Share on facebook
Share on email

Mindennapi pszichológia – Hogyan érvényesíthetjük magunkat a családunkban?

December 9-én folytatódik a Mindennapi Pszichológia magazin és a Várkert Bazár új rendezvénysorozata; a sorozat harmadik előadása a család témakörére fókuszál.

A decemberi est vendégei; a kortárs irodalom egyik emblematikus alakja, Lackfi János és lánya, Lackfi Dorottya, akik Dr. Árkovits Amaryl pszichiáter, család-pszichoterapeuta társaságában fognak beszélgetni arról, hogyan is történt e többgenerációs művészcsaládban a “saját hang” megtalálása.

Az elmúlt évtizedben egyre népszerűbbé vált a pszichológia tudománya, hiszen életünk minden pillanatát pókhálóként szövi át, az emberi működésünk, kapcsolataink alapját határozza meg. Emiatt érthető, hogy a médiában is töretlen népszerűség övezi. A fokozódó érdeklődést érzékelve 2021 őszétől minden hónapban egy-egy izgalmas témát jár körül a Mindennapi Pszichológia magazin és a Várkert Bazár új rendezvénysorozata, amelynek műsorvezetője Szily Nóra.

Családban felnőni jó. Érezni, tudni, hogy tartozunk valahova, hogy a múltbéli gyökereink és a jelen szálai kipányváznak, megtartanak, biztonságot adnak. Ám előbb-utóbb fel kell nőni, kilépni ebből a támogató és meleg ölelésből, megtalálni a saját utat, a saját hangot, a saját identitást. Hogyan lehet egy kicsit ugyanúgy, ám egy kicsit másként, hogyan tudjuk kialakítani azt az élhető egyensúlyt, ami a felnőtté válás alapfeltétele? Mindez nem megy belső harcok, feszültségek nélkül, még akkor is, ha a családi közösség támogató, és a végeredmény akár irigylésre méltó is lehet. Decemberi találkozásunkhoz a kortárs irodalom egyik emblematikus alakját, Lackfi Jánost és lányát, Dorottyát hívtuk meg, akik egy családterapeuta társaságában fognak beszélgetni arról, hogyan is történt e többgenerációs művészcsaládban a “saját hang” megtalálása.

Szakértő: Dr. Árkovits Amaryl pszichiáter, család-pszichoterapeuta

„Bár forradalmi lelkülettel rendelkezem, mégis fontosak számomra a gyökerek. Böszörményi-Nagy Iván gondolataira támaszkodva úgy vélem, hogy amit kaptunk az elődjeinktől, azt az utódainknak tovább kell adnunk. Ebből fakad a hagyomány, a tanítóink tisztelete és az, hogy az oktatást, a példamutató nevelést, a hiteles oktató-terapeutai attitűdöt kifejezetten hangsúlyosnak tartom. A jelenlegi helyzet a pandémiával jelentősen beszűkítette a lehetőségeinket, ám új fejezeteket is nyitott. Úgy vélem, mindezt csak kellő bátorsággal és elszántsággal lehet végig vinni, oly módon, hogy érzékenyen alkalmazkodunk a valósághoz és a valóság adta lehetőségekhez.”

Közreműködők:
Műsorvezető: Szily Nóra újságíró, pszichológus, coach
Szakértő: Dr. Árkovits Amaryl pszichiáter, család-pszichoterapeuta a Magyar
Családterápiás Egyesület elnöke, DREAM Egyesület elnöke

Vendég: Lackfi János József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító, tanár és Lackfi Dorottya zenész

December 9., csütörtök, 19:00 – Testőrpalota, Vetítőterem

További információ: https://varkertbazar.hu/esemenyek/mindennapi-pszichologia-december

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Nyári élményeid a Várkert Bazárban

A Várkert Bazár „Nyári élményeid” üzenettel indítja el júniustól szeptemberig tartó programsorozatát 2023-ban, hogy bemutassa azt a sokszínű művészeti csomagot, amely mindenkinek feledhetetlen kulturális élményeket kínál.