Share on facebook
Share on email

Madách Imre: Az ember tragédiája ihlette kortárs művészeti vándorkiállítás nyílt a dégi Festetics-kastélyban

Madách Imre születésének 200. évfordulójó alkalmából, az Országút folyóirat jóvoltából „Az ember tragédiája” drámai mű egy-egy színét 6 hazai kortárs képzőművész ábrázolta saját látásmódja szerint.

Az elkészült művészi alkotások „Rajzoltunk egy költeményt” című 4 állomásosra tervezett vándorkiállításra indulnak, melynek első helyszíne a dégi Festetics-kastély. A kiállítás 2023. november 7-28. kötött látogatható itt, majd ezt követően a vándorkiállítás a keszthelyi Helikon kastélymúzeumba költözik ez év végéig. A vándorkiállítás 2024-ben Nádasdladányban és Szabadkígyóson lesz megtekinthető.

Idén ünnepeljük Madách Imre születésének 200. évfordulóját, melynek tiszteletére az Országgyűlés a 2023-as évet Madách-emlékévvé nyilvánította. Ennek apropóján az Országút folyóirat 6 hazai kortárs képzőművészt kért fel, hogy saját látásmódjuk szerint ábrázolják Az ember tragédiája egy-egy színét. Ezeknek a műveknek ad otthont a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztő Nonprofit Kft. 4 vidéki helyszínén, így a budapesti műkedvelő közönség mellett a vidéken élők is megcsodálhatják a 15 kortárs művet. A felkért és az alkotói folyamatban szerepet vállalt művészek Baksai József, Csurka Eszter, Mayer Éva, Milorad Krstić, Orosz István és Szurcsik József. A rendhagyó projekt arra vállalkozott, hogy sokféleségünket kiemelve a 6 különböző látásmódot egy elválaszthatatlan egységbe rendezze, így a megszületett 15 alkotásból álló sorozat a magyar művészettörténet részévé vált.

A vándorkiállítás 2023. november 7-28. között a dégi Festetics-kastélyban tekinthető meg, majd decemberben a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumba költözik. A vándorkiállítás 2024-ben a nádasdladányi Nádasdy-kastélyba, majd februárban a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyba érkezik.

Farsang Csaba, a NÖF Nkft. ügyvezető-helyettese a megnyitón elmondta: „A most induló vándorkiállítással egy újabb lépést tettünk afelé, hogy műemlékhelyszíneink üzemeltetése közép- és hosszú távon minél fenntarthatóbbá váljon, illetve egész évben változatos programkínálatunkkal minőségi időtöltést kínáljunk látogatóközönségünknek.”

Az ünnepi eseményen részt vett és beszédet mondott dr. Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium főosztályvezetője is, aki kiemelte: „Az ember tragédiája illusztrálása mindig is nagy kihívás elé állította a képzőművészeket, az idők során az általuk megteremtett képi világ a mű díszleteinek történetével is érintkezésbe került. Ugyanakkor a döntés mindig a művész kezében volt, vagy a lehető leghűségesebben értelmezték a dráma gondolatait, de választhatták azt az utat, hogy Madách hatására önálló képi világot valósítsanak meg.  A most megnyíló kiállítás világosan bemutatja, hogy a hat kortárs képvőművész hogyan viszonyul az irodalomtörténet egyik remekművéhez.” (NÖF)

*Az ünnepélyes megnyitó programjának keretében több részletet hallhattunk még Az ember tragédiájából, Ádám és Lucifer párbeszédeiből, Martos Hanga színművésznő előadásában, majd rendkívül érdekes, szinte mesélős, egyéni hangú tárlatvezetés keretében megtekinthettük az állandó kiállítást. Gyakorta mondjuk, hogy a kiállítás interaktív ‒, nos ez valóban az, meglepetésekkel teli felnőttnek, gyermeknek egyaránt akár a makettekre, akár a kihúzhatós fiókokban rejlő botanikai anyagokra, préselt levelekre utalunk. Miközben a kastély elegáns termeiben járunk, az ablakokon kitekintve láthatjuk a Festetics-kastély hatalmas, ősfás angolparkját, kis tavakkal, a Hollandi-házzal… Jó szívvel ajánljuk olvasóinknak a dégi Festetics-kastély, az állandó kiállítás, valamint 2023. november 7-28. között az itt vendégeskedő „Rajzoltunk egy költeményt” c. vándorkiállítás megtekintését.

Viant Kata

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Irány a zöld!

Vár téged is az egyik legszebb és legfelkészültebb kerékpárosbarát térsége az országban!