Share on facebook
Share on email

Új bemutatóhely a Mátra kapujában! Irány a Harkály Ház!

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság új bemutatóhelye, a Harkály Ház már várja az érdeklődőket Mátrafüreden! Az izgalmas külső megjelenésű Harkály Ház, melynek kialakítása mintha emlékeztetne a madár csőrére, az igazgatóság legújabb, 2020 augusztusa óta működő érdekes, különleges, interaktív kiállítótere, oktató- és bemutatóközpontja e természeti értékekben gazdag területen. Az épület kialakítása, a hozzá kapcsolódó kiállítás és tanösvények pályázat keretében valósultak meg.

Keresve sem találni jobb helyet egy ilyen létesítménynek, hiszen valóban a Mátra kapujában, Gyöngyöstől pár percre, Budapesttől is csak 1,5 órára található a Harkály Ház. ""Az érkező tágas kiállítóterekbe lép, ahol nemcsak a gyermekek, de a felnőttek is élvezik a remek ötleteket, pl. mozgó terepasztalt, maketteket (diorámát), modelleket, élethű facsoportokat, mellyel a vulkanikus eredetű Mátra hegység történetét,"" növény- és állatvilágát, kultúrtörténeti érdekességeit, védett és Natura 2000 területeit bemutatják. A mai technikát a multimédiás eszközök, érintőképernyős terminálok képviselek, de a denevér hangját pl. úgy hallhatjuk, hogy a fonott, ún. denevérharang alá kell bebújnunk, de van vagy 10 egyéb állat (róka, kuvik, őz stb.), melyek éji hangjával egy holdfény világította sötét teremben ismerkedhetünk, pár mondatos ismertetőt követően úgy, hogy egy fénypászta rávetül az adott állatra. Átsétálhatunk egy alagútszerű térben, ahol odút, a föld rétegeit, és az itt meg az avarban élő flórát-faunát látjuk. A padlón állatok nyomát látjuk felfestve, azokat követhetjük, míg nézelődünk, és visszaérünk a fogadótérbe. Itt sokféle színes tájékoztatófüzet áll rendelkezésre, hogy ezekkel felvértezbe indulhassunk az előzetesen már „feltérképezett”, már egész jól megismert Mátra turistaútjaira, tanösvényeire.

Mi a 3, 5 km-es, 8 állomást számlásó Cincér Tanösvényt jártuk végig a lehetséges témaközpontú vagy helyismereti tanösvények közül, mert ennek tematikája szorosan kapcsolódik a Harkály Házhoz. Gyönyörű volt több helyen a kilátás a környező hegyekre, másutt sűrű lombok között jártunk, kisebb tisztásokon pihentünk meg, az egyes állomások információs tábláit olvasgattuk, vezetőnk magyarázatát hallgattuk a szép erdőről, a fák kérge alatt élő sokféle kisebb-nagyobb élőlényről, a kidőlt fák fontos szerepéről, miután a Sástó melletti hangulatos útról, a tó kis hídjáról nekiindultunk.

A Harkály Ház előtt áll jelenleg, így mi láthattuk, de a tervek szerint országjáró útra indul majd a VidraVerda, és max. 15 főnek tartanak munkatársai 1-1,5 órás bemutatókat…Hogy mi is a Vidra Verda? Vidra? Verda? Nos, ez egy különlegesen felszerelt, guruló természetbúvár autóbusz, ahol pl. párányi élőlények életét láthatjuk felnagyítva, kivetítőn, vagy kis versikék/mondókák segítségével elhelyezhetjük 1-1 állat képét a megfelelő helyre egy erdei térképgrafikán, de van kockakirakó is. Sőt! ""A fehér gólya tápláléklánca is izgalmas modellen keresztül ismerhető meg: ha csak egy elemet kiveszünk, akkor az egyensúly felbomlik, amit a levegőben kötélen lebegő gólyamodell elmozdulása, felbillenése jelez…A VidraVerda munkatársai a vizes élőhelyekről, a gyepről, az erdőről tartanak előadásokat, foglakozásokat – amelyeken szó lesz biztosan pl. a magyar tarszáról, a csak és kizárólag Magyarország területén élő, 20-30 mm-es, zöldes rovarról is…

A Mátra finom ízeit is meg kell kóstolni az erre járóknak, különösen a Nemzeti Parki Termék Védjeggyel ellátott termékeket, pl. füstölt kárpáti borzderes marha húsából készült remek kolbászt, mézeket, sajtféléket, szörpöket.

A Harkály Ház és a Bükki Nemzeti Park intézményei kapcsolódnak a ""Nemzeti Parkok hetéhez (szept. 20-ig tart!), melyről (valamint minden egyéb programról) a www.bnpi.hu oldalon tájékozódhatnak, ezért itt csak annyit említünk, hogy egyes programokra előzetesen regisztrálniuk kell.

Jó szívvel ajánljuk Önöknek ezúttal a BNPI látnivalói, kincsei közül Mátrát, Mátrafüredet, a kapujában álló Harkály Házat!

vk

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek