Share on facebook
Share on email

PASTORALE 2023: Pastorale 1A mozdulatok költészete

A Szent István Filharmonikusok és a Magyar Akadémia közös rendezésében.

A Pastorale családi előadássorozat a 2023-as évadban is a Pesti Vigadó Dísztermében, a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében valósul meg. Az egyedi szerkesztésű, minden korosztálynak élményt adó Pastorale családi hangversenysorozat 2023-as nyitókoncertje „A mozdulatok költészete” címmel ezúttal a Táncművészeti Egyetem közreműködésével mutat be különleges zenei világot. Olyan világhírű zeneszerzők darabjai kerülnek műsorra – többek között –, mint Vivaldi, Ravel vagy Erkel, vezényel: Csányai Valéria. A Pastorale-sorozat házigazdái; Solymosi Tari Emőke Széchenyi-díjas zenetörténész, az előadások szerkesztője és műsorvezetője és Záborszky Kálmán Kossuth-díjas karmester, a Szent István Filharmonikusok művészeti vezetője.

A Pastorale-sorozat előadásai több mint negyedszázada varázsolják el a publikumot – gyerekeket, fiatal és idősebb felnőtteket egyaránt. A cél kezdetektől változatlan: kulcsot adni a művészetek kincsesházához, valódi értéket közvetíteni magas minőségben, közelebb hozni, érthetőbbé és átérezhetőbbé tenni a zenét és a társművészeteket, közösen megélhető, nemes örömet adni a családoknak. Az előadásokon a muzsikához kapcsolódva gyakran megjelennek a tánc, a képzőművészet, az építészet, az irodalom, a film- és fotóművészet alkotásai. Egy-egy szezon programja többféle tematikus hangversenyt, valamint operaelőadást és táncprogramot is kínál, így egyetlen bérlettel a közönség sokféle művészeti élménnyel gazdagodik.

A 2023-as Pastorale-sorozatot megnyitó márciusi előadáson a kiemelkedő eredményeket elérő, nemzetközileg is igen nagyra értékelt művészeti műhely, a Magyar Táncművészeti Egyetem a főszereplő. Korábban, 2013 tavaszán óriási sikert aratott a sorozatban az Egyetem pazar balettgálája, majd 2019-ben a Néptánc Tanszék fergeteges előadásától ámultak el kicsik és nagyok. A kezdetektől a legtöbb Pastorale-programot színesíti néhány elbűvölő táncprodukció, de most a közönség ismét egy nagyszabású, „csupa-tánc” előadást láthat. Egyaránt gyönyörködhetünk a balett, a modern tánc és a néptánc szakirányokon tanuló ifjú tehetségek előadásában: megcsodálhatjuk a Coppélia és A bajadér című látványos, romantikus balettek részleteit, továbbá olyan izgalmas, új modern táncprodukciókat is felfedezhetünk, amelyek Vivaldi A négy évszak, illetve Ravel Bolero című, rendkívül népszerű muzsikáira készültek. A néptánc szakirányon tanuló ifjú művészek verbunkkal és palotással dobogtatják meg a szívünket. A Magyar Örökség Díjas zenekart, a Szent István Filharmonikusokat a sorozat történetében először a balettprodukciók avatott karmestere, Csányi Valéria vezényli.

A Pastorale-sorozat házigazdái:

Solymosi Tari Emőke Széchenyi-díjas zenetörténész, az előadások szerkesztője és műsorvezetője

és    

Záborszky Kálmán Kossuth-díjas karmester, a Szent István Filharmonikusok művészeti vezetője

Pastorale 1

A mozdulatok költészete 

Főszerepben: a Magyar Táncművészeti Egyetem 

Műsor:

Erkel Ferenc – Molnár Ernő: Palotás

Léo Delibes – Harangozó Gyula – Kövessy Angéla: Coppélia – Órakeringő

Ludwig Minkus – Marius Petipa: A bajadér – Esküvő / Grand Pas d’Action 

Antonio Vivaldi – Kulcsár Noémi: A négy évszak – Az ősz

Bihari János – Ónodi Béla: Verbunk

Maurice Ravel – Kulcsár Noémi: Bolero

Szent István Filharmonikusok

Vezényel: Csányi Valéria

Szerkesztő-műsorvezető: Solymosi Tari Emőke

Március 25., szombat 16.00 – Pesti Vigadó, Díszterem

További információ:

https://szentistvanfilharmonikusok.hu/esemeny/2023-03-25-pastorale-1.html

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

ChardonnÉJ az Etyeki Kúriában

Könnyed, tökéletes nyárindító borünnep június 15-én az Etyeki Kúria ChardonnÉJ eseménye, melyen 20 hazai és határon túli borászat és pezsgőpince mutatja be a kínálatában elérhető chardonnay csendesborokat, pezsgőket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához.