Share on facebook
Share on email

PASTORALE 2023/4 – János vitéz

A 150 éve született Kacsóh Pongrác daljátéka a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében.

A Pastorale családi előadássorozat a 2023-as évadban is a Pesti Vigadó Dísztermében, a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében valósul meg. A 2023-as Pastorale-sorozat júniusi, zenés színházi előadásán a 200 éve született nagy költőre, Petőfi Sándorra és a 150 éve született és 100 évvel ezelőtt elhunyt zeneszerzőre, Kacsóh Pongrácra emlékezünk, „közös” alkotásukkal, a János vitéz című daljátékkal. Az előadás 2023. június 13-án, a Szarvasi Vízi Színházban is bemutatásra kerül.

Petőfi János vitéz című elbeszélő költeménye alapján Bakonyi Károly írt színdarabot. A cselekmény némileg eltér Petőfiétől, például a kalandok kimaradnak belőle. A cselekmény röviden: A juhászbojtár Kukorica Jancsi és Iluska szerelmesek egymásba. Iluska gonosz mostohája felbéreli a csőszt, hogy hajtsa tilosba a nyájat, így Jancsi menekülni kényszerül. Huszárnak áll, majd csapatával elkergeti a törököket, megmentve a franciákat és a francia királylányt, akit a király – hálája jeléül – feleségül adna hozzá, de János sohasem tudná feledni szerelmetes Iluskáját.  Bagó Iluska halálhírét hozza és átad Jánosnak egy rózsaszálat a lány sírjáról. János és Bagó vándorlásuk során megtalálják Iluskát Tündérország királynőjeként. Végül mindhárman visszatérnek falujukba, ahol kiteljesedhet a szerelmesek boldogsága. 

Miután Kacsóh Pongrác már komponált daljátékot Csipkerózsika címmel, őt kérték fel a zene megírására Bakonyi darabjához, és ennek gyorsan eleget is tett. Kacsóh a zene világában szokatlan életutat járt be, hiszen pályáját matematika-fizika szakos tanárként kezdte és csak később mélyült el érdeklődése a zene iránt. 1904-től daljátékokat és színpadi kísérőzenéket írt, de jelentős volt zenei szakírói tevékenysége is. 

Az 1904 őszén, a Király Színházban megtartott premierre a daljáték két fontos női szerepére (Iluska és a francia királylány) a kor ünnepelt színésznőjét, Fedák Sárit akarták felkérni, csakhogy neki jobban tetszett Kukorica Jancsi, illetve János vitéz szerepe. Így esett, hogy az első címszereplő egy primadonna, Fedák Sári lett, aki ezzel az alakítással élete egyik legnagyobb sikerét érte el. Iluskát Medgyaszay Vilma, a francia királykisasszonyt Szamosi Elza játszotta. A bemutató elsöprő sikert hozott. A darab Magyarországon és az elszakított magyar területeken azóta is repertoáron van, nagyszámú rendezés született belőle, a közönség lelkesedése töretlen. A Pastorale-sorozatban a háromfelvonásos daljátékot két részben mutatjuk be, a jeleneteket mesélő köti össze.

Műsor:

János vitéz

A 150 éve született Kacsóh Pongrác daljátéka 

Szöveg: Petőfi Sándor elbeszélő költeménye alapján Bakonyi Károly

Versek: Heltai Jenő

Zene: Kacsóh Pongrác

Szereplők:

Kukorica Jancsi, később János vitéz: Erdős Róbert

Iluska: Lőkösházi Mária

A gonosz mostoha: Csonka Zsuzsanna

A francia király: Szolnoki Tibor

A francia királylány: Gál Gabriella

Bagó: Fülep Máté

Strázsamester: Csák Ádám

Mesélő: Solymosi Tari Emőke

A Szent István Szakgimnázium Ének Tanszakának Kórusa

A Honvéd Férfikar művészei

Szent István Filharmonikusok

Vezényel: Horváth Gábor

Rendező: Gémes Katalin

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Előadással emlékezik Eötvös Péterre az OPERA

Kimagasló életműve és emberi nagysága iránti tiszteletadásként a Magyar Állami Operaház 2024. április 18-án, 20:00 órai kezdettel, félszcenírozott változatban tűzi műsorára a Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester és zenepedagógus Valuska című operáját az Operaházban.