Share on facebook
Share on email

Lenyűgözően virtuóz sztárvendég november 9-én a Müpában

Alekszandr Gavriljuk estje az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozaton. „Gavriljuk Brahms és Liszt albumának minden komoly gyűjtő lemezei között szerepelnie kell” – Gramopfon

Alekszandr Gavriljukot a nemzetközi szakma korunk egyik lenyűgözően virtuóz zongoristájaként tartja számon, dicsérve egyszerre felvillanyozó és poétikus előadásmódját. Első nyilvános koncertjét kilencéves korában adta, majd számos nemzetközi zongoraversenyen ért el helyezést. Azóta a világ legjelentősebb zenekarainak szólistája és a legfontosabb koncerttermek visszatérő vendége.

Olyan neves zenekarokkal és művészekkel lépett már fel, mint a New York-i Filharmonikusok, a Los Angeles-i Filharmonikusok, az Izraeli Filharmonikus Zenekar vagy a Rotterdami Filharmonikusok, valamint Herbert Blomstedt, Valerij Gergijev, Neeme Järvi, Vladimir Jurowski vagy Osmo Vänskä. Számos fesztivál (Kissingeni Nyár, rotterdami Gergijev Fesztivál) visszatérő vendége. 2009-ben lemezre vette Prokofjev összes zongoraversenyét Vladimir Ashkenazy vezényletével. 

További felvételei is születtek Rachmaninov, Schumann, Szkrjabin, Muszorgszkij és Prokofjev műveiből. Legutóbbi Brahms- és Liszt-lemezéről a Gramophone kritikusa így nyilatkozott: „Ennek az albumnak minden komoly gyűjtő lemezei között szerepelnie kell”. A művész 2019/20-as évadja olyan fontos állomásokat tartalmazott, mint a Wigmore Hall, a Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven, a Lille-i Zongorafesztivál, továbbá egy ausztráliai turné. Alekszandr Gavriljuk hivatalos Steinway-művész. Budapesten először ad szólóestet, műsorán klasszikus és virtuóz darabokat egyaránt megtalálhatunk.

„Az MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat 2023-ban folytatódik: a Müpában Bogányi Gergely, Grigorij Szokolov, Balázs János és Fazil Say, a Zeneakadémián Farkas Gábor, Várjon Dénes, Vásáry Tamás és Jevgenyij Koroljov zongoraestjei kerülnek megrendezésre.

2022. november 9. (szerda), 19:30 óra

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Alexander Gavrylyuk (Alekszandr Gavriljuk) zongoraestje

„MVM Koncertek – A Zongora”

Beethoven: cisz-moll (Holdfény) szonáta, op. 27 no 2, Schumann: Kinderszenen, op. 15,

Liszt: Velence és Nápoly – Tarantella  ***

Chopin: Desz-dúr noktürn, op. 27 no. 2, A-dúr polonéz, op. 40 no. 1,

Brahms: b-moll intermezzo, op. 117 no 2, cisz moll intermezzo, op. 117 no. 3,

Saint-Saëns–Liszt–Horowitz: Danse Macabre / Haláltánc

Jegyvásárlás a www.azongora.hu honlapon, a Müpa és a Zeneakadémia jegypénztáraiban.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek