Share on facebook
Share on email

Hadat üzen a rossz beltéri levegőnek a Daikin

Saját, XI. kerületi irodájában demonstrálja legmodernebb klímaszabályozó rendszereinek képességeit a Daikin Hungary.

A 750 négyzetméteres irodában folyamatosan biztosított a szükséges mennyiségű friss, tiszta levegő; a telepített szenzoroknak köszönhetően rögtön értesülnek a szén-dioxid koncentráció növekedéséről, és a rendszerek automatikusan átcsoportosítják a friss levegőt oda, ahol arra szükség van.

A Daikin Hungary Kft. nemrég költözött új székhelyére – a budapesti Fehérvári úti irodaházból csupán néhány utcányira, az Alíz utcai Office Garden IV. épületébe Az új hely kiválasztásánál természetesen elsődleges szempont volt, hogy a hűtés-fűtést és a melegvíz-ellátást környezettudatos Daikin-rendszerekkel biztosítsák. Az épület beruházója évtizedek óta elkötelezett a Daikin VRV és VRV Loop rendszerek iránt, és a további fejlesztésekre is nyitott volt. A Daikin saját irodarészében a különleges megoldásoknak köszönhetően mindig friss és vírusmentes a levegő.

Létszám alapján adagolják a friss levegőt

A munkahelyeken általában nagy a jövés-menés, a benti létszám is gyakran változik. A levegőt biztosító rendszerek legtöbbször előre meghatározott mennyiséget fújnak minden egyes helyiségbe. A Daikin egyik újítása az, hogy a friss levegőt a munkatársak tartózkodási helyéhez és a helyiség igényeihez igazítja, azaz az éppen aktuális létszám alapján szabályozza a beáramló mennyiséget.

Egy nemzetközi kutatás szerint a dolgozók mindössze munkaidejük harmadát töltik íróasztaluknál, a fennmaradó időben pedig nagyrészt tárgyalókban ülnek. Az új Daikin-irodában is így lehet ez, ahol egylégterű helyiségekben munkaállomások és különböző méretű tárgyalószobák kaptak helyet. A kollégák a feladattól függően dolgozhatnak saját helyükön, csoportszobában vagy csendes zónában is. A zsúfoltabb tárgyalószobákban könnyen lecsökkenhet a levegő oxigéntartalma. A rendszer a különböző érzékelők adatai alapján tehát itt több oxigént biztosít. Ugyanakkor, ha a közös tér szinte üres, mert sokan ebédelni mennek, akkor ebben az időszakban oda kevesebb levegőt irányít. Budapesten egyébként alig fél tucat olyan irodaház van, amely úgynevezett „on-demand” levegőmennyiség-szabályozást alkalmaz

Az alattomos szén-dioxid

Ha egy munkahelyen a dolgozók fejfájással küzdenek, az gyakran nem az időjárási frontoknak, vagy a kimerítő feladatoknak köszönhető. Könnyen előfordulhat, hogy a magas szén-dioxid szint okozza a kellemetlenséget. Ezt sok helyen ösztönösen is megoldják szellőztetéssel, de van, ahol erre nincs lehetőség. Egy csupa üveg toronyházban például nem lehet csak úgy nyitogatni az ablakokat, ennél komplexebb megoldásra van szükség. A kiépített rendszerben az iroda több pontján jelenlétérzékelőket, széndioxid-szenzort, illetve a Daikin által továbbfejlesztett beltéri levegőminőség-érzékelőket helyeztek el, amelyek valós idejű visszajelzést adnak. Mérik a hőmérsékletet, a páratartalmat, a finom port, a szén-dioxid koncentrációt, a légnyomást, sőt, még az elektroszmogot is. A rendszert roppant egyszerű telepíteni, percek alatt kész, a készülék pedig a helyszínen és a felhőben is rögzíti a mért értékeket, így akár a telefonunkon is nyomon követhetjük ezeket. A szén-dioxid szint 1000-től 1500 ppm-ig kritikusnak, 1500 ppm felett pedig már egészségtelennek számít, de a Daikin megoldása az egészséges szinten belül tartja a koncentrációt. Az oxigéndús levegőnek köszönhetően a fejfájás elkerülhető, a munkatársak pedig jobban tudnak koncentrálni.

Vírusgyilkos megoldások

A koronavírus-járvány alatt a vállalatok jelentős része átállt a távmunkára, sokan dolgoztak, vagy dolgoznak most is otthonról – ugyanakkor vannak, akik szívesebben járnak be a munkahelyre, vagy nem is tehetnek mást. Az irodában lévők egészségére még inkább figyelni kell, ebben is segít a cég egy másik újítása. A VRV-rendszerek légcsatornás beltéri egységeire utólag is telepíthetünk egy ionizációs tisztító-szűrő berendezést. Ez a légcsatornán áthaladó teljes légmennyiséget ionizálja, így pedig tiszta, vírus- és csíramentes levegőt biztosít. “Az Airzone és a Daikin közös ionizációs légtisztító megoldása új fejlesztés, még Európában is alig található olyan irodaház, amelyben a hűtő-fűtő VRV-gépészethez ilyen technológiájú ionizációs tisztító egység kapcsolódik” – hangsúlyozza Zuggó Balázs, a Daikin Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Világszerte több mint másfél millióan halnak meg a rossz beltéri levegő miatt

A szmog káros hatásairól már mindenkinek van fogalma – ugyanakkor a benti rossz levegő is gonosz dolgokat művel. Az Egészségügyi Világszervezet nemrégiben átlagosan több mint ötven százalékkal szigorította a levegőben lebegő porrészecskék egészséges koncentrációjára vonatkozó ajánlásait. A WHO statisztikája szerint a légszennyezettség a negyedik leggyakoribb halálok a világon – évente több ember veszti életét emiatt, mint az új típusú koronavírus fertőzésben.

„A rossz beltéri levegő minőség világszerte több mint 1 millió 600 ezer ember halálának okozója évente. A Daikin különböző légtisztító megoldásai hatékonyan javítják a beltéri levegő minőségét, legyen szó 60 légköbméteres lakásról, vagy akár 144 000 légköbméteres csarnokhelyiségről” – mondja Zuggó Balázs.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek