Share on facebook
Share on email

Kevesen tudják: darázsfészek-irtásra is lehet biztosítást kötni

Most még időben vagyunk a darázstámadás-szezonra való felkészüléshez

Kevesen vannak azzal tisztában, hogy az általános lakásbiztosításokhoz kérhető olyan kiegészítő szolgáltatás, mint a darázsfészek-irtásra vonatkozó fedezet. Ez azt jelenti, hogy a biztosító téríti meg a költségeket, ha otthonunkban, kertünkben darázsfészek irtásra kerül a sor. Ám fontos tudni, hogy ezt csak abban az esetben fedezi a biztosító, ha a műveletet szakképzettséggel és erre vonatkozó tevékenységi engedéllyel rendelkező szakcég vagy vállalkozó végzi.

Most érdemes darázsfészek-irtásra biztosítást kötni annak, aki el akarja kerülni a nyár végi kellemetlenségeket. A nem épp barátságos rovarok ugyanis augusztus-szeptemberben támadnak leginkább. Kovács Tamás a kártevőirtás szakértője szerint, ekkor kerül sor a legtöbb irtásra.

„A darázsinvázió szezont onnantól számoljuk, amikor a megtermékenyített királynő át tud telelni olyan helyeken, ahol a fagytól, a téli hidegtől védve van. Ebben az esetben március felé, amikor a napi hőmérséklet már eléri a 10-15 fokot kirepül és elkezd fészkelési helyet keresni. Amikor ezt megtalálja mindenféle növényi korhadékokból meg is építi, amibe lerakja a petéket. Az első kikelő generáció hamar a segítségére lesz a fészek további építésében. Amikor felmegyünk a padlástérbe és esetleg meglátjuk a futball labda nagyságú fészket azt bizony, nem több év alatt építették meg, hanem egy márciustól-augusztusig tartó időszak alatt” – árulta el Kovács Tamás, a NovaTox ügyvezető igazgatója.

A darazsak idegmérgét az emberi szervezet is raktározza

A darazsak irtása veszélyes és szakembert igénylő feladat, senkinek nem javasolt, hogy maga kezdjen hozzá.

„A darazsak fullánkja 9 féle toxint tartalmaz, ez mindegyik idegméreg, hiszen egy ragadozó rovarról van szó, aki így szerez zsákmányállatot. Ez az idegméreg az emberre nézve is veszélyes, csak azért nem halunk bele – legalábbis az esetek többségében – mert a testméretünk nagyobb, mint a zsákmány rovaroké. Ugyanakkor az emberi szervezet is reagál ezekre az anyagokra, kinek enyhébben, kinek hevesebben. Külön veszélyes, hogy ezt a méreganyagot a szervezet el is raktározza és nem tudjuk mikor dönt úgy a testünk, hogy elég… Ebből hatalmas baj is lehet: a fulladástól kezdve a halálig” – mondta Kovács Tamás, aki szerint azért óvatosan nem árt megbizonyosodni arról, hogy valóban a házban, vagy a ház környékén van a fészek.

„Ezek a darazsak akár több km-ert is képesek repülni. Érdemes követni a repülési útvonalukat, mert minden esetben ugyanazt használják. Így, ha valahol tömegesen szállnak le, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ott található a fészek is. Sokszor szabadszemmel nem is látható, de rejtett fészek lehet a falban, a cserép alatt vagy akár a szigetelésben is” – tette hozzá a szakértő.

Rágnak és rongálnak, de van megoldás

A darazsak nem csak az ember egészségére jelentenek veszélyt, hanem az épületek állapotára is. Számos kárt okozhatnak, ráadásul gyakran olyan helyekre építik a fészket, ami nehezen megközelíthető.

„Ha a szigetelésbe fészkelnek be, ott mindent szétrágnak, de megrongálják a faszerkezetet is, ezáltal gyengíthetik magát az épületet, ami hosszú távon veszélyes lehet. A darázsfészek-irtás 30 és 120 ezer forint között van. Ez attól függ, hogy maga a darázsfészek milyen helyen van. Nem mindegy, hogy nyílt vagy rejtett fészek, mert nem ugyanazt a technológiát igényli az irtás. Ahogyan az sem mindegy, hogy magasban történik vagy két lábbal a talajról az irtás. Nem ritka, hogy alpin technikát kell igénybe venni, hogy elpusztítsuk a fészket” – árulta el a kártevőirtás szakértője.

Spórol, aki most cselekszik

Ma már Magyarországon 5-6 olyan biztosító van, akiknél igénybe lehet venni a darázsfészek-irtásra vonatkozó kitételt. Kovács Tamás szerint főleg családi házak esetében érdemes erre figyelni, mert a társasházi biztosítások alapból tartalmazzák. „Az éves kiegészítő díj 500 és 1000 Ft között van, így aki előre gondolkozik kevés ráfordítással jelentős összeget spórolhat meg. Most érdemes megkötni a biztosítást, mert a legtöbb biztosítónál fél évnek el kell telnie, hogy hatályos legyen, így mire a darazsak támadnak, pont kéznél lesz a segítség.”

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Energiaválság

Őrsi Gergely II. kerületi polgármester Facebook bejegyzését közvetítjük.

Beton helyett zöld

Elkezdődött a Margit körút zöldítése. 3248 db évelő és 1970 db hagymás növény ültetését kezdtük, és legalább egy tucat fát fogunk ültetni az érintett területen, a Margit körút páros oldalán – írja Őrsi Gergely II. kerületi polgármester Facebook bejegyzésében.