Share on facebook
Share on email

Különleges vígjátékkal várják az érdeklődőket a Nemzeti Színház színpadán

A 2014-ben kigondolt Pajtaszínház projekt célja a valaha oly erős magyar falusi színjátszó hagyományok újraélesztése volt, a Nemzeti Művelődési Intézet kezdeményezésére és a Magyar Teátrumi Társaság mentorálásával.

2024-ben a Somogy vármegyei Tab városában működő SK. Színkört érte az a megtiszteltetés, hogy az országos Pajtaszínház keretein belül, a Budapesti Nemzeti Színház színpadán bemutassa a MaszKalanD című egyfelvonásos vígjátékát.

A darabot Orbán Erika, az Alkotónők Kulturális Egyesület és az SK. Színkör vezetője írta, aki hittel vallja, hogy elsősorban szórakoztatni szeretnék a nézőt. Azt szeretné, hogy aki részt vesz az előadásaikon, az jól érezze magát, nevessen, kuncogjon, s úgy menjen haza, hogy még útközben is mosolyogjon. Bohózatok, mint A zokni vagy A fületlen tetem, illetve vígjátékok, mint Az eltűnt férjek illetve a most felújított, mentorált egyfelvonásos darab, a MaszKalanD kerülnek ki a keze alól.

„Büszkén mondhatom, hogy mostanra már számon tartják országos szinten az SK Színkört. Nagyon boldogok vagyunk, hogy egy ilyen nagy rendezvényen mutathatjuk be a darabunkat” – mondta Orbán Erika, aki azt is elárulta, a Pajtaszínház programban való részvétel egyik előnye, hogy egy mentort kaptak az amatőr társulatok. A tabi SK Színkör Tóth Gézával, a Csiky Gergely Színház művészével dolgozik együtt, akinek színészi pályája 1983-tól a kaposvári Csiky Gergely Színháznál indult, s aki azóta is a társulat művésze. 2003-tól színházi rendezéssel is foglalkozik. Rendezett többek között Kaposváron, a Békéscsabai Jókai Színházban, Budapesten a Nemzeti Színházban, a Pinceszínházban, a Jurányiban, a Stúdió K-ban és külföldön is. Gyermekeknek bábelőadást készített, és hátrányos helyzetű fiatalokkal is foglalkozik tantermi előadások keretében. A Nyári Oszkár által létrehozott Karaván Színházzal is rendszeresen dolgozik.

„Géza a heti próbáinkon részt vesz, és nagyon sok segítséget nyújt nekünk. Mi amatőrök vagyunk, ő pedig egy profi színész, ezért olyan dolgokat is meglát, amire mi nem is gondolunk. Mindent megtesz azért, hogy az előadás a legjobb legyen. Nagyon reméljük, hogy helyt tudunk állni egy ekkora teátrum színpadán is mint a Magyar Nemzeti Színház” – mondta a Színkör vezetője.

Ebben a vígjátékban, amit most a Budapesti Nemzeti Színház színpadán láthatnak, a maszk fontos szerepet kap, csakúgy, mint a szerelem, a félreértések sorozata. Egy igazgató, aki megtalálja élete nagy szerelmét; egy titkár, aki a vállalat arca lesz, és egy ellenőr, aki a kákán is csomót keres. A napjainkban játszódó történet egy nagy sportszergyártó cégnél, a BertaSportnál játszódik. Egy álláshalmozó barátnő állást akar szerezni állástalan barátnőjének. És a BertaSportnál akarja beajánlani. De az állásra Maszkovicsné is pályázik. A vállalat titkára pedig edzőterembe jár, mert ő lesz a vállalat „arca”. A bonyodalmakat csak tetézi, amikor az utálva várt, a kákán is csomót kereső ellenőr, Uborkáné megérkezik.

Az SK Színkör 17 tagot számlál, a MaszKalanDban 15-en vesznek részt, beleértve a technikai személyzetet is.

„Nagyon jó a csapatunk, mindenki kellő alázattal és elhivatottsággal áll a feladathoz. Sokan a szabadidejüket beáldozva, munka után jönnek a próbákra, és pont profikat meghazudtoló erőbedobással dolgoznak a karakterükön, és azon, hogy az előadás elnyerje a közönség tetszését. Tényleg úgy érzem, hogy egy hajóban vagyunk, és egyfelé evezünk” – jegyezte meg Orbán Erika. Majd hozzátette, hogy nagy szeretettel várnak minden érdeklődőt a január 27-i előadásra. Maga a rendezvény délelőtt 11-kor ünnepélyes megnyitóval kezdődik, az SK. Színkör másodikként, 13:40-kor lép színpadra.

Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100063585700064

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Előadással emlékezik Eötvös Péterre az OPERA

Kimagasló életműve és emberi nagysága iránti tiszteletadásként a Magyar Állami Operaház 2024. április 18-án, 20:00 órai kezdettel, félszcenírozott változatban tűzi műsorára a Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester és zenepedagógus Valuska című operáját az Operaházban.