Share on facebook
Share on email

Scipione Sangiovanni koncertje január 19-én az Olasz Kultúrintézetben

Scipione Sangiovanni zenei programja, mely tisztelgés Olaszország előtt, magába foglalja a XVII. és XVIII. század legcsodálatosabb zongorára írt műveit.

MŰSOR | PROGRAMMA
G. Frescobaldi Toccata prima in sol
B. Galuppi Sonata numero 5 in do maggiore
D. Scarlatti Sonata K 247 in do diesis minore, Sonata K 318 in fa diesis maggiore, Sonata K 386 in fa minore
J. S. Bach – F. Busoni Toccata e fuga in re minore BWV 565
F. Liszt Sonetti del Petrarca n. 47 e n. 104
F. Liszt Totentanz

Scipione Sangiovanni zenei programja, mely tisztelgés Olaszország előtt, magába foglalja a XVII. és XVIII. század legcsodálatosabb zongorára írt műveit. A műsor Girolamo Fescobaldi puritán rögtönzéséből indul ki, és Baldassare Galuppi műveinek tiszta könnyedségén átívelve érkezik el a Domenico Scarlatti összetett alkotóerejét sugárzó darabokhoz.
A koncert fókuszpontja Ferruccio Busoninak az a zongorára írt átdolgozása, melynek alapjául Johann Sebastian Bach D-moll toccata és fúga című, eredetileg orgonára írt szerzeménye szolgált.
A koncert zárórésze a levelekben megjelenő Olaszországról szól a legnagyobb magyar zeneszerző, Liszt Ferenc feldolgozásában. Itt egyrészt két Francesco Petrarca szonett csendül fel, másrészt pedig a Tommaso da Celano ferences szerzetesnek tulajdonított latin nyelvű egyházi ének alapján készült Haláltánc című mű, mely a zeneszerző egyik legnehezebb és leglenyűgözőbb zongorára írt darabja.
Scipione Sangiovanni nemzedékének egyik olyan zongoraművésze, akinek a legtöbb elismerést sikerült elérnie a Fédération Mondiale des Concours Internationaux de Musique (Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetsége) keretében rendezett eseményeken, mint a monzai Rina Sala Gallo, a zágrábi Svetislav Stancic, a barcellónai Maria Canals és a tromsói Top of The World zongoraművészek számára meghirdetett versenyek. Pályafutásának megkoronázását jelentette melyet az új generáció legkiemelkedőbb zongoraművészeinek a Fondazione Alink-Argerich által odaítélhető AAF díja, melyet a művész 2021-ben nyert el.
Neves koncerttermekben lépett föl (Mozarteum – Salzburg, Palau de la Musica – Barcellona, Lisinski Hall – Zágráb, Salle Cortot – Párizs, Sala Verdi – Milánó, Carnegie Hall – New York). Szólistaként lépett föl a Horvát Rádió és Televízió Zenekarával, a milánói “Giuseppe Verdi” Zenekarral és a Londoni Royal Philarmonic Orchestrával.
A Handel muzsikájának szentelt lemezfelvételeit a BBC Music Magazine és a France Musique rádiós csatorna is méltatta. Nemrég pedig bekerült a Steinway Prize Winner Concerts Network nevű, a híres zongoramárka által létrehozott programba, melynek célja, hogy teret biztosítson a fiatal nemzedék legtehetségesebb zongoraművészeinek.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

ChardonnÉJ az Etyeki Kúriában

Könnyed, tökéletes nyárindító borünnep június 15-én az Etyeki Kúria ChardonnÉJ eseménye, melyen 20 hazai és határon túli borászat és pezsgőpince mutatja be a kínálatában elérhető chardonnay csendesborokat, pezsgőket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához.