Share on facebook
Share on email

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet nyerte el az „Év Pincészete 2023” díjat

Világörökségi helyszínen, Nemzeti emlékhelyen, az Év pincészete díjjal kitüntetett borászat borait kóstolni egy hangulatos borteraszon vagy modern étteremben?

Nos, lehet: a Pannonhalmi Főapátság és természeti környezete ugyanis 1996-tól UNESCO Világörökségi helyszín, 2014-től Nemzeti Emlékhely, a Pannonhalmi Főapátság Pincészete pedig ismét, már másodjára nyerte el az Év Pincészete díjat.

Az ünnepélyes díjátó esemény vendégekéntelsőként Liptai Zsolt főborászt hallgattuk meg a panorámás-árnyas borteraszon az újraalapításról, a Gál Tibor borász munkásságáról, kóstoltuk boraikat: Közben átsétáltunk a pincészet modern épületébe, mely 2004 márciusától már látogatható, szakszerű és szervezett vezetés keretében, mindenki számára. A pincészet fajtaboraira és azok házasításaira mindenkor a kiváló minőség jellemző, melynek köszönhetően ismertté és elismertté váltak mind a hazai, mind nemzetközi piacon.

Utunk innen a VIATOR Apátsági Étteremés Borbárba vezetett, mely 2010-ben nyílt meg az ún. Kosaras-dombon, mert maga a díjátadó ünnepségi tt zajlott. Elsőként Hortobágyi T. Cirill főapát úr, majd Koch Csaba (a Magyar Bor Akadémia elnöke), Frittmann János (a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke) és dr. Kiss István (a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetségének elnöke) szólt a vendégekhez, kiemelve e díj közösségi és komplex jellegét, s azt, hogy az itteni szakmai munka minden borász számára példa és iránymutatás. Ezt követte a díj átadása, mely vándordíj, s melyet Madarassy István Kossuth-díjas ötvös, szobrászművész alkotott. Mivel a szobor meglehetősen nehéz, ezért átadása jelképes, viszont „jelenlétében”, azaz a szobor előtt állva nyújtják át a díszes oklevelet és az emlékpakettet a díjazottnak.

A VIATOR étterem remek konyhájának ízeit, a Pausa Apátsági Kávéház desszertjeit és természetesen a kiváló borokat (rajnai rizlinget, Pinot Noirt, Tricollis rosét, vörös Heminát), a Vis Vitalis ásványvizet, a házi szörpöket mind-mind ajánlom az Önök figyelmébe is: kóstoljanak Önök is, ha az apátságba látogatnak. Természetesen nem maradhatott ide illó zene sem, hiszen az apátságban is élénk zenei-kulturális élet zajlik, melybe így kis betekintést nyertünk: Berki Tamás jazz-énekes, Sárik Péter Erkel díjas jazz-zongorista és Jász András jazz-szakszofonos műsora festette alá a díjátadó elegáns eseményét.

Végezetül idézem a főapátság honlapján olvasható sorokat: „Pannonhalma élmény – Legyen a részese!”, Jó szívvel ajánljuk Olvasóink figyelmébe Pannonhalma csodáit: építészetét, lelkiségét és természetesen ismét díjat nyert borait.

A téma iránt mélyebben érdeklődő kedves Olvasóink figyelmébe ajánljuk tanulmányozásra a következő részletező sorokat.

„Az Év pincészete díj. A magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére két évtizede alapították meg az „Év Pincészete” vándordíjat, amely az idei évben jelentős átalakuláson ment keresztül. Az újjászervezést követően elsőként a Pannonhalmi Főapátság pincészete nyerte el ezt a megtisztelő szakmai elismerést.

A Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, valamint a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben alapította a díjat (melyet idén 17. alkalommal adtak át). Az „Év Pincészete” vándordíjjal egy olyan bortermelő gazdasági társaság kollektív teljesítményét jutalmazzák, amely az országban és külföldön a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles körű népszerűsítéséért tartósan kimagaslóan teljesít. A Pannonhalmi Főapátság borászata már 2010-ben már egyszer elnyerte az „Év Pincészete” címet. Ezúttal egy széles körű szakmai jelölés követően került kiválasztásra a három javasolt pincészet, amelyek pályázati anyagot készítettek. A villányi Gere Pincészet, a szekszárdi Takler Pincészet és a Pannonhalmi Főapatásági Pincészet pályázati anyaga alapján a díjat kiíró szervezetek tisztségviselőiből álló 24 tagú zsűri döntött.

