Share on facebook
Share on email

12. alkalommal rendezték meg a Szent István-napi kenyérversenyt

A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz híven, 2023-ban tizenkettedik alkalommal rendezte meg kenyérversenyét.

Az államalapítás ünnepére készülő Szent István napi kenyér első helyezettjével, az Innovatív kategória győztes termékével és a Sétáló sütemény kategória első díjazottjával a Parlamentben megrendezett ünnepélyes díjátadón találkozhatott először a közönség.

A Magyar Pékszövetség Kenyérversenyéről

A szervezet idén immár tizenkettedik éve hirdette meg szakmai versenyét. Az országos megmérettetés célja 2023-ban is az, hogy a sütőipari vállalkozásokat ösztönözzék minél izgalmasabb, újítóbb, mégis a hagyomány alapjaira épülő péktermékek megalkotására, ezáltal gazdagítva az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk, a kenyér választékát. Idén három kategóriában lehetett nevezni a versenyre, így Szent István napi kenyér, Innovatív kenyér és a tavaly újdonságként bevezetett, Sétáló Sütemény kategóriákban várta a szervezet a pékárukat.

Azon törekvés eredményességét, hogy a pékmesterek versengése folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, jól tükrözi, hogy idén minden eddiginél több, összesen 85 nevezés érkezett.

A verseny népszerűségét és presztízsét mutatja, hogy a Budapest és a Pest vármegye székhelyű pékségek mellett az ország szinte minden részéről van olyan kézműves, kovászos vagy nagyüzemi pékmester, aki pályázott az idei Év kenyere, az Év Innovatív kenyere és az Év Sétáló Süteménye címre. A bíráló bizottság értékelhetett olyan pékárukat, amelyek Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Baranya és Somogy, Győr-Moson-Sopron vármegyékből érkeztek.

Az első körös zsűrizésen 29 db Szent István napi és 34 db Innovatív kenyeret, valamint 22 db Sétáló Süteményt értékelt az ötfős, szakmai zsűri. Ilonka Boldizsár, a zsűri elnöke, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete, Bajusz János, a COOP Szolnok Zrt. üzemvezetője, Kászpári Károly, a Fristen Kft. ügyvezetője, Király István, a Király Pék és Társa Bt. alapítója, illetve Kovács Zoltán, a Katica Pékség és Kávé és Teaház üzemvezetője anonim módon, szakmai szempontokat figyelembe véve pontozta a termékeket.

A második körös sajtónyilvános zsűrizésre felkérést kapott Dr. Felkai Beáta Olga – az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára és Dr. Pleva Györgya Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság igazgató főállatorvosa.

A sajtónyilvános eseményen mindhárom kategóriában az első körben kiválasztott 9 termék képviseltette magát. A bírálatnál azokra a minőségi jegyekre fókuszáltak, amelyek megadják egy termék karakterét. Mustra alá vették a péktermékek illatát, ízét, megvizsgálták a kenyerek héjazatát, bélzetét és nem utolsó sorban szemügyre vették a külalakot. Ezek a szempontok döntően befolyásolják a fogyasztót a választásban, és meghatározzák a termék élvezeti értékét.

Ahány kategória, annyi elvárás

A Szent István napi kenyér a verseny legfontosabb kategóriája, amit az államalapítás ünnepére sütnek hazánk pékjei. Ez esetben a pékmestereknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret, legalább kétféle liszt felhasználásával. A zsűrizés során a szakemberek vizsgálták, hogy megfelel-e a termék a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak, illetve a pontozásnál figyelembe vették, hogy milyen minőségi jegyekkel bír az alak, a héjazat, a bélzet, az illat és az íz vonatkozásában.

Az Innovatív kenyér kategóriába olyan termékkel lehetett nevezni, amellyel szemben elvárás volt, hogy magyar és különleges alapanyagok felhasználásával készüljön, maximum fél kilogramm tömegegységben. Az innováció formája megjelenhetett az alapanyag használatban, a gyártási technológiában, a megjelenésében és az élettani hatásában.

Kiemelt feltétel volt, hogy a Magyar Ízek Utcája 2023. évi témája a HÚS és a PECSENYE, amire az innovatív termékekkel célszerű volt rákapcsolódni.

A Sétáló Sütemények esetében a kreatív, dekoratív megjelenés és a séta közbeni könnyen fogyaszthatóság volt az egyik fő szempont amellett, hogy az érzékszervi tulajdonságokra – így az alakra, az illatra, az ízharmóniára és a megfelelően laza tésztaszerkezetre – is figyelt a bírálat során a zsűri.

Fogadják szeretettel az idei versenyünk első helyezést elért termékeit és alkotóit.

Szent István napi Kenyér kategóriaSzent István napi Durumkenyér Heim Sütöde Bt. Heim Endre: 06-30-400-28-74
Innovatív Kenyér kategóriaAranymetszés kenyér Balmaz-Sütöde Kft. Fülep Ádám: 06-30-829-84-56
Sétáló sütemény kategóriaMálnás-pisztáciás Pékfagylalt Szinobor Kft. Éles Szilárd:06-30-301-28-85  

A Szent István napi kenyér kategóriájában a legjobbnak idén a Heim Sütöde Bt. Szent István napi Durumkenyerét ítélte a héttagú zsűri.

A dunabogdányi Heim Sütöde Bt. 1985. március 15-én kezdte meg működését családi vállalkozásként. Egy testvérpár, Heim Ferenc és Heim Endre alapította a péküzemet egy idilli környezetben, a Duna mentén. 2002-ben jelentős beruházásokkal felújították az üzemet. Az ifjabb Heim Endre közben megszerezte a pék szakképesítést. 2017-ben úgy döntött, hogy bevezeti a vadkovászos technológiát, ráadásul üzemi keretek között alkalmazta az eljárást. Az innováció mentén az üzemfejlesztés is fontos szerepet kapott. Ekkor hirdették meg az üzemvezetői állást, ami addig nem létezett. 2022-ben Turjánszki Róbert csatlakozott a munkatársakhoz, aki szakmai tudásával, külföldi tapasztalataival és a továbbképzéseken megszerezett innovatív ötleteivel erősíti a pékséget. Endre és Róbert egy szóládi továbbképzésen, egy amerikai mesterpék közreműködésének köszönhetően ismerkedett meg a durumliszttel. Ekkor született meg az elhatározás, hogy szeretnének ennek a lisztnek a felhasználásával elkészíteni egyes termékeiket. Bár az alapanyag beszerzése kezdetben nehézségekbe ütközött, végül egy magyar malomban megtalálták a számukra megfelelő durumlisztet, ahol a nagyobb mennyiségi rendelés sem okozott problémát.

A két szakember találkozása és együttműködése az új alapanyag, a vadkovászos technológiai eljárás alkalmazása hozta meg az idei sikert.

Heim Endre, a kenyér megalkotója így fogalmazott:

 „A durum azért volt jó választás, mert ennek a lisztnek hajtóereje van. A nagyobb fehérjetartalom erős vázat ad a kenyérnek, sárgás színt a bélzetnek és édeskés ízt a terméknek. A magas vitamin- és rosttartalma miatt sportolóknak is ajánlják, de a cukorbetegek számára is ideális termék, mivel a durum liszt felhasználásával készült kenyér a lassan lebomló és felszívódó szénhidrátoknak köszönhetően az egészséges táplálkozás részévé válik.

Szerintem a legfontosabb, hogy meglásd az új lehetőségeket, és addig menjél, amíg meg tudod őket valósítani. Természetesen ehhez elengedhetetlen a csapatmunka, a megfelelő technológia, a kísérletezési idő, a kudarctűrés. Ezeknek az összessége viszont meghozza a sikeres eredményt. Valamint a közösségi média elterjedése is nagyban hozzájárul a fejlődéshez, hiszen nemzetközileg elismert pékek osszák meg a receptjeiket, a technológiai folyamatokat eljárásokat, amikből rengeteget lehet fejlődni. Amire büszke vagyok, hogy a nagyüzemi keretek között sikerült ilyen színvonalon a vadkovászos kenyeret is bevezetni, amilyen módon a nyertes kenyér is készült”.

