Share on facebook
Share on email

Életmódváltás a kertekben is

Elterjedőben a vegyszermentes kertészkedés

Itt a tavasz, a változás, a megújulás ideje. Ha saját magunkon és otthonunkban már megkezdtük az életmódváltást, a tudatosabb odafigyelést az egészségesebb táplálkozásra, a környezetbarát tisztítószerek alkalmazására, miért fosztanánk meg ettől a kertünket!? Szikrázóan süt a nap, újra éled a természet, soha jobbkor nem vághatnánk bele abba, hogy végre a sok vegyszertől a kertünk is fellélegezhessen, családunk önfeledten élvezhesse a szabadban töltött órákat.

Hosszú ideje munkál az emberekben az a meggyőződés, hogy a díszkertet, a gyümölcsöst, a veteményest vegyszerek segítségével óvhatjuk meg a kártevők pusztításától. Bár már egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a bio és öko trendek, a berögzült gondolkodásmódon és cselekvésen időbe telik változást elérni.

„Sokak otthonában lapulnak a polcon olyan vegyi anyagok, mint a gyomirtó, műtrágya, növényvédőszerek, illetve rovarok irtására, riasztására alkalmas készítmények. Gyors hatásuk vitathatatlan, az eredmény azonnal látható, azonban kevesen tudják, hogy ezek leginkább a tünetet kezelik, az okot nem szüntetik meg. Nem beszélve arról, hogy hosszú távon nagyon rossz hatással vannak az élővilágra” – hangsúlyozta Molnár Gábor Éva kertészmérnök, a kertfuvesites.hu és az evakert.hu weboldalak üzemeltetője.

Természetes tápanyagokkal a betegségek ellen

A vegyszerek használatával beavatkozunk a talaj életműködésébe is, ami által nem lesz képes betölteni eredendő funkcióját, hogy életerőt adjon és tápláljon. Emellett kertünket sem használhatjuk szabadon, teljes nyugalomban, gyermekeinkre, háziállatainkra folyamatos veszélyforrást jelentenek a frissen kipermetezett vegyi anyagok.

A kertünkben életmódváltást akkor tudunk megvalósítani, ha a talajt és a növényeket tudatosan ápoljuk szerves anyagokkal, talajkondicionálókkal, biostimulátorokkal, annak érdekében, hogy egyáltalán ne, vagy csak nagyon ritka esetben kelljen vegyszerhez nyúlnunk. A tápanyagok ugyanis olyan jó kondícióhoz segítenek hozzá, hogy a különböző betegségek leküzdése nem jelent problémát.

„Ki kell alakítanunk egy természetes védekezőrendszert, amihez elengedhetetlen az élő talaj, valamint a rovarok és állatok populációjának egészséges egyensúlya. Mindez úgy tud létrejönni, ha nem akarunk mindenáron beavatkozni a természetbe, hagyjuk, hogy annak minden eleme elvégezhesse a saját maga feladatát” – avatott be Molnár Gábor Éva.

Tudatosság lépésről lépésre

Egy kert kialakításánál, átépítésénél az egyik legfontosabb teendő a csapadékvíz összegyűjtésének biztosítása, akár vízgyűjtő tartály telepítésével, akár más megoldás útján.

„Egyfelől nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy olyan értékes kincset, mint a víz, elpazaroljunk, másfelől viszont növényink is hálásak, ha természetes csapadékvízzel locsoljuk őket az ásványi és egyéb anyagokkal teli vezetékes víz helyett” – jegyezte meg a Füvesasszony néven is ismert szakember.

Vitathatatlan, hogy szükség van a kertünkben az ásványi anyagok pótlására, azonban csakis mértékkel. A felesleges mennyiség ugyanis elillan a talajból, egy része a levegőbe párolog, más része viszont a talajvízbe jut, onnan pedig abba a vezetékes vízbe, amit megiszunk.

„Az emberek hajlamosak a fákat kiszorítani a kertjükből, mert bár az árnyékát szeretik, de az ősszel lehulló falevelekkel nem kívánnak bajlódni. Ezen a hozzáálláson is változtatni kellene, hiszen a fa tisztítja a környezetünkben a levegőt, oxigént termel és megköti a port” – hívta fel a figyelmet a kertészmérnök.

Tanácsok és termékek egy forrásból

Kertünk egészséges működésének alapja a jó talaj. Ennek megteremtéséhez az kell, hogy tisztában legyünk vele, mit tettünk tönkre az elmúlt évtizedekben és igyekezzünk azt helyreállítani.

„Ezt tanítom az evakert.hu honlapomon, és ehhez kínálok megfelelő anyagokat a kertfuvesites.hu címen található webáruházamban. Az Éva Kert egy szakmai oldal, ahol kertápolási tanácsok mellett különböző témákban mentorprogramokat is ajánlok az érdeklődőknek” – jelezte Molnár Gábor Éva.

A Kertifüvesítés webáruház elsősorban bio megoldásokat kínál, termékeik összeállítása során nagy hangsúlyt fektetnek a talaj életerejének támogatására. Legújabb termékcsaládjuk a huminsav kiválóan alkalmas a humusz pótlására és hasonló varázslatokra képes a gilisztahumusz is, amely nagy dózisban tartalmaz mikroorganizmusokat, amelyek hozzájárulnak a megfelelő talajélet kialakításához.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Energiaválság

Őrsi Gergely II. kerületi polgármester Facebook bejegyzését közvetítjük.

Beton helyett zöld

Elkezdődött a Margit körút zöldítése. 3248 db évelő és 1970 db hagymás növény ültetését kezdtük, és legalább egy tucat fát fogunk ültetni az érintett területen, a Margit körút páros oldalán – írja Őrsi Gergely II. kerületi polgármester Facebook bejegyzésében.