Share on facebook
Share on email

Nemcsak a hangerőt, a hőfokszabályzót is felcsavarja Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra a Müpában

Sem a névadót, sem a zenekarát nem kell bemutatni, hiszen Emir Kusturica az egyik leghíresebb filmrendező az ex-jugoszláv régióból, a No Smoking Orchestra pedig a Macska-jaj filmzenéje kapcsán szintén világhírű lett.

A két szereplő közös múltja a nyolcvanas évekig nyúlik vissza. Az elmúlt huszonöt évben pedig a formáció által játszott balkáni mix ‒ a garázs-folkpunk, a kóló, a „balkáni rumba” és a romazene egyvelege – rengeteg színpad környékét forrósította fel.

Emir Kusturica, azon kívül, hogy nagy hatású filmeket rendezett (például A papa szolgálati útra ment, Cigányok ideje), a zenéhez is mindig erősen vonzódott ‒ és ez a Goran Bregović-zenékkel készült mozijaiból is kitűnik. Ám ezen felül 1986-ban beszállt a Jugoszláviában sztárnak számító Zabranjeno Pušenje (azaz Tilos a dohányzás) nevű rockzenekarba, amely a kilencvenes évekre kettészakadt, és részben No Smoking Orchestraként éledt újjá. Majd miután az 1998-as Macska-jaj filmzenével befutott, Kusturica is visszatért, és átvette az irányítást. A Manu Chaóval is barátkozó rendező együttesének is „manus” zenekoktélt kevert ki, csak persze balkáni alapanyagokból. A No Smoking a berobbanás után kiadott 2000-es Unza Unza Time és a legutóbbi stúdiólemez, a 2018-as Corps Diplomatique között további filmzenékkel, konceptlemezekkel (például a 2007-es Time Of The Gypsies punkoperával), és persze főleg a közönséget lelkesítő koncertekkel szórakoztatott. Változhat a felállás, gazdagodhat a stíluspaletta ‒ a dél-európai ízek után mostanában már latin-hatásokkal is ‒, a No Smoking Orchestra nemcsak a hangerőt, de a hőfokszabályzót is mindig felcsavarja.

Rendező: Müpa

Jegyinformáció:

  • 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1. +36 1 555 3300, +36 1 555 3301
  • 1061 Budapest, Andrássy út 15. +36 1 555 3310, +36 1 555 3311
  • jegypenztar@mupa.hu

www.mupa.hu

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Kelemen Kabátban: 10. születésnap

Június 10-én fergeteges nagykoncerttel ünnepli 10. születésnapját a Kelemen Kabátban, felidézve a zenekar első évtizedének kultikus dalait és nagy pillanatait.

Nyári élményeid a Várkert Bazárban

A Várkert Bazár „Nyári élményeid” üzenettel indítja el júniustól szeptemberig tartó programsorozatát 2023-ban, hogy bemutassa azt a sokszínű művészeti csomagot, amely mindenkinek feledhetetlen kulturális élményeket kínál.