Az Innovatív kategória kenyerei a legújabb fogyasztói trendeket szolgálják ki: merész íztársítások mellett az egészségre gyakorolt jótékony hatás jellemzi őket.

Az Év Innovatív kenyerének a Balmaz Sütöde Kft. Aranymetszés kenyerét választották meg az idei évben. A Balmaz-Sütöde Kft. immáron három évtizede szolgálja magas minőségű, kiváló alapanyagból készült péktermékeivel a hajdúságiakat. Megőrizve a régi hagyományokat és figyelembe véve az új trendeket alkották meg Aranymetszés kenyerüket. A generációkon átívelő szenvedély apáról fiúra száll és ott él minden pékáruban.

Fülep Ádám, a Balmaz Sütöde Kft üzemvezető helyettese ismertette az Aranymetszés kenyér történetét:

 „A termék előállítása során édesapámmal, Fülep Zsolttal, aki egyben a cég ügyvezetője, arra törekedtünk, hogy megvalósítsuk az Aranymetszés arányosságot, amit napjainkban talán kevesen ismernek és alkalmaznak, pedig gyakran megjelenik a természetben, az ókori építészetben és reneszánsz művészetben egyaránt, mivel természetes egyensúlyt teremt a szimmetria és aszimmetria között. Az aranymetszés kenyér előállítása a kovászolással kezdődik. Ehhez olyan alapanyagokat kerestünk, melyekkel megpróbáltuk felismerhetővé tenni az arányokat. Az előállítás során olyan technológiai eljárást alkalmaztunk, amivel egy elegáns, harmonikus, és egyedi terméket hívtunk életre. Az aranymetszés kenyérben az egyensúlyt biztosító összetevők (édes nedűben 48 óráig áztatott dió) együttes jelenléte eredményezte a zamatos, enyhén édeskés ízvilágot.

Ehhez társul négyféle lisztnek a keveréke (természetesen az aranymetszés arányainak megfelelően), melyek biztosítják a puha, mégis rugalmas rendkívül ízletes bélzetet. Az alapanyagok mellett fontos kiemelnünk azt a technológiát, amit már évek óta alkalmazunk kenyereink előállításához: a kovászolás (szakaszos eljárással történik) és a hosszú érlelés eredménye egyedivé varázsolja kenyereinket és páratlan gasztronómiai élményt nyújtanak a fogyasztóknak. Az aranymetszés arányosságait tartalmazó termék nem csak íz, hanem formai és esztétikai értékkel is bír.”

Sétáló sütemény kategória: Málnás-pisztáciás Pékfagylalt (Szinobor Kft.)

Ennek a kategóriának a győztese az idei évben indult először a Magyar Pékszövetség versenyén, és ez is azt bizonyítja, hogy az újítás, a kísérletezés meghozta a sikert. Éles Szilárd korábban a mezőkövesdi profi labdarúgócsapat tagja volt, de sérülései miatt más szakma után kellett néznie. Ekkor határozta el, hogy péknek áll. 2014-ben indult a családi vállalkozás, és a három testvér az édesanyáról, Stelláról nevezte el a biharkeresztesi pékségüket.

A Pékfagylalt elkészítésekor elsősorban a szervezet által kiírt verseny inspirálta az alkotót, másodsorban pedig valami formabontó ötlettel szerettek volna benevezni az országos versenyre. Az ihletet egy korábbi ötlet adta, miszerint a fagylalt tölcsér sütés alatt nem barnul meg, és nem ég oda. Ezzel adták meg a termék formai kinézetét, amihez már csak a tartalmat kellett kitalálni. A málna jó választásnak tűnt, ezt a gyümölcsöt egészítették ki a roppanós pisztáciával, amihez még fehércsokoládét is adtak. Ez a három íz tökéletesen harmonizált egymással, ezt bizonyította az is, hogy Éles Szilárd hároméves kisfia, mint ez első kóstolók egyike, tökéletesen meg volt elégedve a Pékfagyival.

