Share on facebook
Share on email

Világhírű művészek érkeznek Lillafüredre

Indul az első FAB Winterfest.

Mesebeli helyszínen rendez téli fesztivált a Fesztivál Akadémia

A Fesztivál Akadémia Budapest– a sikeres nyári fesztiváljai nyomán – első alkalommal rendezi meg téli fesztiválját, a FAB Winterfestet, amely egészen új zenei minőséget hoz egy mesés helyszínre, Lillafüredre. A Winterfesten három nap alatt több mint 15 hazai és külföldi művész lép színpadra a Palotaszálló szalonjaiban és termeiben február 2-4. között. A téli fesztivál művészeti vezetői a Fesztivál Akadémia Budapest alapítói, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin hegedűművészek, akik kilenc évvel ezelőtt hívták életre a hiánypótló nemzetközi komplex eseménysorozatot, – fesztivált és mesterkurzusokat – egy igazi élő műhelyt. A FAB rendkívüli szakmai minőségét mutatja, hogy a világ legjelentősebb zenei eseményei között (Luzern-, Verbier, Salzburg) jegyzi a nemzetközi szakma.

A háromnapos téli minifesztivál igazi unikumként napindító és napközbeni tea- és szalonkoncertekkel és esti hangversenyekkel visz fényt a téli napokba. „A Fesztivál Akadémián évek óta keressük azokat a különleges helyszíneket, amelyek a zenei fesztiválunkhoz hozzá tudnak tenni, ahol a térrel, a történelemmel a környezettel kölcsönhatásba tudnak kerülni az elhangzott művek. Lillafüred, csodálatos fekvésével és festői szépségével igazán megfogott minket. Kevesen tudják, de itt született a magyar irodalom egyik legszebb szerelmes verse: József Attila itt írta meg az Óda című versét, amikor 1933-ban egy írótalálkozóra érkezett.”  (Kokas Katalin és Kelemen Barnabás)

Olyan művészek, művész-barátok érkeznek Kelemen Barnabás és Kokas Katalin meghívására erre az alkalomra Lillafüredre – közülük sokan már visszatérő vendégként a FAB eseményein – mint Maxim Rysanov ukrán-brit hegedűművész és karmester, Nikita Boriso-Glebsky orosz hegedűművész, José Gallardo argentin zongoraművész és kamarazenész, Thorsten Johanns német klarinétművész, Jacques Zoon fuvolaművész, professzor és hangszerkészítő Hollandiából, vagy Iseut Chuat csellóművész. A hazai kiválóságok sem hiányozhatnak a fesztiválról, a művészeti vezetők mellett Kokas Dóra (cselló), Fenyő László (cselló), Fejérvári Zsolt (nagybőgő), Benkócs Tamás (fagott) és Zempléni Szabolcs (kürt) lép többek között színpadra.

„A világot járva számos remek művésszel találkozom, játszom együtt, sokak közülük, már barátok, így nagy öröm, hogy a Fesztivál Akadémián őket megismerheti a hazai közönség is, hogy együtt játszhatunk.” (Kelemen Barnabás)

„A kamarazenében arra az egymásra csatlakozásra, finomságra és művészi maximalizmusra van szükség, amely által együtt a művek velejéig, lényegéig hatolhatunk és amelyért tulajdonképpen zenészek lettünk, amelyért ezt a pályát választottuk.” (Kokas Katalin)

A fesztivál Bartók 44 duójával veszi kezdetét, majd olyan művek hangaznak el Mozarttól, mint az Esz-dúr divertimento vagy az e-moll szonáta. Richard Strauss életművének két kivételes és egymástól nagyon különböző darabja, a Till Eulenspiegel einmal anders és a háború alatt komponált, megrendítő Metamorfózisok című mű.

Brahms e-moll csellószonátáját hallhatjuk Fenyő Lászlóval és José Gallardoval, Bach és Leclair műveit Kokas Katalinnal és Kelemen Barnabással és elhangzik Beethoven Esz-dúr szeptettje, amelyről a szerző így írt: „A szeptettem egy kis lendületet hoz az életbe, hiszen a jó népség is ezután vágyik.”

Bach Goldberg variációiból részleteket, Mozart Fuvolanégyeseiből válogatást hallhatunk. Brahms életművének egyik legnagyszerűbb alkotása, a natúrkürtre, hegedűre és zongorára komponált Esz-dúr trió is is műsorra kerül. Bartók duóiból az egyik teakoncerten Ady, Pilinszky, József Attila és Nagy László verseinek társaságában is hallhatunk válogatást. Bartók egyetlen olyan kamaradarabja, amelyben fúvós hangszert alkalmazott, a Kontrasztok című klarinétra, hegedűre és zongorára írt mű, amely  Benny Goodman, a világhírű jazz-klarinétos nevéhez fűződik, az ő felkérésére született. A fesztivál ezzel a Bartók-művel és Csajkovszkij ikonikus Firenzei emlékével zárul.

Február 2. és 4. között a lillfüredi Palotaszálló több napra is fogadja a kikapcsolódni vágyókat, akik számára nyitott a koncertek látogatása, így különleges szalonélményben lehet részük együtt létezve, eszmét cserélve a művészekkel. Emellett a fesztivál minden koncertjére külön-külön is lehet jegyet vásárolni a Fesztivál Akadémia weboldalán.

Részletek és jegyek a Fesztivál Akadémia weboldalán: https://fesztivalakademia.hu/i-winterfest/

Szobafoglalás (amely magában foglalja a koncerteken való részvételt is) a Palotaszálló weboldalán:  https://hotelpalota.hu/

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek