Share on facebook
Share on email

Praktiker: Így varázsolj wellnessélményt a fürdőszobádba

A fürdőszoba ma már nemcsak a napi rutinok elvégzésére szolgáló funkcionális helyiség, hanem az ellazulás helyszíne is.

Az országos hálózattal rendelkező Praktiker barkácsáruházlánc szakértői szerint a spaélményt kisebb ráfordítással, akár néhány kiegészítő beszerzésével is megteremthetjük. Nagyobb átalakításnál pedig számtalan lehetőségünk van arra, hogy jó hangulatú otthoni wellnessközpontot hozzunk létre, és ha ügyesek vagyunk, még az energiaszámlánkat is csökkenthetjük.

A tisztálkodásra szolgáló helyiség története egészen az ókorig nyúlik vissza, de a mai formában ismert fürdőszobák a XX. században alakultak ki. Először inkább a funkciójuk volt fontosabb, idővel azonban egyre inkább váltak a relaxáció helyszínévé, ma pedig már sok helyen stílusos berendezésükkel az egyediség kifejezői is. Nincs nehéz dolgunk, ha egy kis fürdőszoba-tuningra adjuk a fejünket: apró kiegészítőkkel gyorsan megteremthetjük a spaélményt, ha pedig nagyobb felújításra készülünk, akkor lehetőségek végtelen sora áll rendelkezésünkre, hogy igazi wellnessközpontot hozzunk létre lakásunkban. Az alábbiakban az országos hálózattal rendelkező barkácsáruház, a Praktiker szakértője segít néhány tippel egy hangulatos, wellnesscentrikus fürdőszoba összeállításában.

Stílusos hangulat: színek és világítás

A relaxációhoz elengedhetetlen a megfelelő, saját egyéniségünknek megfelelő környezet és világítás, így érdemes erre kiemelt figyelmet fordítani. Már Magyarországon is egyre népszerűbbek a falra függesztett fürdőszobai bútorok, és egyre többen keresik a megszokott fehér szín helyett a színes darabokat, melyekből a sötétkék, a faminta vagy az antracit a legnépszerűbbek a Praktiker szakérője szerint. Az aktuális trend alapján szintén keresettek a kisebb méretű csempék, melyekkel kis kreativitással lenyűgöző mintákat tudunk kialakítani, azt azonban fontos észben tartani, hogy ennél a megoldásnál nehézkesebb a fuga tisztítása. Nemcsak a csempékkel, hanem más faldíszítéssel és tapétázással is egyre többen adnak saját stílust a fürdőszobájuknak.

A fürdőszobai világítást több szempont figyelembevételével tervezzük: egyrészt optimális fényforrást kell biztosítania a sminkeléshez és borotválkozáshoz, másrészt kellemes hangulatvilágítást a relaxációs fürdőzéshez. Utóbbit egy színváltós okosizzóval vagy LED szalag felhelyezésével oldhatunk meg legkönnyebben. Ha másik érzékszervünket is kényeztetnénk, válasszunk illatgyertyát vagy illatosító szettet, utóbbit már dekoratív kivitelben is beszerezhetjük.

Kiegészítők: csodát tesznek a fürdőszobánkkal

Új törölközőkkel és szőnyeggel már kisebb ráfordítással is alakíthatunk a fürdőszoba küllemén, meghatározva az uralkodó színeket. Tovább fokozhatjuk a spaélményt egy törölközőszárítós radiátor beszerzésével, így a zuhany alól kilépve rögtön melegbe burkolhatjuk magunkat. Ha otthonosabbá akarjuk tenni a fürdőszobánkat, helyezzünk el magasabb páratartalmat kedvelő növényeket, virágokat. Ha kis fürdővel rendelkezünk, akkor akár fel is lógathatjuk őket, ha azonban több növény is elfér, akkor igazi trópusi hangulatot alkothatunk orchideákkal vagy bambuszokkal. A kisebb kiegészítők lehetővé teszik, hogy nagyobb összeg kiadása nélkül felfrissítsük a fürdőszobánkat: egy új fogkefetartó, szappanadagoló könnyen a fürdő éke lehet, míg egy új zuhanyfüggöny az egész szoba összhatását meghatározhatja.

Nagyobb felújítás: figyeljünk a minőségre

Ha nagyobb felújításba vágjuk a fejszénket, vegyük figyelembe, hogy fürdőszobát több évtizedre tervezünk, így mindenképpen alapos tervezéssel kezdjük a munkát. Fontos, hogy ügyeljünk a minőségre: a beépített kádat, zuhanykabint nem könnyű később cserélni. Ha van elég hely, akár egy infraszaunának is helyet találhatunk, az épített kabinokkal – pl. ajtó nélküli, úgynevezett „walk-in” üvegfal – pedig lakásunkhoz és ízlésünkhöz szabhatjuk a zuhanyzónkat.

Ne feledjük az energiaszámlát sem

Egy nagyobb felújítás lehetőséget teremt arra, hogy az energiaszámlánkat is csökkentsük. A környezetbarát készülékek között egyre népszerűbbek a hibrid megoldások – melyek hatékonyan hangolják össze az elektromos és megújuló (hőszivattyús) energiát a felhasználói szokásokhoz igazodva – és a fűtőszálak helyett falfűtéses bojlerek.  Az okos vízmelegítők wifin keresztül is irányíthatóak, és a szokásainkhoz alkalmazkodva energiát takarítanak meg. A Praktiker kínálatában elérhetőek olyan csaptelepek is, melyek víztakarékos kifolyóval, úgynevezett perlátorral vannak ellátva, így csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat.

Praktiker

A magyar tulajdonban lévő Praktiker 20 áruházat és egy webshopot működtet. Az áruházak összterülete 130 ezer négyzetméter, 2021-ben felépült egy 3000 négyzetméteres – online vásárlást támogató – webshopraktár Budapesten. Az áruházlánc jelenleg közel 1450 főt foglalkoztat, közülük hetvenen megváltozott munkaképességűek. A Praktiker piaci részesedése Magyarországon mintegy 33 százalék. A barkácsáruház közel 340 beszállítóval dolgozik, amelyből a magyar cégek aránya 85 százalék. A Praktiker 2021-ben elnyerte az év Családbarát Vállalata Díjat, valamint az elmúlt években Felelős Foglalkoztató, Családbarát hely tanúsító védjegyet és Megbízható Munkaadó minősítést szerzett.

www.praktiker.hu

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek