Share on facebook
Share on email

Amikor a legnagyobb egyház feje meglátogat: milyen biztonsági intézkedésekkel várhatják a Pápát?

Így várhatják a világ egyik legvédettebb személyét

Bár Ferenc Pápa csak pénteken érkezik Budapestre, a látogatását előkészítő biztonsági operatív felderítés már hónapokkal ezelőtt megkezdődhetett – véli Hajós István biztonságtechnikai szakértő. Ilyenkor a külső és belső védelmi gyűrűket már majdhogynem megszokott módon ellenőrzik, az útvonalakat biztosítják és a személyvédelem sem merül ki a testőrök jelenlétében. Ezek az intézkedések járnak a világ egyik legjobban védett személyének, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Pénteken érkezik Magyarországra Ferenc Pápa, részletes programja már mindenki számára elérhető. Vasárnapig számos programon vesz részt: mások mellett találkozik Orbán Viktorral és Novák Katalinnal, szentmisét tart, magánlátogatásokon vesz részt, szegényekkel és menekültekkel is találkozik.

A Pápa, az Amerikai Egyesült Államok elnöke és Vlagyimir Putyin Oroszország elnöke a világ három legjobban védett személye. Kimondatlanul azonban a Pápát tartják a legjobban védettnek, hiszen az ő vezetői szerepe nem egy országra koncentrálódik, és a vallásosság az egyik legnagyobb szereppel bíró emberi értékrend. Ez nem csoda, hiszen a világ népességének körülbelül 30%-a vallja magát kereszténynek, ennek fele pedig katolikus vallásúnak.

A biztonságtechnikai tervezés valójában hónapokkal megelőzi a védett személy indulását-érkezését. Rengeteg kockázati tényezőt elemeznek ilyenkor a szakemberek.

„A Nemzeti Védelmi Szolgálat biztosan figyelemmel kíséri a potenciálisan vallási fanatikus személyeket, figyelik a beutazó külföldieket, a felderítés ilyenkor sok szinten zajlik egyszerre, minden esetleges veszélyforrásra kiterjed. Például a Kossuth tér körüli lakásokat fokozottan figyelik, költözött-e be új lakó mostanában, ha igen ellenőrzik a személyét, úgy hogy erről semmit nem tud az adott illető. Figyelemmel kell kísérni nincs-e régóta parkoló autó a környéken vagy nincs e véletlen felújítás egy üzlethelyiségben vagy annak pincéjében, ahol akár fel lehet készülni egy támadásra vagy elrejteni eszközöket. Az Alkotmány utcai ingatlanok alatt elég nagy pincerendszer épült ki, ezeket is kontrollálják ilyenkor” – részletezte Hajós István, a Bastion Group ügyvezetője.

Föld alatt, földön, vízen, levegőben…

A látogatás napján teljesen természetes, hogy a metrókat, a csatornákat, a föld alatti rendszereket is ellenőrzik, például, hogy a csatornafedeleket is lehegeszthetik. A metrók bizonyos állomásokon ilyenkor nem állnak meg és természetesen mindenhol fegyveres erők lesznek és rengeteg operatív munkatárs, civil ruhás rendőr és titkos ügynök vonul ki a helyszínre. A felszínen páncélozott járművek is lesznek, a vízen hajókról is fogják védeni a területet, a levegőben pedig drónok és helikopterek fogják pásztázni a teljes védelmi gyűrű területét és természetesen a teljes útvonalat is.

„Olyan speciális kamerák, eszközök is szerepet fognak kapni, amelyek a Mesterséges intelligencia segítségével akár a mozgásunkból is meg tudják állapítani, hogy veszélyt jelentünk-e vagy van-e valamilyen támadási szándékunk. Fontos tudnunk, hogy Magyarország kész garantálni bárkinek a biztonságát. Biztos vagyok benne, hogy ezekkel az eszközökkel a magyarországi védelmi egységek is rendelkeznek, hiszen a Magyar hatóságok nagyon jól felszereltek technikailag és személyi létszámban is erősek. A magam részéről kíváncsian várom, hogy például robotok részt vesznek-e a személyvédelem biztosításban?” – mondta Hajós István biztonságtechnikai szakértő, majd folytatta:
„Azokat az objektumokat is ellenőrzik, ahol a Pápa akár csak egy percre is megáll. A külső és belső védelmi gyűrű szerepe, hogy magára a rendezvény területére is már csak ellenőrzött személyek juthassanak be. A belső védelmi gyűrű pedig az utolsó zárás a személyvédelmi csapatok előtt akik a Pápa közvetlen közelében lesznek. Ide bejutni már-már lehetetlen.”

A Svájci gárda és a TEK együttműködése

A Pápa közvetlen személyvédelmét a Svájci gárda látja el. Ez a szervezet több mint 500 éve védi a katolikus egyház vezetőségét. Ők azonban ki fognak egészülni a magyarországi rendvédelmi erők speciálisan kiválogatott tagjaival is. A személyvédelemben résztvevők fő feladata, hogy egy esetleges támadás esetén az életük árán is megvédjék a Pápát és a lehető leggyorsabban kimenekítsék a helyszínről az előre megtervezett menekülőutakon.

Az útvonalat is kiemelten fogják biztosítani, minden sarkon és a teljes útszakaszon fegyveres rendőrök fognak szolgálatot ellátni. A tetőkön mesterlövészek lesznek. A konvojban is lesz nehéztűzérség. Ilyenkor elrejtve, de szinte minden esetben van nagykaliberű gépfegyver is a személyvédelemben résztvevőknél.

„Mindezek mellett számos olyan eszköz kerül használatba és olyan technikai megoldásokat is alkalmaznak majd, amiről még, mint külső szereplő, nem tudunk vagy ha tudnánk se beszélhetnénk róla. Magát a konkrét, részletes biztonsági tervet alig néhány ember ismerheti az országban, pedig a komplett biztosításban és szervezésben akár több ezren is részt vehetnek majd.

Végezetül látok egy minimális kockázatot a biztosítási feladatban. Magyarország Európai megítélése jelenleg nem a legjobb, valamint rengeteg menekült akar keresztül haladni rajtunk, mint tranzitországon. Ugyanakkor Európából ide is tudnak utazni viszonylag szabadon és sajnos volt már rá példa, hogy terroristák is voltak akár menekültek csoportjába épülve. Egyszóval nagy a nyomás a rendvédelmi erőkön, de biztos vagyok benne, hogy meg fogják oldani a feladatot” – mondta a szakértő.

Fontos elmondani, hogy sem Hajós István, sem a Bastion Group semmilyen formában nem vesz részt a biztosításban, a biztonsági tervet nem ismeri, tájékoztatása kizárólag általános alapismereteken alapul.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

XXVI. Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál – Búcsúztassuk együtt a nyarat!

Idén 26. alkalommal nyitja meg kapuit a Klebelsberg Kultúrkúria a Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál, ahol augusztus 29. és szeptember 1. között koncertekkel, színházi előadásokkal, kiállításokkal, foglalkozásokkal és játékokkal várjuk a kicsiket és nagyokat egyaránt! Búcsúztassuk el a nyarat és töltődjünk fel együtt az őszre művészettel!