A Pannonhalmi Főapátság, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet és boraik. A Pannonhalmi Apátságot Géza fejedelem 996-ban alapította, és Szent István királyunk 1001-ben alapítólevélében már szőlőterületeket is adományozott a bencéseknek. A bencés szerzetesek az eltelt évszázadokban mindig szoros kapcsolatban voltak a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel. Az adott kor legmagasabb szintű szőlő- és borkultúráját művelték. Az 1900-as évek elején az apátsági birtokméret kb. 100 hektárnyi lehetett Pannonhalma közvetlen környékén, de emellett Somlón és Tokaj-Hegyalján is rendelkezett birtokokkal. Már abban az időben is palackozott formában értékesítették fehér- és vörösboraikat, amelyek a történelmi határokon túlra is eljutottak.

A II. világháborút követő politikai és társadalmi átrendeződés lehetetlenné tette e több évszázados hagyomány folytatását. 2000-ben kezdtek körvonalazódni azok a tervek – A „Régi tömlőbe új bort tölts!” szlogen jegyében, amelyek révén a Pannonhalmi Főapátság többségi és az MKB Bank Zrt. kisebbségi tulajdonhányadával 2000 m2 alapterületen 3000 hl tárolókapacitással 2003-ban felépült a Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Gál Tibor ,fiatalon elhunyt egri borász szakmai irányításával.

A rendszerváltozás után bő 10 évvel a Pannonhalmi Főapátság és az MKB Bank közös összefogással visszavásárolta a monostor II. világháborút követő államosítások során elveszített szőlőterületeinek egy részét a szőlőtermesztés céljából, míg a borkészítéshez új pincét és borházat létesített, mindezzel pedig nemcsak a bencés hagyományok, de nemzeti kultúránk egy nagyon fontos szeletét egyaránt újjáélesztette. Ma a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 52 hektárnyi területen gazdálkodik, tízéves újratelepítési programjának köszönhetően kizárólag újonnan kialakított s immár teljes egészében termőre fordult ültetvényekről takarít be szőlőt, s évi 400 000 palackos termelésével elérte borkészítési kapacitásának újraalapításakor tervezett felső határát, ismertségnek és elismertségnek örvend szakmai és laikus körökben, borai pedig hazánkban és számos európai országban, sőt a tengeren túl is jelen vannak a piacon, akárcsak a világháborúk előtti történelmi időkben.

Újjászületés az ezredfordulót követően: terroir-szemlélet az elmúlt 20 évben. Az ezeréves hagyományokkal rendelkező pannonhalmi szőlő- és borkultúra az ezredforduló után, pontosan két évtizede éledt fel újra. A Főapátság újkori bortörténelmének húsz évjárata során a kezdeti 40 000 palack mára megtízszereződött, amely az eredetileg tervezett kapacitáson is túlmutat. Az induláskori újratelepítésekhez felrajzolt fajtaválasztékot a terroir-szemlélet határozta meg, amely a bevezetett művelésmóddal egyetemben mindmáig helyes döntésnek látszik. Ugyanakkor az ezen idő alatt megismert termőhelyi adottságok és megszerzett piaci tapasztalatok tükrében néhány éve megkezdődött a fajtaszerkezet finomhangolása és az ültetvények szakaszos megújítása, amelyek révén időközben a termékkínálat is kikristályosodott.

A szándékoltan, változatlanul 50 hektáros birtok kétharmadát fehérszőlők borítják, amelyek között világfajták (elsősorban rajnai rizling, sauvignon blanc és chardonnay) és Kárpát-medencei fajták (olaszrizling és királyleányka) egyaránt megtalálhatók, de a területek harmadát elfoglaló kékszőlők (pinot noir, merlot, kékfrankos) ideális termesztési feltételei is igazolódtak, ezek közül az eddigi tapasztalatok szerint a pinot noir bizonyult a legeredményesebbnek a termőhelyi adottságok nagyszerűségének megfogalmazásához.

Pince, borház, gravitációs borászati technológia 2003-ban. A 2003-ban épült és mintegy 2200 m2 alapterületűvé bővült, a monostor tövében található pincében és borházban a hagyományok ápolása mellett a fajtaszerkezethez maximálisan igazodó újszerű technológiával kerül sor a Pannonhalmi Főapátság ültetvényeiről származó szőlők feldolgozására. A kezdetekben bevezetett rendhagyó, gravitációs anyagmozgatáson alapuló borászati technológia folyamatos fejlesztés alatt áll, amelynek köszönhetően a klasszikus borászati eljárásokat a kor modern vívmányaival támogatják a hatékony feldolgozás és minőségi borkészítés érdekében.”

Viant Kata

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek