Share on facebook
Share on email

„Szép világja a magyarnak…”

Nyitórendezvény és forradalmi hétvége a Sóstói Múzeumfaluban

2024. március 15-én a Sóstói Múzeumfalu nyitórendezvényére hívjuk és várjuk régi és új látogatóinkat.

A 9.00 órai kapunyitást követően 9.30 órakor a Kisvárdai Huszár Bandérium és Történelmi Hagyományőrző Egyesület lovas felvonulása fogadja a kedves látogatókat. A jóvágású huszárok egész nap vendégeink lesznek, akik Koszta Zoltán vezetésével, tüzérekkel, ágyúval, málhás szekerekkel interaktív huszártáborban mutatják be a nemes könnyűlovasok életét, mindennapjait. 10.00 órakor a Kalamajka Bábszínház előadása szórakoztatja a nézőket a faluközpontban. Ezt követően, 11.00 órától a pitykegombok szerteágazó sokszínűségét mutatja be Barsi Csaba, a Magyar pitykegombok a parasztviseleteken című előadásában. Az előadó erre a napra Pitykék Pompás Parádéja címmel pitykés divatbemutatót is szervezett 14.00 órai kezdettel, ahol a pitykék a színpadon, szebbnél szebb hagyományos öltözeteken mutatkoznak be viselőik által. 12.00 órakor a Görbeszék Társulat műsora látható a színpadon, amely az 1948 – 1949-es forradalom és szabadságharc emlékét méltatja. 13.00 órai kezdettel, a jó magyar virtus mutatkozik meg a Szabolcs Néptáncegyüttes segítségével, akik a táncos bemutató után táncházba invitálják az érdeklődőket. Természetesen a katonai toborzás legfontosabb része, az igazi magyar verbunk is elleshető, netán kipróbálható a táncházban. 15.00 órakor a kisvárdai huszárok lovas ügyességi bemutatót tartanak, később pedig 15.30 órakor egyenruhamustrával és huszáros ügyességi feladatokkal várják a látogatókat a faluközpontba a Huszár Bandérium tagjai.

A Skanzen Moziban „a Petőfi, a szerelmes utazó- valós és képzeletbeli utazás Petőfi Sándor nyomán” címmel, 4 részes dokumentumfilm várja az érdeklődőket. Ennek a filmnek a különlegessége, hogy a Sóstói Múzeumfalu több filmkockában is feltűnik. Megtiszteltetés volt vendégül látni a stábot, valamint az alkotókat és szereplőket egyaránt.

A falusi vásár, az ételkóstoló, a kosaras körhinta vagy a népi játszóudvar ebben az esztendőben is elmaradhatatlan elemei programjainknak. A térképes kincskereső játékunk és a kézműves foglalkozásaink amolyan forradalmi lelkülettel várják a látogatókat.

A tarcali Ösvény Projekt kávézó segítségével megidézzük a Pilvax Kávéházat, ennek kapcsán pedig a délelőtti órákban 11.30 órakor a kávékultúra forradalmi vonatkozásaira is fény derül az Ösvény Projekt jóvoltából.

A programok végeztével a Múzeumfalu 17.00 órakor zárja kapuit.

A nemzeti ünnep alakalmából a belépés díjtalan.

A márciusi 15-ei nemzeti ünnephez kapcsolódva, március 16-án szombaton és március 17-én vasárnap is várjuk „forradalmi lelkületű” látogatóinkat. A nemzeti ünnephez a hétvégén két időponthoz kötött programelemmel kapcsolódunk. Mindkét napon 10.30 órakor a Kalamajka Bábszínház mutatkozik be a mélyen tisztelt publikum előtt, 11.30 órai kezdettel pedig a Szabolcs Néptáncegyüttes bemutatója és táncháza várja látogatóinkat a faluközpontban. Egész nap kipróbálható a kosaras körhinta és a népi játszóudvar, de lesz még ételkóstoló, kincskereső térképes játék és kézműves foglalkozás is!

Szombaton és vasárnap a felnőttek 2000 Ft/fő, a nyugdíjasok és diákok 1000 Ft/fő áron válthatnak kedvezményes belépőjegyet a rendezvényre. 6 év alatt és 70 év fölött a belépés ingyenes.

Jöjjenek csak jöjjenek, tessenek csak tessenek!

Mindenkit szeretettel várunk szezonnyitó rendezvényünkön és természetesen azt követően is, keddtől vasárnapig 9.00 és 17.00 óra között!

Ne feledjék, a Sóstói Múzeumfaluban élmény a hagyomány!

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Előadással emlékezik Eötvös Péterre az OPERA

Kimagasló életműve és emberi nagysága iránti tiszteletadásként a Magyar Állami Operaház 2024. április 18-án, 20:00 órai kezdettel, félszcenírozott változatban tűzi műsorára a Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester és zenepedagógus Valuska című operáját az Operaházban.