Share on facebook
Share on email

Biztonságban van a Hármashatárhegyi repülőtér

Rendeződött a hármashatárhegyi repülőtér sorsa, célt ért a környéken élők, a kirándulók és a repülés szerelmeseinek összefogása, a védetté nyilvánítás és a rengeteg egyeztetés.

Hosszú út vezetett ideáig. Vagyonkezelői szerződés felmondása, éveken át tartó pereskedés után, ahogy bizonytalanná vált a terület sorsa, környékbeliek, erre kirándulók, a természet és a vitorlázórepülés rajongói tettek meg mindent annak érdekében, hogy megmaradhasson a terület jelenlegi formájában.

Fontos volt a terület és funkció védettségének a létrejötte is: még 2021 szeptemberében kezdeményezésemre, a Kerületfejlesztési Bizottság felvette a repteret az értéktárba, vagyis a területen a repülési funkció is védett értékké vált a természeti értékek mellett. Ugyanekkor vehettem át Neumann Alextől azt a petíciót, amit 2196-an írtak alá a Hármashatárhegyi repülőtér fennmaradásáért.

A II. kerületi önkormányzatban ezt megelőzően, 2020. nyarán kezdeményeztük a pesthidegkúti vitorlázó repülőtér védetté nyilvánítását. Célunk már akkor is a leghatékonyabb és a legerősebb védelem biztosítása volt a reptér számára.

2021 nyarán a kerület közösségi költségvetésén az itt élők által kiválasztott javaslatok közé kerület az „értékmegőrzés és repüléstörténeti hagyományok továbbörökítése a Hármashatárhegyi Sportrepülőtéren”. Ennek megfelelően 8 millió forinttal támogatja a kerület a repüléstörténeti gyűjtemény létrehozását a Hármashatárhegyi Sportrepülőtér területén.

Szerveztünk reptéri fórumot, egyeztettünk a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel és a Pilis Parkerdő Zrt.-vel a reptér jövőjéről.

Mostanra pedig megérkezett a terület hosszú távú rendeződéséről szóló hír, hiszen 2022. május 3-án megkötötte a 10 évre szóló szerződést a MSE 100 – 100 éves a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel, 2022. május 10-én pedig megtörtént a birtokbaadás.

Köszönöm mindenkinek, aki segítette a repülőtér ügyét! Jó kirándulást és jó repülést kívánok mindenkinek!

Vigyázzunk egymásra!

Vigyázzunk Budára!

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek