Share on facebook
Share on email

Panamában rendezik az idei World Robot Olympiad Világdöntőt

A 2023-as World Robot Olympiad Világdöntő Közép-Amerika legdélibb államában, a Panamai Köztársaságban kerül megrendezésre november 7. és 9. között.

A 2023-as World Robot Olympiad Világdöntő Közép-Amerika legdélibb államában, a Panamai Köztársaságban kerül megrendezésre november 7. és 9. között. Az egzotikus helyszínre 81 országból közel 3000 résztvevő és összesen 351 csapat érkezett a világ minden tájáról. Hazánkat 5 csapat képviseli az idei világversenyen, 3 korosztályban és 3 kategóriában. Az eseményen a csapattagokon és csapatvezetőkön kívül összesen8 nemzetközi tapasztalattal rendelkező magyar bíró felügyeli a versenyt.

Elkezdődött az idei World Robot Olympiad (WRO) Világdöntő. Panamavárosban, a Convention Centerben gyűltek össze a robotika ifjú kiválóságai, hogy kiderüljön, idén melyik csapatok bizonyulnak a legjobbaknak.

Az idei szezon témája: “Connecting the world”

A három nap során a résztvevőknek az alap kihíváson túl extra kihívást is kell teljesíteniük, illetve meglepetés szabállyal is nehezítik a bírók a dolgukat.  A versenyen résztvevő csapatok 8-19 éves korú fiatalokból állnak, akik 4 különböző kategóriában versenyeznek: RoboMission, RoboSports, Future Innovators és Future Engineers. A verseny számos valós problémán alapuló feladatot tartalmaz, melyeket a csapatoknak az előre megtervezett és programozott robotjaik segítségével kell megoldaniuk. Az Edutus Egyetem támogatásával Magyarországot 5 csapat képviseli a nemzetközi robotika és programozási világversenyen. RoboMission kategóriában 3 csapat kvalifikálta magát, elementary, junior és senior korosztályban is indul 1-1 csapat. RoboSports kategóriában hazánk 1 csapattal vesz részt a versenyen, Future Innovators kategóriában pedig szintén 1 csapat indul junior korosztályban.

A WRO Világversenyre az Edutus Egyetem kötelékéhez tartozó East Central European Network, azaz a Kelet-Közép Európai Hálózat további 9 országából is delegáltak csapatokat a helyi szervezők. A hazai csapatokkal együtt a versenyen résztvevő 351 csapat közül összesen 91 csapat vesz részt a világversenyen az idei szezonban, az Edutus Egyetem támogatásával.   A versenyen a csapattagokon és csapatvezetőkön kívül összesen 18 nemzetközi tapasztalattal rendelkező bíró is képviseli a Kelet-Közép Európai Hálózatot, közülük 8 bíró hazánkból került kiválasztásra. Külön öröm, hogy a RoboSports kategória főbírója Flieber Ádám, aki szintén hazánkat képviseli a versenyen.

Az Edutus Egyetem és a World Robot Olympiad története

A World Robot Olympiad (WRO) legorobot programozási- és építési verseny kizárólagos magyarországi főszervezője 2014 óta az Edutus Egyetem. Az eseménnyel a fő célkitűzése a fiatalok terelése a matematikai, természettudományos, műszaki, vagy informatikai szakma irányába. 2017-ben a WRO LEGO Robot verseny Magyarországon bekerült az emberi erőforrások minisztere 14/2017. (VI. 14.) EMMI rendelete a 2017/2018. tanév rendjéről 3. számú mellékletébe az oktatásért felelős miniszter által anyagilag támogatott tanulmányi versenyek közé, mely egy óriási előrelépés a célok eléréséhez és a meglévő szakképzett munkaerőhiány csökkentésére is.

2019-ben került először megrendezésre WRO világdöntő Európában az Edutus Egyetem szervezésében, mely Magyarország történetében az eddigi legnagyobb oktatási és szakmai versenynek mondható.

További siker, hogy az Edutus Egyetem 2019-es évben Közép-Kelet Európában másik 11 országban (Bosznia-Hercegovina, Csehország, Grúzia, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Montenegró, Szerbia, Szlovénia, Szlovákia) kapta meg a WRO nemzeti szervezői jogát. A WRO és más nemzetközi versenysorozatokhoz Magyarország a régiót tekintve az elsők között csatlakozott, így a Kárpát-medencében, különösen a magyar nemzetiségűek körében a hazai verseny biztosítja a belépési lehetőséget. A régióban több ország Magyarországon keresztül ismerheti meg és csatlakozhat a WRO-hoz, ami jelentős tudástranszfer lehetőséget biztosít hazánk számára.

Az Edutus Egyetem a 2024-es WRO versenyszezonban is regionális elődöntők és a nemzeti döntő megszervezésével biztosítja a jelentkező csapatok számára a lehetőséget, hogy kipróbálni magukat a robotprogramozásban és lehetőséget kapjanak arra, hogy nemzetközi versenyeken képviseljék Magyarországot.

Az Edutus Egyetem célja szervezőként, hogy az ország minden régiójában megismerjék az általános- és középiskolák, valamint felsőoktatási intézmények a WRO versenyt és népszerűsíteni tudjuk az MTMI tárgyakat a fiatalok körében, hogy minél többen válasszák hivatásuknak a műszaki pályát.  A következő versenyszezonról a folyamatosan frissülő www.wro.hu oldalon érhetők majd el információk.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek