Share on facebook
Share on email

Online közvetítéssel és kulisszajárással készül a balett világnapjára a Magyar Nemzeti Balett

Először csatlakozik a San Franciscó-i Balett, a londoni Királyi Balett és az Ausztrál Balett által életre hívott globális kezdeményezéshez a Magyar Állami Operaház balettegyüttese.

Az intézmény YouTube- és Facebook-oldalán 2023. november 1-jén 19.00 órától elérhető közvetítés betekintést enged a balettegyüttes napindító gyakorlataiba, valamint a Spartacus– és a Don Quijote-előadások próbafolyamataiba. Három nappal később, november 4-én ugyancsak a balettvilágnaphoz kapcsolódva balettmesterek tartanak tánctematikájú ingyenes vezetéseket a Magyar Állami Operaházban.

A World Ballet Day (WBD) – A balett világnapja kezdeményezést 2014-ben hívta életre a londoni Királyi Balett a San Franciscó-i Balettel és az Ausztrál Balettel együttműködésben. Az esemény célja, hogy internetes közvetítéseken keresztül engedjen betekintést az együttesek életébe, reggeli balettgyakorlataiba, próbáiba, ezáltal nyújtva megmutatkozási lehetőséget a különböző társulatoknak, és megünnepelve a balett műfajának sokszínűségét. A 10. alkalommal jelentkező eseménysorozathoz idén 6 kontinens 58 balett-társulata és balettiskolája csatlakozott, hogy november 1-jén valamely közösségi oldalán bepillantást nyújtson az együttesnél folytatott műhelymunkába. A szervező három társulat mellett olyan patinás intézmények is képviseltetik magukat, mint az American Ballet Theater, a Bécsi Állami Balett, a Boston Ballet, a Holland Nemzeti Balett, a Kanadai Nemzeti Balett, a Monte-Carlói Balett vagy a Stuttgart Ballet. Az ingyenesen hozzáférhető közvetítéseket a https://worldballetday.com gyűjti egybe.

Az balettvilágnaphoz első ízben csatlakozik idén Közép-Európa legnagyobb és Magyarország egyetlen klasszikus balettegyüttese, a Magyar Nemzeti Balett is. A társulattal előre rögzített, több mint 100 perces angol nyelvű felvételen, ami az OPERA YouTube- és Facebook-csatornáján 2023. november 1-jén 19.00 órától lesz hozzáférhető, Mirzoyan Albert balettmester tart balettgyakorlatot. Zongorán közreműködik Lázár György vezető korrepetitor, a felvételt Milković Gabriella nemzetközi kulturális menedzser kommentálja. A közvetítésben ugyancsak részletek lesznek láthatók Seregi László Spartacus és Michael Messerer Don Quijote című balettjének termi próbáiból is.

A világnaphoz kapcsolódóan Kőszegi Katalin és Szirb György, a Magyar Nemzeti Balettintézet és a Magyar Nemzeti Balett balettmesterei 2023. november 4-én a táncművészek szemszögéből mutatják be hat alkalommal csoportos vezetéseken az Operaház életét, betekintést engedve a kulisszák mögé és a próbákba is, amennyiben azt a lehetőségek engedik. A 10 és 15 óra között az Andrássy úti Ybl palota aulájából óránként induló ingyenes vezetésekre előzetes regisztráció szükséges, amit az érdeklődők a jegy@opera.hu-n tehetnek meg.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Előadással emlékezik Eötvös Péterre az OPERA

Kimagasló életműve és emberi nagysága iránti tiszteletadásként a Magyar Állami Operaház 2024. április 18-án, 20:00 órai kezdettel, félszcenírozott változatban tűzi műsorára a Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester és zenepedagógus Valuska című operáját az Operaházban.