigeten átélt kalandjait pedig a Pesti Művész Színház tolmácsolásában láthatják a gyerekek. Az elmúlt évek hagyományait és sikereit folytatva idén nyáron is premier előtti filmvetítést tart a színház az évad során, Tristan Séguéla Egy boldog ember című francia vígjátékát láthatják a mozgókép szerelmesei eredeti nyelven magyar felirattal.

Tartsanak velünk idén nyáron is! További információ és online jegyvásárlás: www.varosmajoriszinpad.hu

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Színmű készült Klebelsberg Kunoné Botka Sarolta életéről

Hedry Mária Árnyéksors című drámájának ősbemutatóját június 14-én tartják a Klebelsberg Kastély Kamaraszínházában. A Klebelsberg Kuno felesége, Botka Sarolta életéről készült színmű az Összetartozás Ünnep Családi Fesztivál keretében mutatják be egy különleges helyszínen, a Klebelsberg házaspár egykori pesthidegkúti otthonában.