Share on facebook
Share on email

Kimagasló eredménnyel zárták a panamai világdöntőt a magyarok

Lezárult a 2023-as World Robot Olympiad Világdöntő.

A Panamai Köztársaságban megrendezett nemzetközi eseményen 81 ország legjobbjai, összesen 351 csapat mérettette meg magát Közép-Amerika legdélibb államában. Hazánkat 5 csapat képviselte idén, három korosztályban és három kategóriában. Az eseményen a csapattagokon és csapatvezetőkön kívül összesen 8 nemzetközi tapasztalattal rendelkező magyar bíró felügyelte a verseny tisztaságát.

Az idei World Robot Olympiad (WRO) Világdöntő a panamavárosi Convention Centerben került megrendezésre, ahol a három nap során a versenyzőknek az alap kihíváson túl extra kihívásokat is teljesíteniük kellett és a meglepetés szabály is fokozta a verseny izgalmait.

Az idei szezon témája a “Connecting the world” azaz a „Világ egy hálózaton” volt.

A versenyen részt vett csapatok 8-19 éves korú fiatalokból álltak, akik négy különböző kategóriában versenyeztek: RoboMission, RoboSports és Future Innovators és Future Engineers. A verseny feladatai valós problémákon alapultak, amelyeket a csapatoknak előre megtervezett és programozott robotjaikkal kellett megoldaniuk. Az Edutus Egyetem támogatásával öt csapat képviselte Magyarországot a nemzetközi robotika és programozási világversenyen. A RoboMission kategóriában három csapat kvalifikálta magát, elementary, junior és senior korosztályban is egy-egy csapat. RoboSports kategóriában hazánk egy csapattal vett részt a versenyen, Future Innovators kategóriában pedig szintén egy csapat indult junior korosztályban. A hazai csapatok remekül teljesítettek, méltán lehetnek büszkék eredményeikre.

Az Edutus Egyetem támogatásával a Világversenyen az East Central European Network, azaz a Kelet-Közép Európai Hálózat is – mely a Kelet-Közép Európai Régió további 9 országát képviselte – delegált csapatokat a helyi szervezők segítségével. Az idei szezonban a világversenyen 351 csapat vett részt, köztük összesen 91 csapat az Edutus Egyetem támogatásával, beleértve a hazai csapatokat is. A verseny során a csapatok és csapatvezetők mellett 18 nemzetközi tapasztalattal rendelkező bíró is képviselte a Kelet-Közép Európai Hálózatot, közülük 8 bíró hazai színekben felügyelte a versenyt. A RoboSports kategória főbírója Flieber Ádám volt, aki szintén hazánkat képviselte a trópusi helyszínen megrendezett eseményen. A 2024-es WRO Világdöntő helyszíne Törökország lesz. A záróesemény során kihirdették a következő évi témát, ami az „Earth Allies” lesz. Az Edutus Egyetem a továbbiakban is azon dolgozik, hogy minél több fiatalnak teremtsen lehetőséget a nemzetközi versenyzésre.

East Central European Network eredmények:

Az Edutus Egyetem és a World Robot Olympiad története

A World Robot Olympiad (WRO) legorobot programozási- és építési verseny kizárólagos magyarországi főszervezője 2014 óta az Edutus Egyetem. Az eseménnyel a fő célkitűzése a fiatalok terelése a matematikai, természettudományos, műszaki, vagy informatikai szakma irányába. 2017-ben a WRO LEGO Robot verseny Magyarországon bekerült az emberi erőforrások minisztere 14/2017. (VI. 14.) EMMI rendelete a 2017/2018. tanév rendjéről 3. számú mellékletébe az oktatásért felelős miniszter által anyagilag támogatott tanulmányi versenyek közé, mely egy óriási előrelépés a célok eléréséhez és a meglévő szakképzett munkaerőhiány csökkentésére is.

2019-ben került először megrendezésre WRO világdöntő Európában az Edutus Egyetem szervezésében, mely Magyarország történetében az eddigi legnagyobb oktatási és szakmai versenynek mondható.

További siker, hogy az Edutus Egyetem 2019-es évben Közép-Kelet Európában másik 11 országban (Bosznia-Hercegovina, Csehország, Grúzia, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Montenegró, Szerbia, Szlovénia, Szlovákia) kapta meg a WRO nemzeti szervezői jogát. A WRO és más nemzetközi versenysorozatokhoz Magyarország a régiót tekintve az elsők között csatlakozott, így a Kárpát-medencében, különösen a magyar nemzetiségűek körében a hazai verseny biztosítja a belépési lehetőséget. A régióban több ország Magyarországon keresztül ismerheti meg és csatlakozhat a WRO-hoz, ami jelentős tudástranszfer lehetőséget biztosít hazánk számára.

Az Edutus Egyetem a 2024-es WRO versenyszezonban is regionális elődöntők és a nemzeti döntő megszervezésével biztosítja a jelentkező csapatok számára a lehetőséget, hogy kipróbálni magukat a robotprogramozásban és lehetőséget kapjanak arra, hogy nemzetközi versenyeken képviseljék Magyarországot.

Az Edutus Egyetem célja szervezőként, hogy az ország minden régiójában megismerjék az általános- és középiskolák, valamint felsőoktatási intézmények a WRO versenyt és népszerűsíteni tudjuk az MTMI tárgyakat a fiatalok körében, hogy minél többen válasszák hivatásuknak a műszaki pályát.  A következő versenyszezonról a folyamatosan frissülő www.wro.hu oldalon érhetők majd el információk.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Elkészült a Volt egyszer Budán… II. kötete

Tavaly decemberben mutattuk be a Volt egyszer Budán… I. kötetét. A II. kerület helytörténeti kiadványa hatalmas siker lett. A teltházas bemutatót követően hetekig óriási érdeklődés mellett vásárolták a könyvet.