Share on facebook
Share on email

Két helyszínen is megrendezik a Kerület Napját

Idén a II. kerület napját két helyszínen, a Marczibányi Téri Művelődési Központban és a Klebelsberg Kultúrkúriaban ünnepeljük. A két helyszín között buszjárat gondoskodik az átjutásról.

Rengeteg programmal készülünk, köztük koncertekkel, játszóparkkal, Ízek utcájával, de lesz még cirkuszi bemutató, játszópark, kisvasút, állatsimogató, számtalan különböző kézműves foglalkozás és grillparty is.

A helyszínenkénti programleírást megtalálják a kerület napja Facebook-eseményénél >>>

A két helyszín közötti buszos szolgáltatás időpontja: 2024.06.22. 10:00-16:00 óra között, a két intézmény között.

Tervezett PROGRAMOK:

JÚNIUS 22. SZOMBAT – KERÜLET NAPJA A MARCZIN

10.00 RUTKAI BORI BANDA: ZSEBTENGER
„Hordozható” tengerparti hangulattal, és pörgős kalanddalokkal érkezik a zenekar.

10.30 MERENDE MŰHELY: JÁTSZÓPARK
A fából készült játékpark 15 különböző eszközből áll, ügyességi, együttműködésre épülő, ill. stratégiai típusú játékokból. A játszatást képzett színházpedagógusok segítik, és koordinálják.

11.00 DANNY MESÉL: A FÁN LAKÓ GYERMEKEK
interaktív zenés mese
Danny 2013-ban mutatta be Kitendzsi, Tenten és Kokó afrikai népmeséjét a Kabóciádé Családi Fesztiválon. Azóta minden korosztály kedvence lett. A ghánai hangszer varázslatos hangjai a szavannák világába repítenek, ahol megtanulhatjuk, hogyan óvakodjunk a gonosz boszorkány fortélyaitól.
A népmesét feldolgozta: Danny Bain és Szántó Viktória
Előadja: Danny Bain
Időtartam: 25 perc + 20 perc hangszerkipróbálás

11.00 ILLUSZTRÁTOR TEAM – KÉZMŰVES SZIGET
Gyertek, alkossunk együtt a szabadban! Vár benneteket Panka, Cili, Nóra, a fák árnyékában, különleges technikákkal. Hozz magaddal festős pólót!
11.00-14.00 KERÁMIA WORKSHOP
Kipróbálhatod kézügyességedet és betekintést nyerhetsz az agyagozás világába. A foglalkozás alatt egy tárgy elkészítésére van lehetőség Urbán Krisztina kerámiaművész navigálásával.
(Az alkotás kiégetésére nincs lehetőség.)

13.00-15.00 HELLÓBOTANIKA: NÖVÉNYFESTŐ WORKSHOP
Akvarellfestés növényi tintákkal – korhatár nélkül
Szirmokból, gyökerekből és levelekből kinyert szép, színes növényi tintákkal festhetnek az érdeklődők akvarellpapír képeslapokat, és különböző játékos színmódosításokat is kipróbálhatnak, miközben megismerkednek a festőnövényekkel, a vadontermő, termeszthető és konyhai hulladékként keletkező növényi alapanyagokkal, amiket színezésre is fel lehet használni.

14.00-16.00 CSALÁDI JÓGA
A családi jógaóra egy kivételes lehetőség, hogy a családtagok mélyebben kapcsolódjanak.
Az órákon az ideális életkor 3+ év, de szuperügyes kistesók, vagy tipegő jógások is csatlakozhatnak hozzánk.
Foglalkozásvezető: FARKAS ZSUZSI gyermekjóga oktató

14.00-16.00 FUROSIKI – JAPÁN KENDŐHAJTOGATÓ WORKSHOP
A FloWeRAP a hagyományos japán furosiki csomagolástechnika és a modern európai design fúziójából született csomagolókendő. A japán csomagolási módszer nemcsak esztétikus és egyedi, hanem a kendők újrahasznosíthatóságának köszönhetően rendkívül pénztárcakímélő, számos felhasználási lehetőséget rejt magában, helytakarékos és ebből eredően kifejezetten környezetbarát.
Furosiki: a középkori Japánból származó hagyományos csomagolókendők, melyek eredendően a közfürdőkben, a levetett ruhák tárolását szolgálták, majd a japán ajándékozáskultúra szerves részét képezték, mára az egész világon egy méltán elterjedt, környezetbarát csomagolási technika anyagaivá váltak.