Ismerjék meg a nyertes kenyereket!

A Kenyérverseny nyertes kenyereit minden évben a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg először a nagyközönség. A Pékszövetség célja, hogy a nyertes termékeket országos szinten elérhetővé váljon a fogyasztók számára. Ennek érdekében a Magyar Pékszövetség gyártói felhívást tett közzé, amiben felkéri a sütőipari vállalkozásokat, vegyék fel kínálatukba 2023. Szent István napi kenyerét, illetve Innovatív Kenyerét. Azokkal a pékségekkel, gyártókkal, akik jelentkeznek, a szövetség gyártási szerződést köt, amiben rögzítve van a kenyér gyártására vonatkozó összes előírás (anyagösszetétel, technológia, forma), amit szigorúan be kell tartani. Emellett a gyártást vállaló pékségek számára a Pékszövetség biztosítja a kenyérszalagokat és a plakátokat is, melyek egyértelműen felismerhetővé teszik az ünnepi kenyereket és az azokat árusító szaküzleteket. Ez garanciát jelent arra, hogy az ország minden pontján ugyanazt a minőségű kenyeret kapják a vásárlók, amit a Magyar Ízek Utcáján is megkóstolhatnak, és megvásárolhatnak.

A Magyar Pékszövetség Kenyérversenyéről:

Tizenharmadik éve hirdeti meg szakmai versenyét a Magyar Pékszövetség, melynek célja, hogy folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, így a hagyományos kenyerek mellett a fogyasztói igényeknek megfelelő termékekkel is gazdagodjon az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk választéka.

Három kategóriában lehetett versenyezni: Szent István napi kenyér, Innovatív kenyér és Sétáló Sütemény. A több kategória célja, hogy bemutassa a magyar pékek kreativitását.

A zsűrizés során az ítészek vizsgálták, hogy megfelel-e a nevezett termék a versenykiírás feltételeinek (azaz többek között a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak), illetve milyen minőségi jegyekkel bír a héjazat, a bélzet, az illat, az íz és az aroma vonatkozásában.

Az első körös öt fős előzsűrizés után a kenyerek közül legjobb 18 termék került behívásra a második körös bírálatra, ahol a héttagú zsűri összesen 9 db Szent István napi és 9 db Innovatív terméket vizsgált meg a Magyar Élelmiszerkönyv szigorú szabályai mentén.

A második körös zsűri tagjai:

Dr. Pleva GyörgyNÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság igazgató főállatorvosa
Dr. Felkai Beáta OlgaÉlelmiszergazdasági és -minőségpolitikai Főosztály vezetője
Ilonka BoldizsárA zsűri elnöke, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja
Kovács ZoltánA balatonkenesei Katica Pékség és Kávé és Teaház üzemvezetője
Bajusz JánosCOOP Szolnok Zrt. üzemvezetője
Kászpári KárolyBaranya-Somogy-Tolna megye régiós elnöke, Fristen Kft. ügyvezetője
Király IstvánBács-Kiskun megye területi elnöke, Király Pék és Társa Bt. alapítója

A Magyar Pékszövetségről:

A sütőipari vállalkozások kapacitásának mintegy 60-65 százalékát kitevő vállalkozások szakmai érdekképviseletét a Magyar Pékszövetség látja el, amelynek 322 tagja van. A szervezet 19 tagú társadalmi elnökséggel működik, a területi munkáját 9 régióban szervezi, végzi.

További információ: www.pekszovetseg.hu

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

A három legjobb tejmentes „túrós” recept

A ToTu csapata elhozta nekünk a három legnépszerűbb tejmentes „túrós” receptet. Sőt, a megkérdezettek legnépszerűbb finomságai glutén-, szója- és hozzáadott cukor-mentesek is egyben. Lepjük meg velük magunkat vagy ételérzékeny szeretteinket. Jó étvágyat hozzájuk!