Share on facebook
Share on email

Mit érdemes megnézni Pozsonyban 3 nap alatt

Mivel Szlovákia fővárosára egy nap messze nem elég, az lesz a legjobb, ha rögtön 3 napos kirándulást tervezünk be.

Ezt nemrégiben saját bőrömön tapasztaltam, amikor egy prágai kirándulásból hazafelé jövet megálltunk egy napra Pozsonyban és kevésnek bizonyult az idő. Íme tehát 10 ok, amiért érdemes felkeresni Pozsonyt:

1. Pozsonyi koronázási napok

Pozsony méltán híres a gazdag koronázási történelméről, amelyet a mai napig a város domináns épületének – a Szent Márton dómnak – tetején található korona jelképez. Ebben a 15. sz.-ban épült gótikus katedrálisban tíz királyt és egy királynőt és hét királynét koronáztak meg. Pozsony híres koronázási múltját idén rendezvények sorozatával idézik fel, a gazdag programkínálat július 28-tól 30-ig tart majd.

2. A régmúltba visszanyúló történelemmel rendelkező város

Pozsony történelme már a kelták bejövetelével elkezdődött, majd folytatódott a rómaiakkal és végül áthajlott a híres koronázási időszakba. Pozsony történelmére utal a pozsonyi vár is, amely otthont ad a Történelmi múzeumnak. Egyéb más történelmi műkincsek és kiállítások tekinthetők meg további mintegy 30 múzeumban, amelyek úgyszintén Pozsonyban találhatóak meg.

3. Szórakozási lehetőségek gyermekek részére

Pozsonyban és a közvetlen környékén található sok -sok attrakciónak köszönhetően a város garantált szórakozást biztosít a legkisebbeknek is. Az egyik legkeresettebb helyszín a pozsonyi állatkert. De érdemes betérni a Bibiana művészeti házba, vagy pedig az Aurelium tudományos élménycentrumba.

4. Művészetek, galériák, színházak

Pozsonyban összesen 20 galéria található. Érdemes megtekinteni a Danubiana múzeumot,  és a Pozsonyi Városi Galériát. Kiemelkedően híres a Szlovák Nemzeti Színház és a Pavol Országh Hviezdoslav Városi Színház.

5. Zöldövezet minden sarkon

Pozsonyban szinte minden sarkon található park, kert, erdő vagy szőlőskert. Sétálhatunk a Král’ ligeti parkban vagy a Hegyi parkban. Ha pihenésre vágyunk, akkor keressük fel a Grassalkovich palota kertjét vagy pedig a Medikus kertet.

6. Változatos gasztronómia

A helyi gasztronómiát az idők során több nemzet alakította, ezért Pozsonyban található a bécsi borjúszelet, az osztrák sütemények, a pikáns magyar konyha, a német kolbász, de a hagyományos szlovák ételek is. Emellett borok és jó kézműves sörök. Feltétlenül kérni kell a kávé mellé pozsonyi kiflit is!

7. Sport és mozgás

Pozsonyban a sport és mozgás is jelen van az élet bármely területén. Sok tematikus kerékpárutat dolgoztak ki. De a vízi adrenalin-sportrajongók is találnak Vadvizi sportparkot maguknak, raftingot és scootert.

8. Megismételhetetlen hangulat

Nyáron Pozsony egyedülálló hangulattal rendelkezik. Kinti teraszok és kávézók, városi strandok.  A legnagyobb pozsonyi természetes strand az Aranyhomok strand, mely mindennel rendelkezik, ami nem hiányozhat a nyaralásból.

9. Látványosságokkal teli környék

Pozsonyon kívül érdemes ellátogatni egy kirándulás keretében a Vöröskői várhoz, (megnézni a legnagyobb ragadozómadár-gyűjteményt(, vagy a festői szépségű kis-kárpátoki Castá községbe, ahol borút keretében megkóstolhatjuk a környék finom nedüit.

10. Kedvezményekkel teli turistakártya

Pozsony egy különleges, színes és egyedülálló atmoszférával rendelkező város a Duna mellett. A Bratislava CARD City @ Region hivatalos turistakártyával kedvező árakkal fedezhetjük fel a látnivalókat. Ingyen utazhatunk és 14 múzeumot is meglátogathatunk vele.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Véget ért az Utazás+ Kiállítás és a Budapest Boat Show!

Több mint 200 kiállító, csaknem 30 ezer látogató és óvatos optimizmus a turisztikai iparágban – röviden így foglalható össze a most véget ért Utazás+ Kiállítás, valamint a vele egy időben rendezett Budapest Boat Show. A HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban számos szakmai eseményt szerveztek a négy nap alatt, és bemutatkoztak az idei díszvendégek: Bulgária, valamint Gyula és Békés vármegye.