Share on facebook
Share on email

Megújult terek és különleges műkincsek várják a látogatókat a fertődi Esterházy-kastélyban

Közel 4,3 milliárd forint uniós forrásból újultak meg a kastély középrésze keleti és nyugti szárnyának földszinti és első emeleti kiállítási terei, a keleti összekötő szárny földszintje, az innen induló barokk lépcső, a Belvedere és az óratorony: összesen 3705 m²-en, 26 kiállítási tér.

A megújult kiállítás földszinti kiállítótermeiben enteriőr-jellegűen mutatják be a 18. századot, „Pompakedvelő” Esterházy Miklós korszakát és a 19-20. század fordulóját, a kastély második virágkorát. Az emeleti terekben interaktív kiállítás várja a látogatókat, ami a 18. századtól a 20. század végéig mutatja be a kastélyban élők és vendégeskedők életét. Többek között Joseph Haydn, az udvari karmester és zeneszerző munkásságát, és a kastély egyik leghíresebb vendége, Mária Terézia látogatását. A 18. századi falfestésekkel díszített Belvedere nyújtja a legszebb kilátást az épület déli oldalán elterülő franciaparkra, a Lés-erdőre és a Cziráky Margit Rózsakertre.

A kastély történetét bemutató ismeretterjesztő filmeken keresztül még közelebbről ismerhetik meg a látogatók az Esterházy család történetét és a barokk-rokokó időszakát.

A következő időszak célja, hogy a történeti kertek rekonstrukciója mihamarabb, magas szakmai színvonalon és fenntartható módon megvalósulhassanak. Egykoron számos szökőkút, mesterséges tavak hálózata, játékos vízi elemek díszítették a kastélykertet, amelyek jelenleg nem, vagy csak részben üzemelnek. Épp ezért az Eszterháza Kulturális Kutató és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. Oláh Zsanett ügyvezetővel az élén célul tűzte ki, hogy közép- és hosszú távon megteremtse a feltételrendszerét annak, hogy szakmai együttműködő partnerek bevonásával, e történeti kert minden tekintetben visszanyerje régi pompáját. Ezzel Esterházy Miklós hagyatékát olyan színvonalra emelje, amely vetekszik bármely mai francia, osztrák vagy angol parkkal, vagy épített örökséggel világszerte.

További információk a kiállításokról, nyitvatartásról a kastély honlapján találhatók. (NÖF)

*Miközben a megújult termeket fedezzük fel szakmai vezetés keretében, Haydn szerzeményeit hallhatjuk a kastély több termében, és állhatunk mi is abban az „előszobában”, ahol anno a zeneszerző is állt, minden reggel, rizsporos parókában, várva arra, hogy „Pompakedvelő” Esterházy Miklós az aznapi zenei kívánságait meghallgassa… Miközben a 100 fokot lépdelünk felfelé a keskeny csigalépcsőn a valóban szép kilátást nyújtó, falfestményekkel gazdagon díszített Belvedere teremig, és kitekintünk a kertre, elképzeljük, hogy anno itt a hölgyek, abroncsos, szorosan befűzöt barokk ruhákban jártak itt előttünk…Miközben megcsodálunk főleg eredeti vagy a családhoz valamilyen szállal kapcsolódó tárgyakat, bútorokat, tapétákat, kínaizáló falfestményeket, mintegy 700, most visszavásárolt műtárgyat, el tudjuk képzelni, hogy milyen is lehetett fénykorában a kortársak által magyar Versailles-nak nevezett Esterházy-kastély…Önöknek is jó szívvel ajánljuk, hogy a fertődi Esterházy-kastélyt tekintsék meg!

Viant Kata

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek