Share on facebook
Share on email

Grafikusok nélkül a mesterséges intelligencia sem boldogul

Hol húzódnak a művészet határai? A 21. század nyelvi modelljei és képalkotó mesterséges intelligenciája nyomán minden korábbinál aktuálisabb a kérdés.

Félni kell az új technológiától, vagy a kreatív szakemberek munkájukat gyorsító, a vásárlók pedig szolgáltatást olcsóbbító eszközt kaptak?

2022. szeptemberében komoly felháborodás kísérte Jason M. Allen sikerét, aki egy mesterséges intelligencia által generált fotóval nyerte meg Colorado éves művészeti vásárát. A hasonló absztrakt vagy fotórealisztikus képektől számos grafikus tart, hiszen sem rajztehetségre, sem programozói készségre nincs szükség a képek létrehozásához, így munkájuk feleslegessé válhat.

Tévednek. Számos kísérlet bizonyította, hogy sem a Midjourney, sem a DALL-E nem tud olyan részletességgel, kidolgozottsággal és intuícióval dolgozni, mint a hús-vér grafikusok.

Az amerikai tech youtuber, Marques Brownlee csapata például három kép generálásával bemutatta, hogy a mesterséges intelligencia egyetlen képessége az utasítások szó szerinti követése. Így például mikor feladatként egy szervereket őrző női robot megrajzolását kapta, akkor egyértelmű nőies alakkal ruházta fel a robotot. Ezzel szemben a kísérlet másik résztvevője, a csapat grafikusa megelégedett a fehér szín használatával, amelyet az emberi agy nőies tónusnak vél.

Hasonló megállapításra jutottak a hazai EPIK – dizájner pólókat és pulcsikat készítő brand – munkatársai is, akik most először terveztek egy komplett kollekciót mesterséges intelligencia segítségével.

– Tizenharmadik éve foglalkozunk pólókészítéssel, és az EPIK termékeit az első vázlatoktól mindig kézzel rajzoltuk. Azonban haladni kell a korral, ezért próbáltuk ki, hogyan segíthet a mesterséges intelligencia a tervezésben. A grafikus kollégák hamar rájöttek, mekkora segítség a Midjourney, mivel eddig skicceléssel több napot is eltölthettek, most viszont nem volt néhány óránál többre szükség. Persze a komoly designhoz nem elég a mesterséges intelligencia, mivel a megszülető kép csak egy koncepció, amit részletesen ki kell dolgozni, minden pixelt meg kell rajzolni. A grafikusok tehát nem vesztik el a munkájukat, csak másik szintről indulnak – magyarázza Czaga Zsolt, a LOLmarkt és EPIK Store tulajdonosa.

További előny, hogy a mesterséges intelligencia egészen új tervtársításokat mutat a tervezőknek, mivel gyorsabban látja át a teljes adatbázist. Így Yu Kang-Sun, Rhode Island Designiskola munkatársa szerint kreatívabb munkavégzésre ad lehetőséget, hiszen olyan koncepciók is a grafikus elé kerülnek, amelyek emberi erővel az időhiány miatt nem jöhetnének létre. Megint mások a termékek árának csökkenésére hívják fel a figyelmet.

– A mesterséges intelligencia generálta képek át fogják szőni mindennapjainkat. Egészen meseszerű szín- és formakombinációkat kínál, amivel egy cég technológiai lehetőségeinek teljes spektrumát bemutathatja, és ami a vásárlóknak is tetszik. Ezzel, ha nem is csökken a termékek ára, ám a kizárólag kézi rajzolással készült darabok biztosan sokkal drágábbak lesznek – véli Czaga Zsolt.

– Még kérdés, hogy a következő prémium kollekciónk az EPIK Store-ban ismét Midjourney-val készül majd, de a hétköznapibb, vicces feliratokkal díszített LOLmarkt pólóink feltétlen használni fogják ezt a lehetőséget.

Az ügyvezető továbbá reméli, hogy a cég üzleteiben minél hamarabb tudják majd a vásárlók személyére szabni az ott vett termékeket is. Korábban a sorban állás miatt nem volt lehetőség, hogy egy grafikus akár több órán keresztül együtt dolgozzon egy éppen az üzletbe betérő vásárlóval, most viszont a mesterséges intelligencia néhány perc alatt megrajzolhat egy hozott képet más stílusban, törölhet egy-egy alakot a képről, vagy éppen megváltoztathatja a figurák arckifejezését.

Czaga Zsolt egyetért David Holzzal, a Midjourney alapítójával, aki szerint a mesterséges intelligencia nyomán az emberek nem felejtenek el gondolkozni, ugyanúgy, ahogy az autók megjelenésével sem tűnt el a séta. Mindössze a felgyorsult élet eseményeit – tehát a munkát is – olyan eszközökkel bonyolítják, ami megfelel a 21. századi életformának.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek