Share on facebook
Share on email

Virtuozitás és sokszínűség

A XX. század első felének ikonikus darabjait tűzte műsorára Fülei Balázs.

A Liszt-díjas zongoraművész november 26-án ad szólóestet a Magyar Zene Háza koncerttermében az MVM Koncertek – a Zongora jubileumi évadának keretén belül.

Fülei Balázs Bartók, Ravel és Gershwin műveivel mutatja meg a zongorahang színárnyalatainak végtelenségét és a három szerző páratlan harmóniai leleményességét. A XX. század egyik legsikeresebb műve, a Rhapsody in Blue Gershwin szóló zongoraátiratában hangzik el. A darabot gyakran a jazzhez kötik, pedig a „Blue” itt egy melankolikus állapotot jelöl, amit a jellegzetes ritmusok tesznek olvadékonnyá. Ravel 1905-ben komponált Tükrök című öttételes műve rendkívüli igényességet vár el előadójától, hangjegyeinek ezrei olyanok, akár a festő palettájának színárnyalatai. Bartók nagyszabású zongoraműve, az Improvizációk pedig a zeneszerző harmóniai zsenialitásának remekműve. A szólóest kivételes élményt ígér az odalátogatóknak.

Fülei Balázs Liszt Ferenc-, Artisjus és Junior Prima-díjas zongoraművész, a hazai és a nemzetközi koncertélet elismert szereplője, repertoárján több mint harminc versenymű szerepel, köztük Beethoven, Liszt, Brahms és Bartók összes zongoraversenye. A Zeneakadémia tanszékvezető egyetemi docense, világszerte tart mesterkurzusokat. Szakmai életének meghatározó állomásai a Zeneakadémia Nagyterme, a Műpa Bertók Béla Nemzeti Hangversenyterme, a bécsi Konzerthaus, az amszterdami Concertgebouw, a tokiói Kioi Hall, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium, az NCPA Mumbaiban, valamint a New York-i Carnegie Hall, ahol 2008-ban debütált szólóestjével. Fellépett Európa szinte minden országában, Izraelben, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Japánban, Kínában és Vietnámban. Lemezfelvételei közül Christmas with Franz Liszt című szóló albuma 2022-ben elnyerte a Liszt Ferenc Társaság 42. Nemzetközi Hanglemez Nagydíját. 2023-ban újabb négy albummal jelentkezik. Fülei Balázs a Steinway & Sons zongoragyártól 2020-ban kapta meg a kitüntető „Steinway Artist” címet, amelyet olyan világhírű művészek viselnek, mint például Daniel Bareboim, Grigory Sokolov, Evgeny Kissin, vagy Martha Argerich.

A Zongora-sorozat idei utolsó koncertjén Jevgenyij Koroljov Bach: Goldberg-variációk c. művét adja elő december 5-én a Zeneakadémia Nagytermében.

2023. november 26. (vasárnap), 19:30 óra Magyar Zene Háza

20. Jubileumi MVM Koncertek – A Zongora – Fülei Balázs zongoraestje

Bartók: Improvizációk magyar parasztdalok felett, op. 20

Ravel: Tükrőződések

Éjjeli lepkék

Szomorú madarak

Egy bárka az óceánon

A bohóc hajnali szerenádja

Harangok völgye

Gershwin: Rhapsody in Blue

A koncert rendezője a Jakobi Koncert Kft. Jegyvásárlás a Zeneakadémia jegypénztárában, a www.azongora.hu honlapon, ahol további információk is olvashatók a sorozat koncertjeiről.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Színmű készült Klebelsberg Kunoné Botka Sarolta életéről

Hedry Mária Árnyéksors című drámájának ősbemutatóját június 14-én tartják a Klebelsberg Kastély Kamaraszínházában. A Klebelsberg Kuno felesége, Botka Sarolta életéről készült színmű az Összetartozás Ünnep Családi Fesztivál keretében mutatják be egy különleges helyszínen, a Klebelsberg házaspár egykori pesthidegkúti otthonában.