Share on facebook
Share on email

Bemutatjuk a zsenge mikrozöldek világát

Szeretnénk neked bemutatni a Zsenge mikrozöldségek világát. Reméljük velünk tartasz és minket választasz, hogy színesebbé tegyük az étrendedet!

Mik is azok mikrozöldségek?

A mikrozöldek fiatal, ehető növények. Azt is mondhatnánk, hogy mini zöldségek. melyek palántaföldben növekednek, amíg a legfinomabb állapotukban aratásra kerülnek. Ezek növények aprók, de annál ízletesebbek, telve fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Tökéletes kiegészítése mindennapi étrendünknek. Akár salátákba, szendvicsekbe, köretként vagy dekorációként is.

Miért válaszd a mikrozöldségeket?

Minden elfogyasztott zöldségünk élete a maggal kezdődik. A növények magvaiban gyűjtik össze azokat a tápanyagokat és nyomelemeket, melyek segítik a következő generáció felnövekedését. Mikrozöldségként tehát ezek az anyagok sokszoros arányban vannak jelen kifejlett, érett társaikhoz képest, mivel csírázást követően alig egy héttel már az asztalodon lehetnek. De ha a beltartalom nem érdekel, kétségkívül változatosságot, új ízeket és színeket hozhatnak étrendedbe az év minden napján.

Gondolkoztál már azon, mennyi idő alatt kerül a tányérodra egy brokkoli, borsó vagy karalábé betakarítás után? A boltokból származó zöldségek a világ minden tájáról érkezhetnek, míg a ‘Zsenge’ mikrozöldjei az aratás után egyenesen a Te asztalodra kerülnek megkerülve sok-sok köztes állomást.

Mihez egyem a mikrozöldségeket?

Felhasználásuk is igen széles körű a konyhában. Azon kívül, hogy remek kiegészítője egy egyszerű szendvicsnek, használhatjuk smoothie-k, saláták, köretek és levesek készítésénél is. Változatos és színes megjelenésükkel kiválóan díszíthetjük étkezéseinket.. Újdonságuk miatt a receptek sokasága egyre bővül, így ha kísérletező típus vagy, a mikrozöldségek tökéletes alapanyagául szolgálhatnak kreatív éned kiteljesedéséhez a konyhában.

Mi a különbség a mikrozöldek és csírák között?

Gyakori kérdés, mik a csírák és mikrozöldségek közti különbségek. A legegyszerűbben így lehet elképzelni: a csírák a növényi életszakaszban az embriók, a mikrozöldségek az újszülöttek.

A csírák fény és talaj nélkül növekednek, szárukat, levelüket és gyökerüket is elfogyasztjuk. A mikrozöldségeket földben és fény alatt termesztjük, betakarításkor a növény föld feletti részét – szár és levél – vágjuk le és fogyasztjuk el.

Így nem csak a földből, de a fény hatására is további hasznos tápanyagokat és energiahordozó klorofillt termelnek, mire a zöldek hozzád megérkeznek.

Miért egészségesek a mikrozöldségek?

A mikrozöldségek fiatal korukból adódóan sokszorosan több vitamint és tápanyagot tartalmaznak mint kifejlett változataik. Klorofilban gazdagok és rost tartalmuk is kiemelkedő. A fentebb említettek miatt ezek a növények a ‘superfood’ kategóriába tartoznak, mivel megtalálható bennük valamennyi ásványi anyag, vitamin és rostanyag, amire egy kiegyensúlyozott étrendben szükség van.

Termesztésük is rendhagyónak mondható. Mikrozöldségeinket beltérben, vertikális farmon termesztjük. Ennek egyik legnagyobb előnye, hogy az év minden napján, szezontól függetlenül tudjuk hozzád eljuttatni zöldségeinket akár az ‘aratást’ követő 24 órán belül. Ezzel nem csak egyes zöldségek szezonját kerültük meg, de azt a manapság igen hosszú utat is, melyen élelmiszereink asztalunkra kerülnek. A mi farmunkról egyenesen a te asztalodon landol a mikrozöldség.

BROKKOLI

A brokkoli egyik meghatározó bélyege a magas antioxidáns (szulforafán) tartalma. Mikrozöldség formájában ennek jelenléte 100x-a az érett brokkoli fejhez képest.

 Bőséges ásványi anyagokban (króm, vas, flour, jód, kálium, kalcium, réz, mangán, foszfor, cink) továbbá B1, B2, B3, B6, C, E, K és provitamin A vitaminokban.  

A brokkoli enyhén kesernyés, friss brokkoli ízű.Ha kifogytál az ötletekből de valami zöldet szeretnél látni a tányérodon ez a mikrozöld tökéletes kiegészítése lehet mindennapi ételeinknek. 

RAMBO RETEK

A retek mikrozöldség nagy mennyiségben tartalmaz fehérjéket és gazdag A, B1, B2, C, E és K vitaminokban. Kifejlett retekkel összehasonlítva 4x több magnéziumot tartalmaz és bővelkedik vasban, káliumban, kálciumban, nátriumban, foszforban és cinkben. Fehérje tartalma 30-35%! Íze jellegzetes, kissé csipős, megegyezik a kifejlett retekével. Lila színe miatt tökéletes ételek díszítésére. Különleges ízével és színével feldob bármilyen szendvicset vagy salátát!

LILA KARALÁBÉ

Ez a finom és delikát mikrozöldség rendkívül vitamindús és egy igazi immunerősítő zöldség.Többet között tartalmaz A, B1, B2, B3 és C vitamint, vasat, káliumot, kálciumot, magnéziumot, ként és cinket.
Íze megegyezik a kifejlett karalábéval ezért a lehetőségek ezzel a zöldséggel a fantáziádra vannak bízva. Színes megjelenésével kiválóan alkalmazható ételek díszítésére is.

ZÖLDBORSÓ

A borsó hajtás az egyik legfehérjedúsabb zöldségek egyike. A, B1, B2, B6 és C vitaminokon kívül megtalálható benne mind a nyolc esszenciális aminosav, melyek testünk fehérjéit építik fel. A friss hajtás rostanyagai továbbá segítik az emésztést.
Ízében fellelhető a friss borsó aromája,ez a zöldség lédús és roppanós. Mi kifejezetten ajánljuk krémlevesek kiegészítőjeként vagy akár húshoz serpenyőben megpirítva.:)

NAPRAFORGÓ

A napraforgó talán az egyik legtáplálóbb mikrozöldségek egyike. A, C, E és több B vitamin mellett fontos nyomelemeket is kínál, mint például a szelén. A borsóhoz hasonlóan megtalálható benne mind a nyolc esszenciális aminosav, mely 20-25% fehérje tartalommal párosul. Az emésztésben fontos anyagot, lecitint tartalmaz, így magas tápanyag, de alacsony kalória tartalma miatt kiváló emésztést segítő táplálék.

Íze egyedi és jellegzetes. Fellelhető benne a napraforgó mag íze is, de emellett ropogós és friss zöld snack.  

RUKKOLA

A rukkola mustár olajokban és folsavban gazdag. Ezenkívül A, B1, B2, B3, C és D  vitamint tartalmaz, továbbá káliumot, kalciumot és foszfort. Mindezek mikrozöldség formájában sokszoros koncentrációban lelhetőek fel ebben a zöldségben.

A rukkola vagy másnéven borsmustár káposztafélék rokona, íze kesernyés, jellegzetesen aromás, csípős zöldség. 

TÉPŐKEL

A tépőkel a superfood listák #1 vezető zöldsége, közeli rokonságban van a fejeskáposztával így ez ízvilágában is megjelenik. Jellemző rá a magas vas és kalcium tartalom A, C és K vitaminokkal kiegészítve. Szintén kimagasló (30%) fehérje tartalma miatt fontos és finom kiegészítője lehet mindennapjainknak. 

VÖRÖS KOMATSUNA 

Nevét egy japán településről, Komatsugawa-ról kapta, miután egy itt megszálló hadnagy, a zöldség rendkívüli íze miatt elnevezte róla. Mindamellett, hogy íze kitűnő, a mustáréhoz hasonlít, különböző B vitaminokban és C vitaminban gazdag. Vörös levelű változata további antioxidánsokkal egészíti ki étrendünket a vörös színt okozó antocián-tartalma miatt.

Reméljük velünk tartasz és minket választasz, hogy színesebbé tegyük az étrendedet! Rendelj most!

https://www.facebook.com/zsengemikrozoldek

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek