Share on facebook
Share on email

29. Duna Karnevál – A néptánc európai ünnepe

Karneváli hangulatban nemzetközi és hazai néptáncegyüttesek közreműködésével rendezik meg a 29. Duna Karnevált június 7. és 14. között Budapesten.

A rangos nemzetközi kulturális fesztiválon fellép többek között a Cimbaliband, a Kecskemét Táncegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes, emellett többek között látványos karneváli felvonulással, nemzetközi táncházzal, a VI. FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivállal és a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon megrendezett nagyszabású gálával várják az érdeklődőket. 

Kellemes nyáresti hangulatban várja a néptánc és népzene szerelmeseit a 29. Duna Karnevál június 7. és 14. között Budapesten. A nemzetközi népművészeti fesztiválon látványos programokkal mutatják be a Kárpát-medence és a világ gazdag népzenei és táncos örökségét a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon és más népszerű budapesti helyszíneken.

A Nemzeti Múzeum kertjében felállított nagyszínpadon fergeteges gálaműsorral és tértáncházzal mutatkoznak be a hazai és külföldi táncegyüttesek és a hazánkban élő nemzetiségek, emellett népzenei koncertekkel várják a népi kultúra iránt érdeklődőket június 7. és 9. között. A nyitónapon a Kárpát-medence tánchagyományaival és a hazánkban élő nemzetiségek színes népi kultúrájával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, majd Petőfi Sándor előtt tisztelegve a költő forradalmi és szerelmi verseinek hangulatait, gondolatait az ifjúsághoz szóló üzenetét jeleníti meg a néptánc nyelvén a Duna Művészegyüttes és a Kecskemét Táncegyüttes. Június 8-án, szombaton immár a hatodik alkalommal rendezik meg a nagysikerű FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivál gáláját, ahol a legjobb nemzetközi és hazai gyermek táncegyüttesek mutatják be produkciójukat. Majd fellép a Cimbaliband és bemutatja tánckoncertjét a Kárpátalja Néptáncegyüttes.

Június 9-én igazi látványossággal, karneváli felvonulással köszöntik a fellépők a fesztivált Budapest belvárosában. Külföldi és hazai népzenekarok, táncegyüttesek, gyermek és ifjúsági tánccsoportok, hagyományőrző tánc és zenei csoportok színes kavalkádja teremt majd utánozhatatlan karneváli hangulatot Budapest szívében. A felvonulást az együttesek gálaműsora követi, az estet pedig az Európai Uniós elnökség tiszteletére az európiai – holland, bolgár, spanyol, török és szerb – vendégegyüttesek közös műsora zárja.

A fesztivál első hétvégéjen villámcsődülettel kápráztatják majd el az utca népét Budapest legszebb terein, június 10-én a Kobuci-kertben nemzetközi táncházzal várják az érdeklődőket.

Az Erzsébetligeti Színházban június 13-án tartják a XIII. Lánchíd Nemzetközi Néptáncversenyt, melynek célja a kultúrák közötti párbeszéd erősítése. A produkciókat nemzetközi zsűri értékeli és ítéli oda az Arany-, Ezüst-, Bronz LÁNCHÍD díjakat és különdíjakat. A Pomázi Művelődési Központban a 29. Duna Karnevál nemeztközi fellépő mutatkoznak be.

Június 14-én, a fesztivál zárónapján a Duna Karnevál gálaműsora teszi fel a koronát a programsorozatra. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad mesés környezetében bemutatott gálaműsoron a külföldi és hazai táncegyüttesek közel háromszáz művészének közös műsorát láthatja majd a közönség. Az est első részében a Világkarneválon a meghívott külföldi együttesek mutatják be műsorukat, majd a második részben egy művészi együttműködésben megvalósuló előadást láthatnak Örömóda címmel, melyet Magyarország Európai Uniós elnökségealkalmából állítottak színpadra a magyar, bolgár, holland, szerb és török együttesek közösen. A műsor szellemisége egymás kultúrájának, identitásának tiszteletén alapul, az előadás az egyes népek népzenei és néptánc kincsének közös ünneplése a Magyar Állami Népi Együttes, a Duna Művészegyüttes és az Európai Uniós tagállamok és csatlakozó országok képviseletében meghívott néptáncegyüttesek sodró erejű előadásában. A műsor szerkesztő koreográfusa Mihályi Gábor, Kossuth- és Harangozó Gyula-díjas, érdemes és kiváló művész, zenei szerkesztője Pál István Szalonna, Liszt Ferenc-díjas, érdemes művész, Dulai Zoltán, a Népművészet Ifjú Mestere, koreográfus-rendezője a Harangozó Gyula-díjas Juhász Zsolt a Duna Művészegyüttes vezetője.

Fesztiváligazgató: Mucsi János, Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész

www.dunakarneval.hu

https://www.facebook.com/DunaKarneval

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Színmű készült Klebelsberg Kunoné Botka Sarolta életéről

Hedry Mária Árnyéksors című drámájának ősbemutatóját június 14-én tartják a Klebelsberg Kastély Kamaraszínházában. A Klebelsberg Kuno felesége, Botka Sarolta életéről készült színmű az Összetartozás Ünnep Családi Fesztivál keretében mutatják be egy különleges helyszínen, a Klebelsberg házaspár egykori pesthidegkúti otthonában.