Share on facebook
Share on email

Így hatott a koronavírus a kertészkedési kedvre: petúnia helyett paradicsom kerül a balkonládába is

Az elmúlt közel két évben a koronavírus járvány az egész életünket átformálta.

A kevés pozitív hatások egyike volt, hogy sokan fordultak az egészséges táplálkozás, azon belül is a saját zöldségek és gyümölcsök termesztése irányába. A biogazdálkodó szakma körében elismert Biokiskert Kft. saját adatain alapuló becslése szerint Magyarországon idén már 50 ezernél is több háztartás foglalkozik valamilyen mértékben a bio zöldségek és gyümölcsök termesztésével. Ez azonban még mindig fényévekre van a környező országok trendjeitől.

A kényszerű otthonlét még annak is meghozta a kedvét a kertészkedéshez, akinek eddig eszébe sem jutott a bolt helyett saját kertből beszerezni a salátához valót. Amellett, hogy kertészkedni jó hobbi, hasznos is: egyre többen határoztak úgy, hogy a kétes eredetű vagy kémiai szerekkel feltuningolt zöldségek és gyümölcsök helyett saját maguk termesztik meg azt, amit elfogyasztanak.

Ezzel együtt pedig még népszerűbbé vált a biokertészkedés, az otthoni zöldség és gyümölcs vegyszerek nélküli, biológiai növényvédelemmel megtámogatott termesztése. Megnőtt a kereslet a vegyszermentes vetőmagok, palánták és gyümölcsfák, illetve az ehhez kapcsolódó alternatív növényvédelmi megoldások iránt is

A járványnak köszönhetően többen költöztek családi, kertes házakba, de a meglévő kertek, udvarok étkezési célú hasznosítása is egyre népszerűbbé vált. Az öngondoskodásra való igény nőtt, az elmúlt évben megugrott a kertészetek forgalma is, ahol a balkonládába való virágok és a sláger növények mellett egyre több palánta és vetőmag fogy. A vegyszermentes táplálkozás igényével pedig egyre többen keresik a kémiai anyagoktól mentes, tiszta, bio magokat és palántákat is

A növekvő érdeklődést megérezte a biokertészkedés iránt elkötelezettek körében méltán népszerű Biokiskert Kft. kereskedése és webáruháza is, ahol mindent megtalálhatunk, ami a biokertészkedéshez kell. A folyamatosan növekvő népszerűségnek köszönhetően a 8 éve működő Biokiskert a webshopokban értékesített magok és ökológiai növényvédelem forgalmazásával piacvezetővé vált.

Hogy lesz belőlünk biokertész?

A Biokiskertnek köszönhetően már Magyarországon is elérhetőek a valódi biodinamikus vetőmagok, a természetes növényvédelmi készítmények és a szakértő támogatás is. Ebben segít a cég szakmai igazgatója, Székely Gyöngyvér, a biogazdálkodás hazai úttörője. A Biokiskert tanfolyamokat indít, ismeretterjesztéssel, szaktanácsadással is foglalkozik, hogy a biokertészkedés iránt érdeklődő vásárlók sikeres biogazdálkodóvá váljanak

Leggyakrabban a kertes ház, a gyermekvállalás, vagy valamilyen betegség motiválja a hobbikertészt arra, hogy vegyszermentes termesztésre váltson. Aki megtermeli magának az első cserép bio mikro csírát, és megtapasztalja a biotermesztés szépségeit, örömmel vág bele a zöldség palántázásba és állítja át kertjét az ökológiai gazdálkodásra. Mára 50-60 ezer magyar háztartás foglalkozik biogazdálkodással, de kisebb, 1 hektáros kertet művelők száma is tízezer felett mozog.

Jelentős lemaradásban

Hazánk a vegyipar és ipari növénytermesztés mellett kötelezte el magát, a biogazdálkodásból származó termékek fogyasztását még mindig csupán a jómódú réteg luxusának tartjuk. Míg Magyarországon 0,5% a bio élelmiszer fogyasztás aránya, Ausztriában 20% fölötti, Szlovákiában 5%, Lengyelországban is közel 5%. Ezekben az országokban a biotermék elérhető a középosztálynak, a legszélesebb körű lakosságnak is

„Fontos lenne, hogy az embereket megfelelő információkkal lássuk el arról, milyen módszerekkel és milyen vegyszerek használatával termesztik a boltokban kapható zöldségeket és gyümölcsöket.” – magyarázza Székely Gyöngyvér, a Biokiskert alapítója. „Mára a bio nem egyenlő a túlárazott, kukacos apró almával: ha a kertünket átállítjuk biora, megismerjük a természet bonyolult szisztémáját és megtanuljuk a biokertészkedés alapjait, sikeres biokertész válhat belőlünk.

Vegyszermentes – A biokertészkedés alapja a vegyszermentes vetőmag. A vegyszeres, vagy más néven csávázott vetőmagon felszívódó kémiai szerek találhatóak, amik jelen lesznek a belőle képződő növényben is és a hajtáscsúcsban legalább 2 hónapig megmaradnak. Noha addig védettek gombák, vagy rovarok ellen, mégis az ilyen magból származó növény esetében a vegyszereket megesszük.

Biodinamikus – A biodinamikus vetőmag semmilyen vegyszerrel nem találkozott élete során, nincs mesterséges beavatkozás a növényvédelemben sem, tehát a gazdaság saját egészséges ökoszisztémája védi az anyanövényeket, hosszú generációkon keresztül. Az innen kikerülő növények sokkal életképesebbek, ellenállóbbak minden másnál. A hagyományostól eltérően egy biokert nem kívülről védett, hanem a biodinamikus vetőmagoknak köszönhetően a saját immunrendszerét használva, önmagát védi. A Biokiskert ma már több mint 500 fajta bio vetőmagot kínál.

Az ökológiai növényvédelem vegyszereket nem tartalmaz, a biokertet természetes módszerekkel védi meg a kártevőktől és a betegségektől. Számtalan élő gombaölő, vagy éppen rovarölő gombát, rovarölő bacilusokat, hasznos fonalférgeket, de petefürkészeket, ragadozó atkákat, sőt katicákat is vásárolhat a biokertész.

Nemcsak a kiválasztott mag vagy palánta forrásának kell tisztának lennie, hanem annak a talajnak is, amelyikben az nevelkedni fog. A korábban kémiai növényvédőszerrel vagy mesterséges hozamfokozókkal kezelt talaj ellehetetleníti a biodinamikus elvek szerinti gazdálkodást.

A sikeres biogazdálkodáshoz, a biológiai növényvédelem megfelelő használatához speciális tudásra van szükség. A Biokiskert annak érdekében, hogy a biokertészet iránt érdeklődő hobbikertészek sikeres termesztőkké váljanak, tanfolyamokat indít és ismeretterjesztéssel, szaktanácsadással is foglalkozik.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Energiaválság

Őrsi Gergely II. kerületi polgármester Facebook bejegyzését közvetítjük.

Beton helyett zöld

Elkezdődött a Margit körút zöldítése. 3248 db évelő és 1970 db hagymás növény ültetését kezdtük, és legalább egy tucat fát fogunk ültetni az érintett területen, a Margit körút páros oldalán – írja Őrsi Gergely II. kerületi polgármester Facebook bejegyzésében.