Share on facebook
Share on email

Geopark-panzió, kárpáti borzderes, védjegyes kézműves termékek? Irány a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, Bükkszentkereszt!

A Bükk-vidék Geopark Központot és Geopark Panziót a minap adta át ünnepélyes keretek között Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Rácz András környezetügyért felelős államtitkár, valamint Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója jelenlétében hazánk második legmagasabban fekvő, önálló településén, Bükkszentkeresztesen, melyen a sajtó képviseletében szerkesztőségünk is részt vett.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság minden természetkedvelő számára érdekes és fontos eseménye zajlott Bükkszentkeresztesen. Ezúttal a 2017 nyarán, 108 település közreműködésével létrejött Bükk-vidék Geopark új létesítményét, a Geopark Panziót adták át, valamint oklevelet nyújtottak át azoknak a kézműves termékeket előállító vállalkozóknak, akik elnyerték a Bükki Nemzeti Parki Termék Védjegyet, valamint e témákhoz kapcsolódóan előadásokat hallhattunk.

A Bükk-vidék Geopark sajátossága, hogy (a balatoni és nógrádi geoparkkal ellentétben) elsősorban a karsztos jelenségek a meghatározók a területén, azonban a térség határain megjelennek a vulkáni működésből fakadó különleges geológiai, valamint az ember által kialakított egyedülálló geológiai értékek is, mint pl. a tufába vájt barlanglakások vagy a kaptárkövek. A geoparki cím elsősorban egy térség- és gazdaságfejlesztési fejlesztési eszköz, ezért nagyon fontos a helyi lakosság bevonása a munkába a szakmai dokumentumok segítségével: ennek fontos lépése a Bükk-vidék Geopark Centrum és Geopark Panzió létrehozása.

A Geopark Panzió geoturisztikai centrum és panzió egyszerre. A szálláson két- és négyágyas szobákban, összesen 28 férőhely található, pótágyakkal együtt 35 embert tudunk elszállásolni. Az épületegyüttesben szauna, illetve konditerem segíti az aktív kikapcsolódásra is vágyókat, emellett kölcsönözhető kerékpárok, valamint a téli időszakban szánkók is várják a vendégeket, melyeket már most láttunk az épület előtti tárolóban.

A létesítmény különlegessége, hogy az egész épület a geopark bemutatását célozza, s ez a szobák nevében és dekorációjában (pl. az ízlésesen berendezett szobák falán, az ágyak fölött lévő fotókon), valamint a megjelenített geo- és ökoturisztikai kínálatban is jelentkezik. Geopark-centrumként ez a ház ad majd otthont a különféle képzéseknek is. A többszintes panziót megtekintettük: ízlésesen berendezett, hangulatos, szép kilátást nyújtó, tágas szobák, mindegyikhez szép kilátást nyújtó erkélyek, konyhák tartoznak a közös tereken, szaunán és konditermen kívül.

A geoparkoknak jelentős szerepe van a védett térség gazdaságfejlesztésében is – elsősorban a helyi mezőgazdasági termelők, valamint helyi termékeket előállító mikro-, kis- és közepes vállalkozások piaci pozícióinak erősítésében, a piacra jutásukat segítő programok kidolgozásában. Ezt a feladatot a Geopark a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal (BNPI) szoros együttműködésben szeretné ellátni. A hegyi rétek kezelésében fontos szerepet játszik a legeltetéses állattartás, melyhez itt a viszonylag kis termetű, a hegyi rétek/utak viszonyaihoz jól alkalmazkodó, ridegen tartható kárpáti borzderes szarvasmarha fajta is hozzájárul most már, melyet a kihalástól épp a helyiek mentették meg. Kitűnő tejéből, egyebek között ,kitűnő sajtfélék készülnek. A kárpáti borzderes génmegőrzési mintaprogram keretén belül feltérképezi a BNPI az állattartókat, és felvállalja a borzderes fajta népszerűsítését is, elsősorban a fajta gasztronómiai hasznosíthatóságának kidolgozását.

Mindezek mellett a kézműves (védett területről származó helyi) termékek önálló márkává fejlesztésében is részt vesz az igazgatóság, segítve a Bükk-vidék Geoparkot. Ezért került sor a Bükki Nemzeti Parki Termék Védjegy cím átadására 15 termelőnek (pl. Buda Sándor, Kiss-Hortobágyi Major, Kiss Ágnes, Hócza Henrietta), akik mézet, lekvárt, szirupféléket, biobúzából készült száraztésztákat, gyógyteákat, gyógyszappanokat stb. készítenek, illetve népi játékokat, babákat, fafaragásokat, kosarakat, gyöngyfűzéseket (pl. H. Petkovics Katalin, Török Eszter, Tóth Lóránt, Pindrok Margit, Kovács Tibor). A védjegy minden egyes olyan terméken látható, mely a szigorú szabályoknak megfelel. Ezek száma egyre nő: 2012-ben még csak 10 db védjegyes terméket tartottak számon, mára 1000-et.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területét egyre több látogató keresi fel: 85 turisztikai létesítményében (a 6 látogatóközpontban, a 40 tanösvényen, a 18 idegenforgalmi hasznosítású barlangban, a 3 tájházban, a 17 egyéb bemutatóhelyen és az 1 erdei iskolában) 2010 óta több mint kétszeresére, 200 000-re nőtt látogatók száma.

Hazánk területének ¼-ét, ha nem 2/3-át, természetvédelmi területek alkotják. Mi most ezek egyikén, Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának területén, Bükkszentkeresztesen jártunk, mely nem volt még Budapesttől sem igazán távol. Az odavezető kanyargós hegyi út, az őszi erdő, a csend, a jó levegő, ahogy mondani szokás, „megér egy misét”, ezért bíztatjuk Önöket, hogy keressék fel a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területét, Bükkszentkeresztest: élvezzék a tájat, a programokat, és töltsenek el 1-2 éjszakát az új Geopark Panzióban.

Mindenről bővebb tájékoztatást a ttps://www.bnpi.hu oldalt böngészve kapnak előzetesen, valamint a helyszínen olvasható kitűnő szórólapokból.

vk

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek