Share on facebook
Share on email

Pünkösdi sokadalom a Sóstói Múzeumfaluban

2024. május 19-20-án a Sóstói Múzeumfalu Pünkösdi Sokadalomra hívja és várja az érdeklődőket.

Pünkösdvasárnap hagyományainkhoz híven Értékes napot tartunk. Hogy miért?

Pár esztendeje teret adunk egy kiállításnak, amely a megújult túristvándi csűrben, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Értéktár megannyi épített- és szellemi örökségét, kincsét mutatja be. Szeretnénk ezt a kincsestárat újra és újra testközelből megismertetni a látogatókkal, éppen ezért minden esztendőben vendégül látjuk a megye egy-egy kis tájegységét, akik szűkebb hazájuk értékeit hozzák el a Sóstói Múzeumfaluba.

Idén Szatmárcseke és a Szatmár Néptánc és Népművészeti Egyesület fogadta el meghívásunkat, a nap fővédnöke pedig a Baracsi Endre a Vármegyei értéktár elnöke. A 10.00 órai kapunyitás után a megnyitón a Rekettyés Citerazenekar köszönti a látogatókat, azt követően pedig 11.30 órától a tisztelt publikumot a Csicsogó Bábszínházba invitáljuk. 12.30 órakor a mátészalkai Cifra Zenekar népzenei koncertje hirdeti, hogy a muzsikosok a megyei dallamok mellett más tájegységek felé is szívesen kitekintenek. 13.30 órakor hagyományos-élőszavas mesemondás fültanúi lehetnek az látogatók, ahol természetesen a szatmári mesekincs egyike jelenik meg, azt követően pedig, 14.30 órakor a Szatmár Táncegyüttes néptáncbemutatója hívja az érdeklődőket a faluközpontba. A szatmári népi építészet rejtelmeibe Cservenyák László kalauzolja el a látogatókat. A 15.00 órakor kezdődő előadásának a címe „ A faluvégről égre néz e ház…”. A napot a faluközpontban népzenével és táncházzal zárjuk.

A portáink is megelevenednek, részesei lehetnek kézműves foglalkozásoknak, nótázhatnak Hajdú Ágotával, megkóstolhatják a híres szilvalekvárral töltött fánkot a Szatmárcsekei vendégeink jóvoltából, akik a helyi hímzés egyediségét is bemutatják ezen a napon. A Szatmár Néptánc és Népművészeti Egyesület alkotói a régi szatmári mesterségek különös fogásait ismertetik meg a látogatókkal, illetve egy napra megelevenedik egy pákásztanya is az Ecsedi láp vidékéről.

A programok sokasága pünkösdhétfőn is folytatódik

Elmaradhatatlan az a megyei szokás, melyet „mavagyonolás” névvel illetnek, ez alkalommal a Lókötő és Topogó Táncegyüttesek által lesz látható. De hogy mi is ez pontosan? Megtudhatják, ha 10.30 -kor a jánkmajtisi portánkra látogatnak. Két alkalommal (11.00 és 14.30) mond mesét Simándi László, aki pusztán élőszóval, amolyan régiesen is képes varázsolni és mesebeli időutazásra vinni a család apraját és nagyját.11.30 órakor a miskolci Esztenás Zenekar népzenei koncerttel és táncházzal várja a faluközpontba a látogatókat. Kicsivel 12.00 után pünkösdi királyválasztást hirdetünk! A bátor vállalkozók Filep László vezetésével mérhetik össze erejüket és tudásukat, hogy kiderüljön 2024-ben ki lesz a Sóstói Múzeumfalu pünkösdi királya, egyetlen esztendeig! Lovaskocsival is utazhatnak nálunk, illetve térképes játékban is kipróbálhatják magukat az érdeklődők. 13.30-kor vendégünk a híres Balogh Melinda Társulat, akik Tündér Ilona történetét hozzák el a Múzeumfaluba, pünkösd másnapját pedig táncmulatsággal zárjuk.

Ételkóstoló, frissítő a kocsmában, ajándékok a Lenka Műhelyéből, gyógyteakóstoló és falusi vásár mindkét napon várja a Sóstói Múzeumfaluba látogatókat. A legkisebbeknek népi játszóudvar ad lehetőséget a felhőtlen szórakozásra a Méhecske JátékTér jóvoltából, természetesen 2 napig forog a kosaras körhinta és látogatható a népiskolai tanítási óra.

Pünkösdöt megelőzően május 18-án, a múzeumi világnap alkalmából, szeretettel hívunk mindenkit: Jöjjön el és próbálja ki új TEMATIKUS ÚTVONALUNKAT!

A felnőttek 2000 Ft/fő, a nyugdíjasok és diákok 1000 Ft/fő áron válthatnak jegyet a rendezvényre. 6 év alatt és 70 év fölött a belépés ingyenes.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Színmű készült Klebelsberg Kunoné Botka Sarolta életéről

Hedry Mária Árnyéksors című drámájának ősbemutatóját június 14-én tartják a Klebelsberg Kastély Kamaraszínházában. A Klebelsberg Kuno felesége, Botka Sarolta életéről készült színmű az Összetartozás Ünnep Családi Fesztivál keretében mutatják be egy különleges helyszínen, a Klebelsberg házaspár egykori pesthidegkúti otthonában.