Share on facebook
Share on email

MEGKEZDTE 2022/23-AS ÉVADÁT A DUDA ÉVA TÁRSULAT

14. évadát kezdte meg a Duda Éva Társulat, az elmúlt évben több mint tíz ezer nézőnek játszottak, számos nemzetközi és hazai fesztiválon szerepeltek Kapolcstól Šibeniken át, Kölnön keresztül egészen a világ egyik kulturális központjáig, New Yorkig.

Az idei évad mozgalmasan indul, Duda Éva vendégművészként már többször dolgozott a Vígszínházban, ahol most Franz Kafka: A kastély című művének nem mindennapi színpadi adaptációjához készít különleges és egyedi mozgásvilágot. Az együttes évadának legfontosabb eseménye egy új bemutató, amely igazi kuriózumnak ígérkezik a repertoárban. A Társulat vezetője egy teljesen új koncepció mentén foglalkozik újra Frida Kahlo művészetével, amely a Nemzeti Táncszínházzal együttműködésben kerül bemutatásra a FRIDA, AZ ÉLET MÚZSÁJA. Mindeközben a szervezet rövidesen támogatói kampányba kezd a fennmaradás és a hosszú távú működés megsegítésére.

A Társulat a 14. színházi évadot kezdte meg a közelmúltban egy mozgalmas és szakmai sikerekkel teletűzdelt évet követően. Több mint tíz ezer nézőnek játszottak, több minifesztivált szerveztek, táncfilmet forgattak és utaztak a világban. A RAMAZURI című előadás töretlen elismerésnek örvend, az újszerű produkció magával ragadó derűje a tánc, az újcirkusz és az élőzene együttes élményéből tevődik össze, ami azoknak is igazi csemege, akik korábban még nem láttak táncelőadást. A Budapesti Tavaszi Fesztivállal az új Kristály Színtér külső és belső tereit töltötték meg élettel, majd a Jurányi Házban az első Zöld Összművészeti Fesztivállal debütáltak a nyár legelején. A klímavédelem jegyében három rövidfilm készült a Társulat műhelyében, amelyeket hamarosan nemzetközi fesztiválokra is beneveznek. Ezalatt a csapat számos nemzetközi és hazai fesztiválon szerepelt Kapolcstól Šibeniken át Kölnön keresztül egészen a világ egyik kulturális központjáig, New Yorkig.

Az idei évad is lendületesen indul, Duda Éva vendégművészként már többször dolgozott a Vígszínház nagyszínpadán, ahol korábban a Hegedűs a háztetőn, A lovakat lelövik, ugye? és a Koldusopera című művek koreográfusaként működött közre. Hét év után, az idei évad elején Franz Kafka: A kastély című művének nem mindennapi színpadi adaptációjához készít különleges és egyedi mozgásvilágot. Az előadás rendezője Bodó Viktor, akinek meghívására legutóbb az Örkény Színházban, tavasszal pedig Stuttgartban dolgoztak együtt.

A Társulat figyelemreméltó programokkal indul neki az új évadnak: a keszthelyi Táncpanorámán való RAMAZURI vendégszereplés után a főváros egyik legismertebb kulturális és képzőművészeti rendezvényén, az Art Market Budapesten lép fel a koronavírus járvány időszaka alatt készült PRIZMA című előadás egy részletével. A nagyváradi Infinite Dance Festival-ra október végén érkeznek a RAMAZURI-val, majd novemberben újra Budapesten, az ország legkorszerűbb táncszínpadán, a Nemzeti Táncszínházban lépnek fel. December 2-án pedig egy rendkívül rangos eseményen, a 2022-es Prima Primissima díjátadó gáláján mutatkoznak a Müpában. Az évad legfontosabb eseményeként egy új bemutatón dolgozik a csapat, amely igazi kuriózumnak ígérkezik az együttes repertoárjában. Duda Éva egy teljesen új koncepció mentén foglalkozik újra Frida Kahlo művészetével és a Nemzeti Táncszínházzal együttműködésben egy különleges és egzotikus előadásra készülnek, amelynek címe FRIDA, AZ ÉLET MÚZSÁJA.

A Társulat missziója a kortárs művészetek, ezen belül is a kortárstánc népszerűsítése és megismertetése új közönséggel, szélesebb társadalmi rétegekkel. Mindemellett komplexebb módon, a művészet teremtő lehetőségeit kihasználva korszerű és fenntartható szemléletmódot hirdet a legkülönbözőbb programokon keresztül. A több mint egy évtizede tartó népszerűség mögött kitartó energia és óriási csapatmunka húzódik meg. Sajnos azonban ilyen sokéves eredményes és látványos munka ellenére sincs szilárd talaj a szervezet lába alatt. A bizonytalanság a kulturális terület számos szegmensét érinti, a korábbi működés most végképp tervezhetetlenné vált, ezért a csapat rövidesen támogatói kampányba kezd a fennmaradás és a hosszú távú működés stabilizálására.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek