Share on facebook
Share on email

Víz világnapja: komolyan kell vennünk, hogy minden csepp számít!

""Kevés a megfelelő minőségű víz és a jövő sem kecsegtet túl sok jóval. Azonnali lépéseket szorgalmaz a globális vízválság elkerülése érdekében az ENSZ Vízügyi Elnöki Testülete. A kétéves munka zárásaként jelentést készítettek, amellyel együtt egy nyílt levelet is közzétettek.

 

Ess, eső, ess

""

Népi mondóka

Ess, eső, ess!

Hónap délig ess!

Búza bokrosodjon,

Zab szaporodjon!

Az én hajam olyan legyen,

Mint a csikó farka,

Még annál is hosszabb,

Mint a Tisza hossza!

Még annál is hosszabb,

Mint a Duna hossza!

Még annál is hosszabb,

Mint a tenger hossza!

A vízhiány egyre nagyobb problémát jelenthet az emberiség számára. Ennek első jele Fokváros, ahol a világ nagyvárosai közül elsőként fogyhat el a víz. Kevés a megfelelő minőségű víz és a jövő sem kecsegtet túl sok jóval. Azonnali lépéseket szorgalmaz a globális vízválság elkerülése érdekében az ENSZ Vízügyi Elnöki Testülete. A kétéves munka zárásaként jelentést készítettek, amellyel együtt egy nyílt levelet is közzétettek.

"" „Minden csepp számít” című vízügyi cselekvési programjának üzenete egyértelmű és világos: vége van annak a korszaknak, amikor a víz korlátlan rendelkezésre állását természetesnek vehetjük. A víz – szó szerint – élet és halál kérdésévé vált.

A jelentés szerint a mostani az első alkalom, hogy a Föld lakóit hivatalosan is azzal szembesítik: vagy találnak megoldást a vízválságra, vagy megszűnik létezni az eddig ismert világ. A dokumentum szerint egyéneknek, közösségeknek, cégeknek, városoknak és országoknak egyaránt meg kell érteniük, hogy milyen szerepet tölt be a víz a földi életben, hogy milyen sokféle értékkel rendelkezik, hogyan kell vele bánni, hogyan kell megbecsülni.

Napjainkban több mint 2 milliárd ember kénytelen szennyezett vizet inni, s míg ma az emberiség 36 százaléka él vízhiányos régiókban, az évszázad közepére több mint a fele kerül ebbe a helyzetbe.""

A bővülő népesség, a növekvő élelmiszer- és energiaigény csak fokozni fogja a vízhiányt: 2050-re a világ gabonatermelésének közel a felét veszélyezteti, s egyre több ember kényszerülhet lakóhelye elhagyására – ""figyelmeztet a jelentés.

""

A nyílt levél legfontosabb fókuszpontjai

A vízkincsen keresztül bontakozik ki az egyik legnagyobb veszély, ami a gazdasági fejlődést, a szegénység visszaszorítását, a békét, a biztonságot és a fenntartható fejlődést fenyegeti. A közelítő válságot együttesen okozza a tiszta víz hiánya mellett a világ népességének növekedése, a szennyezés, az ökoszisztémák hanyatlása és a klímaváltozás hatásai.

A vízkészleteket úgy kell felhasználni ivóvízként, élelmiszer előállítására, energiatermelésre valamint a vízbázisok, vizes élőhelyek, tavak, folyók megőrzésére, hogy az a legnagyobb haszonnal járjon a társadalmaink számára.

 A következő öt évben meg kell duplázni a vizes infrastruktúra fejlesztését célzó befektetéseket is.

Vízhordó lány Munkács Mihály-festményutánérzés

A kormányzatoknak együtt kell működniük a helyi közösségekkel, az üzleti és a tudományos szférával, a határon átnyúló folyóvölgyeken és vízbázisokon osztozó országoknak pedig minden fél számára elfogadhatóan kell munkálkodniuk.

Egyénekként is felelősséggel tartozunk, mindannyiunk kötelessége, hogy megbecsüljük a vízkincset, előzzük meg a pazarlást és a szennyezést.

A víz a fenntartható fejlődésért 2018-28 – nemzetközi cselekvés évtizede 2018. március 22-én indul.

Sokkal súlyosabb a globális vízhiány, mint korábban gondoltuk

Egy új tanulmány szerint mintegy 4 milliárd ember tapasztalja nap mint nap a vízhiányt. Az elemzés szerint a Föld népességének kétharmada évente legalább egy hónapig komolyan érzékeli a vízkészlet fogyását – írja a phys.org.

Természetvédők azt remélik, hogy a kapott eredmények elgondoltatják a vállalatokat, és csökkentik a termékeik előállításához szükséges vízfogyasztást, mert ezt a problémát a háztartásokban lehetetlen megoldani.

Korábbi becslések azt tartották, hogy 1,7-3,1 milliárd ember szenved alkalmi vízhiányban, ami mondani sem kell, nagyon rossz arány. Az 1996 és 2005 között gyűjtött adatok elemzésénél a kutatók arra lettek figyelmesek, hogy számos régióban dupla annyi mennyiségű vizet fogyasztanak, mint ahogy az természetes úton feltöltődik.

""A pusztító vízhiányban szenvedők fele Indiában és Kínában él, de súlyos a helyzet Bangladesben, Mexikóban, Nigériában és Pakisztánban is. Az Egyesült Államokban ezzel szemben csak az aszály sújtotta területeken kerülnek ilyen helyzetbe a lakosok.

Professzor Arjen Hoekstra, a Twentei Egyetem tanulmányának vezetője a legkomolyabb környezetvédelmi problémának nevezte a vízhiányt, amivel napjainkban szembenéz a világ. Felszólította az embereket, hogy próbáljanak meg minél többet spórolni háztartásukban, illetve hogy az ipari termékek címkéjére vessenek egy pillantást ebben a szemléletben is.""

23 érdekesség, amit sokan nem tudunk a vízről

Vizet minden nap használunk, sokszor többet is, mint kellene. Érdemes többet megtudnunk arról, mit is jelent a víz jelenléte vagy éppen hiánya, és jó lenne elgondolkodni is.

„A vizet megérteni nem más, mint megérteni a világegyetemet, a természet csodáit és magát az életet.”  Dr. Masaru

A víz az egyetlen elem a Földön, amely megtalálható a természetben mind a három halmazállapotában.

A Föld felszínét 70-75%-ban víz borítja, melynek hozzávetőlegesen 2,5%-a iható víz. Az édesvízkészlet gleccserek és állandó hótakaró formájában található részét nem számítva, az édesvíz 98%-a felszín alatti víz, ezért különösen fontos a felszín alatti vizek védelme.

Földünk zárt rendszerként működik, ami azt jelenti, hogy se nem veszít, se nem nyer extra anyagokat. Az a víz tehát, ami évmilliókkal ezelőtt is jelen volt bolygónkon, ma is itt van.

A víz szabályozza a föld hőmérsékletét azáltal, hogy sok energia kell a felmelegedéséhez, így a nap nem melegíti fel bolygónkat rövid idő alatt.

""A bolygó édesvizének 90 százaléka az Antarktiszon található.

Magyarország ivóvízellátásának több mint 95%-a felszín alatti vizeken alapszik.

Kanada rendelkezik a legnagyobb édesvíz tartalékokkal, a források 25%-ával.

A Föld lakossága nagyjából a vízkészlet 3/10-ét használja.

"https://24.p3k.hu/app/uploads/sites/11/2017/03/hidratation-sence-800x533.jpg"Fotó: hidratation-centre

Egy átlagos felnőtt teste 70%-a vízből áll.

Több, mint 1.5 milliárd ember nem jut tiszta, egészséges vízhez a Földön.

A nem megfelelő minőségű, szennyezett víz a legnagyobb gyilkos az 5 év alatt gyerekek között, a hasmenéses halálozási okok 90% körüliek ebben a korcsoportban.

A közép-afrikai nők átlagosan 16 órát töltenek el egy héten víz gyűjtésére.

Amerikában átlagosan 500 liter víz a napi felhasználás fejenként, hazánkban 110-120 liter.

""Az ajánlott napi vízhasználat egy napra egy főnek: 50 liter, egy tipikus gambiai polgár kevesebb, mint 4.5 liter vizet használ egy nap.""

Egy átlagos vécénél mintegy 8 liter víz folyik el minden egyes használat után.

A világ szegényeinek több mint fele a nem megfelelő higiénikus viszonyok, illetve a rossz minőségű víz miatt betegek.

A világ iskoláinak felében nincs megfelelő vízellátottság.

Egy közép afrikai gyerek esélye, hogy belehaljon egy hasmenéses kórképbe 500-szór nagyobb, mint egy európainak.

Egy átlagos évben 5-10-szer többen halnak meg hasmenéses betegségtől Afrikában, mint háborúk következtében.

1 csésze kávéhoz szükséges kávészemek előállításához 140 liter vizet használnak fel,  1 kg rizshez 5000 liter vízre szükség ( ennek egy része újrahasznosított).

Egy átlagos nyugati háztartásban 5 perc zuhanyzással több víz folyik el, mint egy nap alatt egy nyomornegyedben élő teljes vízfelhasználása.

Azon emberek harmada, akik nem férnek hozzá tiszta vízhez naponta kevesebb, mint 1 dollárból élnek, 2/3-uk mintegy 2 dollárból.

 Egy USA-béli háztartás átlag vízfelhasználása 8-szor több, mint egy átlagos indiai háztartásé.

És azt tudtad?

A meleg víz nehezebb, mint a hideg.

Maga a víz nem vezeti az áramot, csak a benne lévő szennyeződések.

A zsiráfok tovább bírják víz nélkül, mint a tevék.

1 db szilárd talajon eldobott cigarettacsikk körülbelül 1 köbméternyi talajvizet szennyez.

""

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Sisak mögé bújt magyar híresség az első okos vadriasztó nagykövete

Egyelőre csak egy galléros kabát és bukósisak látszik abból a magyar hírességből, aki vállalta, hogy a VIONN nagyköveteként segít felhívni a figyelmet a vadgázolás súlyos veszélyeire. A hazai fejlesztésű, egyedülálló okos vadriasztó rejtélyes sisakos reklámkampánya már elindult, de csak október 15-én szombaton, a TV2 Sztárban Sztár leszek című műsora alatt derül ki, hogy kit rejt a takarás.

Energiaválság

Őrsi Gergely II. kerületi polgármester Facebook bejegyzését közvetítjük.