16.00 SZÍNKÖR ALKOTÓMŰHELY: FELNŐTT ÉLMÉNYFESTÉS
Gyertek próbáljátok ki az akril festés élményét! Mindenki önállóan alkothatja meg saját képét!
3 órás élményfestésünkön instruktoraink az esemény folyamán lépésről-lépésre vezetnek végig, és segítenek, hogy megfesd a saját képedet. Eseményünkön egy 40×50-es vászonra alkothattok.
Ha az eredeti képtől eltérő színekben és kompozícióban szeretnél dolgozni, bátran jelezd nekik és ők örömmel segítenek. Neked csak annyi a dolgod, hogy kikapcsolódj és átéld a harmonikus alkotás örömét.
Az akril festék egy nagyon gyorsan száradó, műgyanta alapú médium, ezért ennél a technikánál nem szükséges a száradásra várni. Az esemény végeztével magaddal is viheted a műalkotásod és otthon már ki is teheted a faladra! Akril festéket használó eseményeinkre érdemes olyan ruhában és cipőben érkezni, amit nem sajnálsz, mivel ez az anyag száradás után már nem kimosható. Kötényt mindenki számára biztosítunk, ami részben védi az öltözéket, de teljes biztonságot nem nyújt.
A festés 14 éves kortól ajánlott!

17.00 CSILLAGSZEMŰ TÁNCEGYÜTTES
Ízelítő a néptánc és népzene hagyományaiból. A bemutatót egy rövid közös tánccal zárjuk.
A Csillagszemű Táncegyüttest Timár Sándor koreográfus és Timár Böske táncművész alapította 1993-ban. Az oktatás a Timár-módszer segítségével történik, melynek lényege, hogy minél több gyermek minél kisebb korban ismerkedjen meg a még elevenen élő néptánc és népzene hagyománnyal, de nem csak a színpadi megjelenítés által és muzeális értékként, hanem mint megélt tapasztalat épüljön be a mindennapi életükbe. Az együttes több helyszínen, különböző szintű és más-más korosztályt képviselő csoportokkal működik, de hosszú évek óta kötődik a II. kerülethez és a Marczibányi téri Művelődési Központhoz. Itt tartja próbáit a kisiskolás és a junior korcsoport, illetve a Csillagszeműek felnőtt társulata, a Timár Együttes is.

EGÉSZ NAP: GRILLPARTI A BELSŐ KERTBEN – A hangulatról pedig az OPEN DJ-i gondoskodnak.
A regisztrációhoz kötött programokra a férőhelyek száma korlátozott.
Regisztráció: https://kozosseg.bp02.hu/

Programok a Klebelsberg Kultúrkúriában

Bogárháton bemutató
A rovarvilág csodáit makettek és élő rovarok segítségével, sok játékkal ismerhetik meg kicsik és nagyok! A program Magyarországon egyedülálló tematikára épül!

Vitéz László Bábjátékautomata
Az automatát Albertnek hívják, és minden arra járó érdeklődőnek teljesíti a kívánságát, aki leírja, vagy lerajzolja kedvenc előadását. A Kemény Henrik Vitéz László bábszínházát, egy „félkarú rablót” és egy ATM-et ötvöző automata reggeltől délutánig várja a kéréseket, óhajokat, memóriájában Vitéz László-jelenetekkel, dalokkal, játékokkal. A különböző bábok hol verset mondanak, hol mesélnek és énekelnek.
Kalandozó Komédium játszótér
Történelmi játszóterünk a középkorból indul, majd bepillant a múlt század eleji, békebeli évekbe és meg sem áll a fantázia világáig. Játékaink és vidámító eszközeink különböző korosztályokra lettek hangolva, kialakítva.

Színpadi programok:
10:30 Gryllus Vilmos gyermekműsora
11:30 Polgármesteri köszöntő
11:35 Dobronka Cirkusz világszám
Ó micsoda napok voltak, amikor a Dobronka nevű kisvárosba egy világhírű cirkusz érkezett! Az álmos utcák egyszerre csak élettel és izgalommal teltek meg és az egész világ mint egy égi körhinta három napig az éjbe világító sátor körül forgott.
A hajdani vándormutatványosok világát idéző előadás oroszlánordítással, légtornász bukfenceivel, papírrózsákkal, szelídített hintalóval, élőmuzsikával és a világ valamennyi csodájával!

12:30 Secundo kórus
A 2023 februárjában alakult a Secundo kórus Gyárfás Katalin kezdeményezésére a második kerületi énekelni szerető emberekből. A felhívásra sokan jelentkeztek és már az első próbán megtörtént a csoda: az együtt éneklés semmihez sem hasonlítható élménye. Az első, közönség előtti fellépés tavaly a kerületnapi fesztiválon volt, a Mechwart ligeti lépcsőn. Azóta Énekes Katalin karvezető irányításával sok különböző kerületi rendezvényen is hallhattuk őket.

13:00 Nemzetiségi önkormányzatok folklór előadásai

15:00 Készenléti Szolgálat Pesthidegkút ÖTE tűzoltó és mentőkutyás bemutató

16:00 Vitéz László vándorúton – a Tatay Színház elődása
Mi vár rátok? Kincs helyett kilincs, malom helyett majom, öreg remete helyett a fekete feneke. Vitéz László vándorútja során barátokat keres, de helyettük találkozik remetével, csendőrrel, az ördögökkel… Vajon barátra talál-e mire az út végére ér?
Játék, humor, játék és játék. Ez Vitéz László.

17:00 Takáts Eszter duo, Vendég: Szabó Tamás
Takáts Eszter a magyar zenei élet lüktető szíve.
Közel 25 éve szórja a hangokat a színpadra, miközben a hétköznapokból merít ihletet, és emberi érzelmeket önt dalokba.
A Takáts Eszter duó II. kerület napja alkalmából az ország egyik legkiválóbb szájharmonikásával trióvá egészül ki – a több mint 35 éve hazai és nemzetközi színpadokon is játszó, Emerton és Artisjus-díjas Szabó Tamás csatlakozik a zenekarhoz.

18:00 Langaléta garabonciások
Sokéve járják a világot, ejtik ámulatba tisztelt kurtalábú publikumot. Előadásukban találkozhatunk táltos paripával, lovát fektető csikóssal, és megkeressük a közönség legbátrabbikát.

19:00 Kolompos Együttes
Kerület napi mulatság a gyermektáncházak, gyermekszobák, óvodák állandó vendégeivel, a hangulatjavító együttessel. Zenéjük nyomán táncra perdül a közönség apraja és nagyja.

20:30 Kerekes Band koncert
A kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band útja a fülledt hangulatú moldvai, gyimesi táncházaktól, a világzenei nagyszínpadokig több mint 20 évet ölel fel. Ezalatt a több, mint két évtized alatt hozták létre azt a hangzást, amely összetéveszthetetlen a hazai és nemzetközi világzene színtéren. A moldvai zene pulzálását idéző tempó kiegészülve a riffközpontú furulya és koboz témákkal, más néven Ethno Funk.

Kísérőprogramok:

12:00-13:00 „Ízek utcája” nemzetiségi önkormányzatok gasztronómiai programja, ételkóstolóval
14:00-18:00 Piac a Fekete Macskához
10:00-18:00 Védelmi szakterületek bemutatkozása (BRFK II. Kerületi Rendőrkapitányság rendőrautó-bemutató; Készenléti Szolgálat Pesthidegkút Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltóautó-bemutató)
– Kisvasút
– Állatsimogató
– Hole In ügyességi játékok játékok – crokinole és babzsákdobálás
– Kézműves játszóház
– II. Kerület Kártya bemutatkozás, regisztrációs lehetőség (Városfejlesztő Zrt.)
– Buda Szóda
Moderátor: Gulyás László vándormuzsikus

Kísérő kiállítások:

Ments másként! Budai tárgyak és történetek – II. kerületi hungarikonok Kovács Péter (1943 – 2019) II. kerületi Kossuth-díjas grafikusművész meseillusztrációi
10:00-18:00 Védelmi szakterületek bemutatkozása (BRFK II. Kerületi Rendőrkapitányság rendőrautó-bemutató; Készenléti Szolgálat Pesthidegkút Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltóautó-bemutató)

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

XXVI. Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál – Búcsúztassuk együtt a nyarat!

Idén 26. alkalommal nyitja meg kapuit a Klebelsberg Kultúrkúria a Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál, ahol augusztus 29. és szeptember 1. között koncertekkel, színházi előadásokkal, kiállításokkal, foglalkozásokkal és játékokkal várjuk a kicsiket és nagyokat egyaránt! Búcsúztassuk el a nyarat és töltődjünk fel együtt az őszre művészettel!