Share on facebook
Share on email

A természet már sok lebomló csomagolást feltalált, azokat is bátran használjuk!

Az egyik legizgalmasabb téma napjainkban a hulladékok újrahasznosítása és az élelmiszerpazarlás mellett a lebomló csomagolóanyagok világa.

Ahogy egyre több ember él a földön, és a többségük egyre többet használ a hosszú évezredek alatt lebomló anyagokból, akarva-akaratlanul is egyre harsányabban jön velünk szembe a fenntarthatatlanság problémája. A fogyasztói elvárások, a tudományos és ipari törekvések egy irányba mutatnak: megoldásokat kell találni a kihívásokra. Ugyanakkor a természet sok-sok millió éves ajándékait észrevéve és használva már most, mindenféle technológiai újdonság kivárása nélkül is sokat tehetünk a környezetünkért.

A természet már csomagba tette nekünk

Az eldobott, a szelektív gyűjtőig nem eljutó vagy az újra hasznosítást elkerülő nem lebomló műanyag palackok nagyjából 450 év elteltével válnak újra a természet részévé. Tehát ha olyan élelmiszert viszünk haza, ami műanyag flakonba van csomagolva, mindenképpen törekedjünk arra, hogy a csomagolás a szelektív hulladéktárolóba kerüljön. Azonban nem minden élelmiszer kerül mesterséges borításba. Sok finomságot már a természet jól védő, ráadásul gyorsan lebomló csomagolásba tesz elénk. Így például a banán héja 3-4 hét, a narancs héja 6 hónap alatt már le is bomlik. Sőt, a természetes alapú papírcsomagolások esetében is csak hetekről beszélhetünk.

Hasznosíthatjuk is a természet adta csomagolást

Sok természetes csomagolás mint tojáshéj, nem csak „eltűnik”, hanem hasznosítható is.
– A tojáshéj magas kalcium tartalma miatt talajjavítóként használható. A talajba való bedolgozásával tovább javíthatjuk a talaj vízáteresztő képességét és szerkezeti összetételét is. Mindemellett az agráriumban akár takarmányozási célokra is alkalmazhatjuk. A takarmányok kalciumtartalmát növelhetjük vele, ezáltal jobb húsösszetételű vágóállat tenyésztés lehetséges. Ugyanez a pozitív tulajdonság természetesen az embereknél, sőt, házi kedvenceknél is megfigyelhető elfogyasztás esetén – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszermérnök c. egyetemi tanár.

A tojáshéj lebomló kanalakban is megtalálható már

A tojáshéj egy újabb felhasználási lehetőségére a biológiailag lebomló evőeszköz-, tányérgyártók figyeltek fel. Bár a hagyományosan előállított biológiailag lebomló műanyagok, mint például a politejsav a hagyományos műanyagokkal szemben ténylegesen lebomlanak mikroorganizmusok, gombák, algák segítségével, azért van egy hatalmas hátrányuk is: ez pedig a kereslet növekedéséből adódó folyamatos ár növekedés. Ennek ellensúlyozására ad lehetőséget a sokkal stabilabb áron beszerezhető, remekül lebomló tojáshéj őrlemény, amely akár 20-30%-ban adagolva sem változtatja meg számottevően a műanyag tulajdonságait.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Tutajozás az Árva folyón és az Árvai vár

Szlovákia északi részének egyik legnagyobb látványossága Árvaváralján (Oravsky Podzámok), az Árva folyó felé magasodó meredek sziklaszirten található „sasfészekként” emlegetett Árva vára. Budapesttől nagyjából 4 óra