Share on facebook
Share on email

Megújul a Széna tér

Ez a tér még otthonosabbá teszi Budát és zöldebbé a budai belvárost.

A Főváros által biztosított forrásból, a II. kerület kivitelezésében újulhat meg a Széna tér, így hamarosan rendezzük az elbontott VOLÁN buszpályaudvar helyét és környezetét.

Olyan köztér létrehozása a célunk, ahol jelentős mértékben nő a zöldfelület, de továbbra is jól átjárható marad, hiszen jelenleg is leginkább átközlekednek a Széna téren az emberek.

Annyi zöldfelületet telepítünk, amennyit csak tudunk. Új fákat ültetünk számos cserjével együtt annak érdekében, hogy Buda belvárosa egy igazi zöld parkkal gazdagodhasson.

De a megújuló Széna tér ennél is többről szól: emlékparkot építünk, ahol méltó körülmények között ápolhatjuk közelmúltunk emlékeit, hogy segítsük örökölt történeti traumáink közös feldolgozását.

Az emlékparkban a helyszín történelmi jelentőségét több különböző tájépítészeti elem és művészeti alkotások idézik fel.

Helyet kap a téren három kronoszkóp, megépül az „Emlékek útvesztője” installáció, mely a burkolati felületbe elhelyezett vers idézetekkel segíti a történelmi események felidézést. Az egykori városfal szintén burkolatban elhelyezett installációként jelenik majd meg.

Egy közeli tűzfalon pedig terveink szerint egy nagyfelületű művészeti alkotás idézi majd meg az ’56-os események emlékeit őrzők személyes gondolatait interaktív formában.

A koncepció szerint az ’56-os eseményeknek vízjátékkal is emléket állítunk.

A megújuló Széna tér olyan közpark lesz, ahol nyugodtan hűsölhetünk majd fák árnyékában, elmélkedhetünk és emlékezhetünk egy-egy installáció vagy alkotás mellett.

Ez a tér még otthonosabbá teszi Budát és zöldebbé a budai belvárost.

Ennek az első lépése volt az időkapszula elhelyezése október 23-án. Az időkapszulába valamennyi megemlékező helyezhetett el üzenetet, műalkotást vagy éppen idézetet.

A hamarosan induló építkezés kerítésén a Fortepan fotói segítségével molinókon mutatjuk be a a környék történelmi eseményeit, QR-kódok leolvasása után pedig visszaemlékezők videóit nézhetjük meg.

Az időkapszulát V. Naszályi Márta polgármesterrel és Karácsony Gergely főpolgármesterrel közösen helyeztük el.

A munka hamarosan kezdődik, és az összegyűjtött emlékek új életre kelhetnek.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Energiaválság

Őrsi Gergely II. kerületi polgármester Facebook bejegyzését közvetítjük.

Beton helyett zöld

Elkezdődött a Margit körút zöldítése. 3248 db évelő és 1970 db hagymás növény ültetését kezdtük, és legalább egy tucat fát fogunk ültetni az érintett területen, a Margit körút páros oldalán – írja Őrsi Gergely II. kerületi polgármester Facebook bejegyzésében.