A Badacsonyi borvidék szívében, Káptalantóti mellett, az Istvándy Ligetben várja újra a bor, a gasztronómia és a Balaton szerelmeseit az Istvándy család. Az eseményen több, mint 10 badacsonyi pincészet települ ki, így közel 30 féle Kéknyelű tételt lehet kóstolnia a résztvevőknek, valamint a jegyár egy BBQ gasztroélményt is magába foglal a Tütü Gasztrobusz jóvoltából. A piknik idén is teret ad egy kis edukációnak – mesterkurzusok keretén belül szó lesz a Kéknyelű védjegy és az Ízbank koncepciójáról. Valamint egy sokakat foglalkoztató kérdés kerül terítékre; honnan szerezzük be a balatoni halat otthonra? A Kéknyelű és a hal párosa, Kéknyelű a legjobb balatoni „HALBOR”.
A gasztro élményben is szerepet kap a BALATONI HAL!
A kulináris élményekről a Tütü Gasztrobusz gondoskodik; húsos BBQ-, vegetáriánus ételekkel készülnek és persze a balatoni hal is terítékre kerül. Az édes élet kiegészítője a Kakasbonbon Csokoládé Manufaktúra kreálmányai lesznek, melyek kifejezetten az Istvándy Drágakő és Kékderű tételeihez készülnek.
A kóstolót két mesterkurzus kíséri. Elsőként Hermann Tamás talajtani kutató és Istvándy Gergely beszélget a Kéknyelű ÍZBANK 2023-ban öt kiválasztott tételéről, valamint a Kéknyelű VÉDJEGY koncepcióját közösen mutatják be a vendégeknek és szakmabelieknek. A második mesterkurzuson a Kéknyelű és a balatoni hal gasztronómiában elfoglalt szerepéről beszélget Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Tüü Péter balatoni kötődésű, kétszeres magyar sommelier bajnok (Laurel Budapest étterem). HISSZÜK, HOGY A KÉKNYELŰ A LEGJOBB BALATONI “HALBOR” A GASZTRONÓMIÁBAN.
A helyszín a Káptalantóti zöldellő határában található, csodálatos Istvándy Liget egy meghitt, intim oázisa, melynek elsődleges funkciója, hogy méltó helyet adjon nagyobb baráti és családi ünnepeknek. Meseszép természetközeli helyszíne a badacsonyi Kéknyelű boroknak.
A rendezvény kísérőprogramja a Dj a Ligetben, a naplementéhez Dj Ernő Piaf keveri majd a zenét. Az este a Kéknyelű After Party-val folytatódik 21 órától a badacsonyi Istvándy Bor Műhelyben.
Továbbá kitelepül a Drágakő Badacsony stílusos és elegáns ajándék tárgyaival, Varga Viktória magyar ruha kollekció kerülnek kiállításra. A kávékülönlegességekről Bisztrónyúl Guruló kávézó gondoskodik. Az esemény alatt pedig a Balaton-felvidék legszebb tájfotói kerülnek vetítésre, Orbán Péter fotográfus válogatott alkotásaiból.
Piknik menü és a jegy tartalma:
- Előétel: Szőlőlevélbe tekert balatoni pontyragu vajas, citromos mártással
- Főétel: Ínyenc szendvics:Kovászolt Búzalelke buci BBQ sertéstarja, sült savanyított káposzta, orosz dresszing és hónapos retek
BBQ csirkemell paradicsomos lekváros zöldsalátával, újhagymával és friss sajttal
- Desszert: Kéknyelű BONBON
- Több, mint 10 badacsonyi borászat 30 féle kéknyelű tételének kóstolása
- Mesterkurzusokon való részvétel
A résztvevő pincészetek:
- Borbély Pincészet
- Váli Pincészet
- Fata Pince
- Éliás Pincészet
- Jakab Pince
- Szászi Birtok
- Edvi Illés Badacsony
- Istvándy Pincészet
- Laposa Birtok
- Tölgyesi Pince
- Csendes Dűlő
- Sabar Borház
- Földi Bálint
- Skizo Borház
- Málik
- Négy 80
- Németh Pince
- Szabó
- Sipos Borház
Időpont:
2023. május 13. 15:00-20:00 óráig
Jegyek:
A sétálókóstoló és gasztroélmény ára 18.900 Ft, mely tartalmaz 1 adag BBQ tálat, 1 Kéknyelű bonbont, valamint több, mint 30 féle Kéknyelű bor kóstolását a készlet erejéig.
A jegyek ezen a linken vásárolhatóak meg: https://tixa.hu/keknyelupiknik2023
(A jegy vásárlásakor a Tixa.hu rendszere kezelési költséget számol fel.)
Rossz idő esetén a rendezvényt elcsúsztatjuk, a jegyeket nem áll módunkban visszatéríteni:
Esőnap: június 17. szombat
További információ:
ISTVÁNDY BIRTOK / Badacsony – http://www.istvandy.hu
Az Istvándy és a Kéknyelű
„Találkozzunk! Nincs is jobb alkalom erre, mint májusban az orgona és az akác virágzása
idején egy kicsit fellélegzünk, és végre kóstolhatjuk a kéknyelű bortermelők keze munkájának gyümölcsét, az izgalmas Badacsony kék aranyát. Május 13-án ezért gyűlünk össze, hogy megmutassuk a kéknyelű iránti elköteleződésünket. A kéknyelű iránti tisztelet és a benne lelt öröm egy nem mindennapi közös kötelék, amely összefűz minket” – mondta Istvándy Gergely, a káptalantóti Istvándy Borműhely, az esemény ötlet és házigazdája.
“Mi a Kéknyelűben hiszünk…
A 3 hektár Kéknyelű ültetvénnyel rendelkező Istvándy pincészet jövőjét a Kéknyelű szőlőfajtában látja, amely az egész világon kizárólag a Badacsonyi borvidék dűlőin terem. Családunk kezdetektől közreműködött ennek a legendás magyar fajtának újjászületésében.
Istvándy Kék Korszak: Több mint 20 éve a Kéknyelű fajta mellett köteleztük el magunkat. Az egyedülálló Kéknyelű Pezsgőt 2012-ben először a világon mi hoztuk forgalomba és mutattuk be a nagyközönség számára. Szeretnénk felfedezni a Kéknyelű titkait, mellyel új távlatokat nyithatunk a borvidék számára.”