Share on facebook
Share on email

Megújult terek és különleges műkincsek várják a látogatókat a fertődi Esterházy-kastélyban

Közel 4,3 milliárd forint uniós forrásból újultak meg a kastély középrésze keleti és nyugti szárnyának földszinti és első emeleti kiállítási terei, a keleti összekötő szárny földszintje, az innen induló barokk lépcső, a Belvedere és az óratorony: összesen 3705 m²-en, 26 kiállítási tér.

A megújult kiállítás földszinti kiállítótermeiben enteriőr-jellegűen mutatják be a 18. századot, „Pompakedvelő” Esterházy Miklós korszakát és a 19-20. század fordulóját, a kastély második virágkorát. Az emeleti terekben interaktív kiállítás várja a látogatókat, ami a 18. századtól a 20. század végéig mutatja be a kastélyban élők és vendégeskedők életét. Többek között Joseph Haydn, az udvari karmester és zeneszerző munkásságát, és a kastély egyik leghíresebb vendége, Mária Terézia látogatását. A 18. századi falfestésekkel díszített Belvedere nyújtja a legszebb kilátást az épület déli oldalán elterülő franciaparkra, a Lés-erdőre és a Cziráky Margit Rózsakertre.

A kastély történetét bemutató ismeretterjesztő filmeken keresztül még közelebbről ismerhetik meg a látogatók az Esterházy család történetét és a barokk-rokokó időszakát.

A következő időszak célja, hogy a történeti kertek rekonstrukciója mihamarabb, magas szakmai színvonalon és fenntartható módon megvalósulhassanak. Egykoron számos szökőkút, mesterséges tavak hálózata, játékos vízi elemek díszítették a kastélykertet, amelyek jelenleg nem, vagy csak részben üzemelnek. Épp ezért az Eszterháza Kulturális Kutató és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. Oláh Zsanett ügyvezetővel az élén célul tűzte ki, hogy közép- és hosszú távon megteremtse a feltételrendszerét annak, hogy szakmai együttműködő partnerek bevonásával, e történeti kert minden tekintetben visszanyerje régi pompáját. Ezzel Esterházy Miklós hagyatékát olyan színvonalra emelje, amely vetekszik bármely mai francia, osztrák vagy angol parkkal, vagy épített örökséggel világszerte.

További információk a kiállításokról, nyitvatartásról a kastély honlapján találhatók. (NÖF)

*Miközben a megújult termeket fedezzük fel szakmai vezetés keretében, Haydn szerzeményeit hallhatjuk a kastély több termében, és állhatunk mi is abban az „előszobában”, ahol anno a zeneszerző is állt, minden reggel, rizsporos parókában, várva arra, hogy „Pompakedvelő” Esterházy Miklós az aznapi zenei kívánságait meghallgassa… Miközben a 100 fokot lépdelünk felfelé a keskeny csigalépcsőn a valóban szép kilátást nyújtó, falfestményekkel gazdagon díszített Belvedere teremig, és kitekintünk a kertre, elképzeljük, hogy anno itt a hölgyek, abroncsos, szorosan befűzöt barokk ruhákban jártak itt előttünk…Miközben megcsodálunk főleg eredeti vagy a családhoz valamilyen szállal kapcsolódó tárgyakat, bútorokat, tapétákat, kínaizáló falfestményeket, mintegy 700, most visszavásárolt műtárgyat, el tudjuk képzelni, hogy milyen is lehetett fénykorában a kortársak által magyar Versailles-nak nevezett Esterházy-kastély…Önöknek is jó szívvel ajánljuk, hogy a fertődi Esterházy-kastélyt tekintsék meg!

Viant Kata

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Előadással emlékezik Eötvös Péterre az OPERA

Kimagasló életműve és emberi nagysága iránti tiszteletadásként a Magyar Állami Operaház 2024. április 18-án, 20:00 órai kezdettel, félszcenírozott változatban tűzi műsorára a Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester és zenepedagógus Valuska című operáját az Operaházban.