Share on facebook
Share on email

Ugyanúgy téliesítik a hajókat és csomagolják a paradicsomot

Mindenhol ott van az életünkben a zsugorfóliázás

Napjaink egyik legsokoldalúbb és legpraktikusabb csomagolási technikája a zsugorfóliázás, amely amellett, hogy nagyban hozzájárul a termékvédelemhez, dekoratív és dézsmamentességet is biztosít gazdaságosan. Németh László, az AMCO Csomagolástechnikai és Konzultációs Kft. szerviz vezetője elmondta, a környezetbarát csomagolási módszerrel a hétköznapokban mindenki találkozik a boltok polcain, de a hő hatására történő zsugorodást, mint csomagolási technológiát használják a fémvezetékek védelme érdekében, kupakzárként, zsugorhüvelyként és még a hajók téliesítéséhez is.

Kevesebb, mint egy évszázaddal ezelőtt találta fel a Dow Chemical az egyesült államokbeli Michiganben a zsugorfóliát, ami mára az egész világot meghódította és az élet szinte minden területére begyűrűzött, megkönnyítve ezzel a cégek és a lakosság hétköznapjait egyaránt – még ha sokszor nem is vagyunk ennek tudatában.

A zsugorfólia alapanyaga változó, ahogy jellemzően a becsomagolt termékek tulajdonságai is, a technológia viszont minden körülmények között maradéktalanul működik. Lényege, hogy a zsugorodás hő hatására történik: bizonyos hőmérsékleten beindul az a folyamat, amelynek következtében a fólia szorosan körülzárja a terméket, mintegy burkot képezve körülötte.

Németh László, az AMCO Csomagolástechnikai és Konzultációs Kft. szerviz vezetője arról beszélt, nincs már olyan iparág, ahol ezt az újrahasznosítható, és ezáltal környezetbarát csomagolási technológiát ne alkalmaznák.

„A legkézenfekvőbb példaként a zsugorfóliázásra a gyakorlatban az élelmiszeripari termékeket hozhatjuk fel. A zöldségek, gyümölcsök és egyéb fogyasztási cikkek teljes lezárására a legpraktikusabb és legköltséghatékonyabb módszer ez, de a zsugorfóliázás nehéz tárgyak kötegelésére is alkalmas, egyebek mellett ásványvizes palackok, sörös dobozok és tejek csomagolására is” – mutatott rá a szakember, hozzátéve, hogy az élelmiszerek csomagolására kifejlesztett típusok oxigénzárásuknak köszönhetően megnövelik a termék szavatossági élettartamát és megvédik a külső hatásoktól is.

Érdekességként beszélt arról is, hogy a zsugorfóliák felhasználási lehetőségei gyakorlatilag határtalanok. A technológiát előszeretettel alkalmazzák a fémvezetékek védelme és biztonsága érdekében, kupakok köre kupakzárként, zsugorhüvelyként és sok esetben hajók téliesítésére, illetve nagyméretű tárgyak védelmének biztosítására az időjárási viszontagságokkal szemben.

Dekoratív megjelenés, erős szakítószilárdság

Németh László közölte, az újabb technológiák lehetővé teszik, hogy vékonyabb fóliákat gyártsanak, ezáltal a felhasznált fólia súlya csökkenjen és minimalizálja a csomagolóanyag felhasználását. Ezáltal a zsugorfólia nemcsak rendkívül gazdaságos, hanem legalább ennyire bolygóbarát is.

Példaként hozta fel a 10 mikron vastag zsugorfóliát, amely öt anyagrétegből tevődik össze, szakítószilárdsága hasonló vagy akár jobb a lényegesen vastagabb anyagokkal szemben, tisztasága és magas fénye által pedig dekoratív megjelenést kölcsönöz a termékeknek.

Felhívta rá a figyelmet, hogy a zsugorfóliázás szakterületén belül is eltérő technológiák léteznek az „egylépéses” rendszerektől a „kétlépéses” és automata rendszereken át egészen a zsugorpisztolyig. A cégek számára a legmegfelelőbb és legpraktikusabb zsugorfóliázó gép kiválasztásánál figyelembe kell venni nemcsak a csomagolandó terméket, hanem a termelési kapacitást és az üzemi körülményeket egyaránt, amihez érdemes szakértői segítséget igénybe venni.

Az AMCO Csomagolástechnikai és Konzultációs Kft. nyílt napjain időről időre napirenden van a zsugorfóliázás részletes ismertetése, a gépek gyakorlati bemutatása és hasznos tippeket is adnak arra vonatkozóan, hogyan lehet a legtöbbet spórolni a csomagolóanyag költségein.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek