Share on facebook
Share on email

Több rekord is született a II. kerületi „Szalamandra”-völgy takarításán

Rengeteg hulladéktól tisztították meg a területet, és találtak közel száz éves zománcreklámot is.

Őrsi Gergely II. kerületi polgármester Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy a Jegenye-völgy (vagy Szalamandra-völgy) közösségi takarítása gyakorlatilag minden tekintetben rekordot döntött. „Még soha nem szedtünk össze ennyi hulladékot, soha nem találtunk ilyen régi szemetet, és még soha nem volt ennyi résztvevője hétvégi közösségi takarításnak.

Miután 2019-ben veszélybe került a Jegenye-völgy, hiszen építési telkekként kezdte értékesíteni a Nemzeti Vagyonkezelő a völgy egyes részeit, tavaly év végére sikerült elérnünk, hogy védettséget kapjon a terület, így biztonságban tudhatjuk az ottani foltosszalamandra-állományt, valamint számos védett élőlény otthonát.

Tudjuk, hogy nem elég kitenni a védettség táblákat, ezért a kerület élővilágának megőrzése érdekében rengeteg munka indult el a völgyben, mely munkálatok egyik állomása volt a mai közösségi takarítás, hiszen szeretnénk hulladékmentes környezetet biztosítani a völgyben.

Sajnos rengeteg hulladékot találtunk, köztük a legrégebbi egy 1930 körüli, vagyis közel 100 éves zománcreklám, de különlegességnek számít a 29,50 forintos őrölt kávékeverék csomagolása.

A mai közösségi takarításon nemcsak bosszantó hulladékot találtunk, hanem gyönyörű védett virágokat is, például bíboros kosbort, májvirágot és csillagvirágot, ebből is látszik, milyen páratlan természeti érték a Jegyenye-völgy.

Hálásan köszönöm a szervezést a FŐKERT-nek, köszönöm a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Budapesti Helyi Csoportjának, hogy együtt takaríthattunk a Jegenye-völgyben, és külön is hálás vagyok minden segítőnek és résztvevőnek, hatalmas munkát végeztek az önkéntesek!

A takarítások folytatódnak, a helyszíneket Facebookon is meghirdetjük, de ha szeretnének közvetlenül értesítést kapni, itt jelentkezhetnek a közösségi takarításokra önkéntesként, mi pedig e-mailen értesítjük Önöket a következő alkalomról.”

https://bit.ly/3BtNBeX

Vigyázzunk egymásra!

Vigyázzunk Budára!

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek