Share on facebook
Share on email

Kovács Kati és Oláh Ibolya is fellép októberben a Klebelsberg Kultúrkúriában

Mozgalmas október elé nézünk, sok izgalmas, érdekes programmal várjuk Önöket a Klebelsberg Kultúrkúriában!

2021. október 1. péntek 19:00

Csiky Gergely: A nagymama

A Dunaalmási Öregmalom Színtársulat előadása

1875-ben a gróf Teleky-féle vígjátékpályázat eredményhirdetése csaknem botrányba fulladt az Akadémián, mivel a zsűri a beérkezett 12 pályamű közül egyet sem akart díjazni, azok silány volta miatt. A alapszabályzat azonban ezt nem tette lehetővé, úgyhogy muszáj volt egy pályaművet megjelölni. A Választás a „Jóslat” című darabra esett, amely még – a bírálók szerint – felmutatott némely drámai értéket. A pályázat jeligés volt és ilyen előzmények bejelentése után kérdéses volt, hogy a szerző megjelenik-e átvenni a díjat, az Akadémia nagy számban megjelent vendégei előtt.

Csiky végül is jelentkezett, amikor meghallotta darabja címét, és átvette a díjjal járó 100 arany forintot. Itt indult el az 1842-ben született temesvári katolikus pap irodalmi karrierje. A darabot a Nemzeti Színház bemutatta, és ezt követte még számos új színpadi mű Csiky tollából. akit később annyira lefoglalt irodalmi tevékenysége, hogy elhagyta a papi pályát és a katolikus vallást, evangélikusként megnősült, és ettől kezdve már csak színdarab- és regényírással foglalkozott, 49 éves koráig, amikor is hirtelen meghalt. Csiky a XIX. századvég legnépszerűbb drámaírója lett, a magyar polgári színjátszás megalapítója, méltó utódja a Toldy-Jósika-Szigligeti irodalmi vonalnak. Sikereit mi sem mutatja jobban, mint az életében akadémiai pályázatokon elnyert 2000 arany forint.

A nagymama című műve utolsó, még életében bemutatott darabja volt, amit a címszereplő, Prielle Kornéliának írt. A nagymama, Szerémi grófné kényszerházasságából született 2 fiát korán elvesztette, egy fiú unokájáról tudott csak, aki könnyelmű életet élt, és a később unokatestvérként megjelenő Márta életét majdnem megkeserítette. Párbaj, csalódás, félreértések sorozata és a káoszon egyedül uralkodni tudó , csodálatos nagymama csalafintán bölcs beavatkozása teszi élvezetessé és felejthetetlen kedves emlékké ezt a darabot. A szereplők jól megrajzolt, igazi hiteles képviselői a kornak , akiknek a problémái manapság talán már kissé megmosolyogtatók is lehetnek, de pont ez a kedves naivitás az, ami olyan szerethetővé teszi a konfliktusokat. Az előadást a már ezen a színpadon sokszor szerepelt Dunaalmási Öregmalom Színtársulat mutatja be, akik a színpad iránti szeretetüktől vezérelve, a Korona vírussal is dacolva, szabadidejüket nem kímélve tanulták meg a darabot, hogy most Önöknek felejthetetlen estét szerezzenek műkedvelő előadásukkal.

Jegyár: 1500 Ft

2021. október 12. kedd 19:00

Reginald Rose: 12 dühös ember

Az Átrium előadása

Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a közös nevezőt egy teljesen különböző emberekből álló társaság, akik még a szavak jelentésében sem tudnak megegyezni egymással?

A színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre.

Korhatár: 15 év

Időtartam: 150 perc

https://atrium.hu/eloadasok/12-duhos-ember

Jegyár: 5000 Ft

2021. október 27. szerda 18:00

Nézzünk bizakodva a jövőbe! – a Baltazár Színház előadása

Örkény egypercesei több percben, zenével

Mi a groteszk? – kérdezi Örkény István és egyperceseiben ad rá választ.

Ha előrehajolunk és terpeszállásban a lábunk között átnézünk, a világ fejtetőre áll. Ebből a szemszögből minden nagyon viccesnek tűnik, még egy temetés is.

Olyan ismert egypercesek elevenednek meg az előadásban, mint a Nézzünk bizakodva a jövőbe!, a Nászutasok a légypapíron, a Van választásunk, a Legmerészebb álmaink is megvalósíthatók!, A végzet, vagy a Budapest. Megelevenednek Örkény István levelei és Meselevelei is, amelyeket a feleségének és a kisgyerekeinek írt. Schneider Zoltán élőben megszólaló zenéje köti össze a különféle részeket.

A Baltazár Színház színészei Müller Péter Sziámival és Kováts Krisztával kiegészülve játszanak el mindent.

Kedves Nézőink! Hajoljanak Önök is előre, hogy velünk együtt nevessenek vagy sírjanak a látottakon!

Az előadást szünet nélkül játsszuk, 85 percben. 14 éven felüliek számára ajánljuk.

2021. október 2. szombat 19:30

Zenei Világnap – Szabadi Vilmos és Marczi Mariann koncertje

Műsor:

Lajtha: Szonatina hegedűre és zongorára Op. 13

Hubay: Két mazurka op. 45. 

Elgar: e-moll szonáta hegedűre és zongorára op. 82

Lajtha: Koncertszonáta hegedűre és zongorára Op. 68.

Jegyár: 2200 Ft

2021. október 8. péntek 10:00

Muzsikus klébzelet – Eckhardt Gábor zenetörténeti beavató előadás kisiskolásoknak

Jegyár: 700 Ft

2021. október 8. péntek 19:00

Évfordulók nyomában – Könnyező hangjegyek

A Hubay Jenő Társaság hangversenye

Műsor: Albinoni, Telemann, Pugnani, Mozart, Vieuxtemps, Hubay Jenő

A belépés díjtalan.

2021. október 29. péntek 19:00

Grazioso Zeneszalon

Meghívott vendég: Oravecz György zongoraművész

Házigazda: Detvay Mária Marcella

1963-ban született Budapesten, zongorázni nyolc éves korában kezdett. 1981-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója volt, tanárai Lantos István és Kocsis Zoltán voltak. 1986-ban a Cziffra Alapítvány ösztöndíjasa lett, majd 1987-ben megszerezte zongoraművészi és tanári diplomáját. Az ezt követő években Európa számos országában adott nagysikerű koncerteket, fellépett Kanadában, az Egyesült Államokban és több ízben vendégszerepelt Brazíliában is.

A zeneszalon különböző művészeti ágak találkozása egy kellemes esten, mintha a régi híres párizsi szalonok vendégei lennénk, ahol híres művészek léptek fel, s a vendégek a kor legjobb tudósaival, filozófusaival vitatkozhattak.

A belépés díjtalan.

2021. október 31. vasárnap 15:00-20:00

Az operairodalom gyöngyszemei

Mozart: A varázsfuvola

A New Yorki Mertopolitan Operaház előadása

A programon ismeretterjesztő bevezető előadást tart: Dr. Langermann István

2021. október 8. péntek 19:00

“Befogad és kitaszít a világ”

Mácsai Pál és Huzella Péter Villon-estje

Francois Villon versei

A március 30-ai előadásra megváltott belépők érvényesek!

Miért sikeresek Magyarországon ezek a fél évezredes balladák? A költő nagyságán túl nyilván azért, mert Villont épp magyar nyelvre fordították legtöbbször és legtöbben, épp a huszadik században, és épp a magyar irodalom legjelesebbjei. Ezeket a verseket szinte mindenki ismeri, sokan kívülről fújják: nemzedékek önmeghatározásának állomása a villoni személyiség és az azt magyarra ültető szövegek iránti elfogult szeretet. A műsor sok fordítást használ: József Attila, Szabó Lőrinc, Illyés Gyula, Mészöly Dezső és Vas István szövegein túl Faludy közismert átirataiból is elhangzik jónéhány.

Huzella Péter a régi Kaláka együttes Villon-lemezén megjelent dalait és ehhez az előadáshoz írt új szerzeményeit énekli, Mácsai Pál pedig nem csak mondja, játssza, éli a verseket, hanem énekel és gitározik is. A két gitár és az ének eredeti jogaiba helyezi vissza a verseket, hiszen Villon maga korában közismert dallamokra írt.  A mai értelemben vett versként, zene nélkül megszólaló szövegek kortársi hangon szólnak.

Igazi különlegesség, izgalmas kaland Villon mindig érvényes, örök emberi szövegeit hallani közel félévezredes távolból, az új, a harmadik évezredben.

Jegyár: 3000 Ft

2021. október 15. péntek 19:00

Kovács Kati koncert

Kovács Kati a zene területén sok műfajban otthonosan mozog. Ezt bizonyítja több mint ötszáz felvétele.

Az utóbbi évek tehetségkutató és televíziós vetélkedőin számtalan versenyző énekelte sikerre vitt dalait. Az egyetlen előadó, aki együtt dolgozott az ILLÉS, a METRO, az OMEGA zenekarokkal. Szörényi Levente, Demjén Ferenc és az LGT is írt számára dalokat, melyeket a mai napig is műsoron tartja. Koncz Tibor szerzeményeivel több fesztivált is megnyert külföldön és itthon is. Az Add már, Uram, az esőt! c. dalát még Christina Aguilera is feldolgozta, bizonyítva a dal értékét. Kati koncertjein kiváló, fiatal, tehetséges zenészekkel dolgozik együtt, jelenleg a Kolta Gergő vezetésével működő No Commerce zenekarral.

Jegyár: 3600 Ft

2021. október 16. szombat 18:00

Echo II. koncert

Táncos – zenés mulatság!

Az ECHO II. együttest Szilvássy Zsolt, az egykori legendás ECHO együttes vezetője, basszusgitárosa alapította zenész barátainak közreműködésével. Műsoruk a ’60-as, ’70-es évek slágerlistás számaiból és az Echo együttes számaiból áll.

Jegyár: 1500 Ft

2021. október 18. hétfő 19:00

Oláh Ibolya- Női posta

Dallevelek

OLÁH IBOLYA SZÍNHÁZKONCERTJE

Valahol van egy nagy, központi szív-panasziroda. Talán egy égi főpostán, ahol mindenkit meghallgatnak. Ott ül-áll-beszél-énekel egy nő, akit, mondjuk, Ibolyának hívnak. Ma ő van szolgálatban ebben a hivatalban.

A sok panaszra orvosság nincs. Feloldás – talán.

2018-ban jelent meg Presser Gábor: Voltam Ibojka című Cd-je, amelyen Oláh Ibolya énekel 28 verset, 11 szerzőtől. A CD anyaga nem pusztán koncertet, inkább színházi interpretációt kíván.

Úgy képzeltem ezt az anyagot, hogy Ibolyka mindenféle szövegeket énekel, mond, és előhozza mindenféle nők mindenféle dolgait. Hadd jöjjön a Fény moziba csúszott dizőz, az éjfél utáni nő, az a nő a Nagykörútról, a Kántor Péter ablaka előtti Duna-partról, az eszpresszózongorista nője, egy tüntetőnő, egy a portugál fotelből, az Orczy-kertben bóklászó Für Elíz, a szorongóhangú, iszomdohányzom-hangú, a legszebb verset író hangú nő.” Presser Gábor

Köszönjük az est során elhangzó dal- és prózai szövegek szerzőinek, valamint jogutódaiknak, hogy hozzájárultak a felhasználáshoz.

Oláh Ibolya facebook

Jegyár: 3500 Ft

2021. október 24. vasárnap 19:00

Dalnokklub

Versek, dallamok, gondolatok

Házigazda: Radványi Balázs, Balog Péter és Tompa Ákos

Vendég: Sólyom Tamás és Tábi Tamás

A vendégek előadása: Tárlat – irodalmi felolvasóest – verskoncert – elmélkedés

Bérháztörténetek

Összművészeti emlékmegőrző

Képzeljünk el a valóságos vagy kijelölt, kinevezett színpadon, esetenként a színpad nélküli előadói térben egy tárlatot, melyen 6 kiállított és 22 vetített művészi fotó látható. A fotók régi, körfolyosós bérházakat mutatnak, díszes vagy éppen érdekes, izgalmas lépcsőházakat, udvarokat, ablakokat örökítenek meg, megjelenítik az ott élőket. Valóságossá teszik a kapualjak hangulatát és illatát, és a néző elé varázsolják ennek a különös világnak, közösségnek a szépségeit, derűs vagy éppen nosztalgikus képeit.

Képzeljük el ennek a kiállításnak a megnyitóját, az ünnepélyes eseményt, amikor megszólalnak a képfestmények szereplői, elmesélik történeteiket, megosztják önmagukat. A folyosókról a szobákba kukucskálva megleshetjük életük pillanatait, azonosulhatunk érzéseikkel, gondolataikkal, amíg rá nem jövünk, hogy az ajtók mögött a saját életünk zajlik. De mindez csak egy vaku-villanás, hiszen a végén a kiállítás bezárul, eltűnik, mint ahogy a vetített kép is eltűnik a falról.

Képzeljük el, hogy mindennek illusztrálásaként a háttérből lágy zene szól, egy gitár és egy hegedű finoman kíséri ismert és ismeretlenebb költők (Fövényi Sándor, Gámentzy Eduárd, Gáti István, Juhász Gyula, Kiss Dénes, Kiss József, N. Horváth Péter, Radnóti Miklós, Tóth Árpád, Weöres Sándor) énekelt verseit. A dallamok életre keltői maguk is ezekben a bérházakban nőttek fel, a megszólaló dalok az ő saját történeteiket példázzák. Szerenádjuk hangjai kaput nyitnak a költészet számára, és megteremtik a hangulat, a látvány és a narráció hármasának szigorú dramaturgia szerint megkomponált egységét.

Az előadás a „Köszönjük, Magyarország!” program keretében valósul meg! 

Jegyár: 900 Ft

2021. szeptember 30. csütörtök – 2021. október 25. hétfő

XIII. Ötvösművészeti Biennále – csoportos kiállítás

A tárlat megnyitására 2021. szeptember 30-án 18 órától kerül sor.

A kortárs magyar ötvösművészet legnagyobb országos tárlata, melyen közel ötven alkotó műve látható ékszertől a plasztikákig, érmektől a használati tárgyakig. A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Ötvösművészeti Szakosztályával közösen szervezett biennále nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Kultúrkúriában, témája a “metamorfózis”. 

Metamorfózis 

Az átváltozás az ókortól foglalkoztatja az írókat, költőket, filozófusokat, tárgya a mitológiák történeteinek, megjelenik a vallásban és a világjárvány okozta fájó veszteségek, barátaink, szeretteink, művésztársainak halála is eszünkbe juttatja. Hiszen nemcsak alak és forma átváltozásáról beszélünk, hanem a más minőséggé válásról, az anyagból anyagtalanná levésről is. Testről és lélekről, életről és halálról, szeretetről és búcsúzásról.

A kultúránkban több mint ezer éves múlttal rendelkező művészeti ág képviselői napjainkban széles területen alkotnak. Ezt a sokszínűséget tükrözi a kiállítás is, melyen több mint félszáz alkotó háromszáz műve látható.

A XIII. Ötvösművészeti Biennále kísérőrendezvényei:

Okt. 13. 17 óra A magyar ötvösművész azonosságtudata a XXI.sz. harmadik évtizedének kezdetén – szakmai előadások

Okt. 16. 15 óra Tárlatvezetés a kiállító művészekkel – az alkotók és a művészek találkozása

A biennále megvalósítását a  Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

A kiállítás megtekinthető hétköznap 8-20 óráig, hétvégén 10-18 óráig.

2021. október 16. szombat 15:00-18:00

Tárlatvezetés a kiállító művészekkel

Művészek és a közönség találkozása

A XIII. Ötvösművészeti Biennále kísérő rendezvénye

2021. szeptember 1. szerda – 2021. október 3. vasárnap

Fénnyel írt történetek – Sziráczki György fotókiállítása

“Csak nézd a képet, hagyd magad rábeszélni egy különleges utazásra! Sziráczki György szelíden átkarolja a vállad, nem okoskodik, nem magyaráz („mire gondolt a költő…”), hanem megmutatja a saját világát: a saját Bangkokját, Hanoiját, Indonéziáját és persze a saját Budapestjét.”

A fényképezés ismert kellékei és eszközei – gép, pillanat, körülmények, fények, hangulatok – akkor segítik a fotográfust, ha a látvány gondolatba, történetbe öltözik. A „nagy képet” az különbözteti meg a közönséges fotográfiától – a nagy filmekhez, versekhez, festményekhez hasonlóan –, hogy tovább él bennünk az elmesélt történet, rezonál emlékekre, vagy éppen egy új ablakot nyit arra a világra, amelyet, azt hisszük öntelten, hogy már ismerünk.

Optikai hangtálakat kínál az érdeklődő nézőnek a kiállítás fotográfusa: tovább cseng-bong bennünk a látvány, előhívva szívhangokat, illatokat, felkavaró érzéseket. Ez a nagyszerű összeállítás az, ami: egy tehetséges ember fénylenyomata: élmény, tanulság, valami nagyon lényeges az ember életéről, a másik és a másság szerethető befogadásáról. Sziráczki György úgy dokumentál, hogy közben érzelmi viszonyt alakít ki a látottakkal, vonz, vagy taszít, szerethetővé tesz, vagy haragot gerjeszt, miközben nem ment fel a gondolkodás felelőssége alól. Mentális gyógykezelés ez a kiállítás, élményt kínáló fényterápia.”

A kiállítás díjtalanul megtekinthető 2021. szeptember 2 – október 3. között hétköznap 8-20 óráig, hétvégén 10-18 óráig.

2021. október 8. péntek – 2021. november 7. vasárnap

Az év természetfotósa 2020 – fotókiállítás

Válogatás a hazai természetfotózás legjobb alkotásaiból

28. alkalommal adták át Magyarország, és egyben a közép-európai régió legrangosabb természetfotós szakmai elismerését, Az Év Természetfotósa díjat. A pályázat legjobb képei láthatók a Kultúrkúria  lélegzetelállító tárlatán.

A nemzetközi szinten is a legjobbak között számon tartott hazai és határon túli, profi és amatőr természetfotósok többezer képe közül válogatta ki a legjobbakat a zsűri.

2021. október 2. szombat 15:00-18:00

Őszköszöntő családi délután

Mese a kutyusról és a cicusról – a Mesebolt Bábszínház előadása

 „..itt az ősz, szőlőt őriz már a csősz” – a Lóca együttes szüreti műsora

Kézműves játszóház

Mese a kutyusról és a cicusról – a Mesebolt Bábszínház előadása

Kutya-macska barátság, mondják a marakodó emberekre. Nem úgy a mi Kutyusunk és Cicusunk. Ők igazi jó barátok, bár ez néha nagyon sok bajjal jár két ilyen különböző természetű állatkánál. Az előadás során bele pillantunk életükbe: A költözés utáni takarítás gondjaiba, amikor Cicus hiába keresi a surulókefét, Kutyus meg jóféle sajtnak nézi a szappant és meg is kóstolja. Megtudjuk milyen a kutyanyelv és a macskanyelv. Kedvenceink hogyan sütnek mindenízű tortát, amikor egy napon ünneplik Cicus születésnapját és Kutyus névnapját. Hogyan nevelik fel az erdőben talált babát? Végül milyen színházi előadást rendeznek a gyerekeknek? Bábjátékunk Josef Čapek Történetek a Kutyusról meg a Cicusról c. mesefüzérének legbájosabb és egyben legtanulságosabb epizódjait eleveníti meg.

 „..itt az ősz, szőlőt őriz már a csősz” – a Lóca együttes szüreti műsora

Sokoldalú és tapasztalt zenészek hozták létre a Lóca együttest 2010-ben. Koncertjeik ismert gyermekdalokra, népdalokra, mondókákra, játékokra épülnek. A Lóca lendületes zenéjének; őszinte, játékos előadásmódjának köszönhetően a gyermekek gyorsan és szívesen bekapcsolódnak műsoraikba. „Elmúlt a nyár, itt az ősz, szőlőt őriz már a csősz” című koncertjükön a közönség egy vidám szüreten, szüreti felvonuláson, majd mulatságon vehet részt, ahol táncot jár a hegedű, perdül már a dob, furulya és gitárhúr is rögtön táncot rop. 

Kézműves játszóház

Jegyár: 1200 Ft

2021. október 10. vasárnap 11:00 és 16:00

A varázslat mesterei – bűvészműsor gyerekeknek

Nagy bűvészek kicsiknek

Fellépnek: Varázs Tamás, Galambos Ferenc bűvészek

Látványos mutatványok, hihetetlen trükkök – kihagyhatatlan lehetőség a különleges élményeket kereső családoknak.

Előadásunkat a 4-10 éves korosztálynak ajánljuk, és két időpontban 11 és 16 órakor tekinthető meg.

Magyarországon egyedülálló kezdeményezésként az ország legkiválóbb gyermekbűvészei lépnek fel a Varázslat Mesterei Gyerekeknek színpadán.

Varázs Tamás régi kedvence a Kultúrkúria látogatóinak, sok humorral átitatott produkciói mindig ámulatba ejtik a közönséget.

Jegyár: 2900 Ft

2021. október 17. vasárnap 16:00

Kucok – Játssz velünk mesét!

Interaktív meseszínház a Tünet együttes tagjainak közreműködésével

A Kucok egy színházi előadás és egy kreatív mozgásos-zenés foglalkozás keveréke, 3 és 7 éves kor közötti gyerekeknek ajánljuk.

Milyen is egy kucok? Barátságos rejtekhely, ahova behúzódva a fantázia határtalan kalandokra indulhat, zug, amely megannyi titkot tartogat. Kucokfalva lakói, vagyis a kiváló jazzmuzsikusokkal kiegészült Tünet Együttes, a gyerekek segítségét kérik az elveszett királylány felkutatásában és az éjszaka lidérceinek elűzésében. Az úton a kis kalandorok találkozhatnak az egyszemű óriással, a rozsdás robottal vagy a lila hangyásszal. A játék, a tánc és a zene részesei lesznek, miközben ők maguk is mesehőssé válnak. A kucoki időben mérve reggeltől másnap reggelig tartó mágikus úton a kicsik saját hangja, teste és mozdulatai lesznek a történet, a zene vagy akár a szereplők mozgatói. Eközben ők maguk is szabadon játszhatnak, mozoghatnak, ismerkedhetnek képességeik határtalanságával.

“Barátságos jelmezekbe bújtatott, a gyerekekre odafigyelő játszótársak, valódi hangszerek, eleven zenészek, emberi hangok és emberi léptékek. A közös cselekvés, az együttlét öröme határozza meg az előadás hangulatát. Fontos lenne, hogy minél több családban, óvodában, de még az elemi iskolában is érezhető legyen a kucok melege.”

Előadásonként 35 gyerek vehet részt az interaktív játékban. A korlátozott férőhelyek miatt ajánlatos az előzetes jegyvásárlás.

Nagy érdeklődés esetén előadásunkat 17 órakor megismételjük. 

Jegyár gyerekeknek 1500 Ft, kísérőknek 1200 Ft.

A gyermekeknek kényelmes ruha viselését ajánljuk, kérjük a cipőt levenni a színházterem bejáratánál. 

Az előadás az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával kerül bemutatásra.

2021. október 18. hétfő 10:00

Babaszínház: Mackókaland

Első színházi élmény a Galóca Társulat előadásában 0-3 éveseknek

„Jó, ha van egy medvéd, az legalább megvéd”

Jeges macik és barna macik kalandjai sok-sok verssel, mondókával kicsiknek és még kisebbeknek.

Játsszák: Illés Ilona a Bóbita Bábszínház örökös tagja és Zengő Ágnes bábszínész

Játékmester: Újváry Janka bábművész

“Az esztétikai élmény, annak közös megélése, otthoni felidézése, s újraélése a csecsemő-szülő kapcsolat erősítésén, elmélyítésén túl, új tapasztalatokkal, ismeretekkel gazdagítja a kisgyermeket. Hatékonyabban, mint bármikor későbbi élete során. A művészet ebben az életkorban segíthet talán a legtöbbet.”

Az előadás az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával kerül bemutatásra.

Az előadásra jegyek korlátozott számban vásárolhatók. Nagy érdeklődés esetén előadásunkat 11 órakor megismételjük. Javasolt az előzetes jegyvásárlás. Jegyár: 1200 Ft

Jegyár: 1200 Ft

2021. október 22. péntek 09:00 és 10:30

Tádé – bérlet: Talpas, a mackó – a Csodamalom Bábszínház előadása

A Csodamalom Bábszínház előadása óvodásoknak két időpontban, 9 órakor és 10.30-kor

Egyszer régen, a Hargita erdejében Kányádi Sándor mackóval találkozott. Életre szóló cimboraságot kötött Ambrussal, és egy tükröt adott neki ajándékba. Mi lett a tükör sorsa? A nyuszi hogyan kergette el a rókát és miért nem ijed meg már a saját tükörképétől? Az erdő lakóinak életéből és a tükör fordulatos történetéből mesefüzér válik, s amikor az erdei Mézünnep alkalmából az író helikopterrel ismét visszatér a barátaihoz, megtudhatjuk például azt is, hogyan lesz egy medvéből borbély?

2021. október 13. szerda 16:00

Európai Önkéntes Szolgálat (Evs) tanácsadás

Kalandra vágysz? Szívesen szereznél tapasztalatot az önkéntes munka világában külföldön? Gyere el és tudj meg mindent az EVS-ről!

Szeretnél önkénteskedni külföldön? Megismerkednél más kultúrákkal? Szívesen szereznél tapasztalatot más országokban?

Gyere el, ismerkedj meg az Európai Önkéntes Szolgálat által nyújtotta lehetőségekkel!

A tanácsadás célja az EU önkéntes programjának megismertetése a fiatalokkal.

Információ: Mulicz Ferenc. Tel.: +36 20/291 7003. E-mail: mulicz.ferenc@kulturkuria.hu

A részvétel díjtalan!

2021. október 28. csütörtök 19:00

Szőke András&Badár Sándor est – „Delelő obsitos és a fekete bárány” című játékfilm

Különleges formában, csak személyes találkozásokon kerül bemutatásra egy új, keserédes filmvígjáték, a „Nyócker”-ből ismert két főhős, Horváth János és Badár Sándor főszereplésével, és mellőlük elmaradhatatlanul Szőke Andrással. A három barát színházra álmodja Petőfi Sándor: János vitézét.

Természetesen a színhely Szentes, ahonnan megannyi színész indult útnak. Egy valódi színház megépülését is láthatjuk a produkcióban. Az összetett történetmesélésről Fábry Sándor gondoskodik. Mindenki besegít: Reviczky Gábor, Szarvas József, Gáspár Sándor, Gáspár Tibor. Egy igazi vidám film, nem létezhet zenék nélkül, így itt is hallható a „funky”, a „soul”, a verses dal, a sanzon és a népzene. Kontor Tamás, Susan Blake, Szokolay Dongó Balázs, Zséka, The Portrait Session, Sicambria.

A rengeteg eredeti archív felvétel mellett, a kultikus Horváth Mihály Gimnázium diákjai is megjelennek az alkotásban. Ember legyen a talpán, aki követni tudja a mai, hétköznapi valóságban, a szereplők színházért vívott küzdelmét! Jó szórakozást!

Jegyár: 3000 Ft

2021. október 5. kedd 18:00

Genius Loci – Róma művészete a XVIII. századtól napjainkig

Ludmann Mihály művészettörténész előadása

A római művészet utolsó nagy korszaka a barokkal véget ért. A barokk korban egész Európára hatottak az itt megszülető és kiteljesedő művészeti kezdeményezések. A következő évszázadokban a város vonzerejét a múltja jelentette. Változást az egységes olasz állam létrejötte jelentette, amelynek a fővárosává válva új intézményeket és emlékműveket igényelt, azonban az igazodást már Európa más városában kialakult irányzatok határozták meg. Új és figyelemre méltó eredményeket csak a XX. század művészete hozott. Ezeknek az évszázadoknak a művészeti eredményeit ismerhetjük meg a kedvelt művészettörténeti sorozat ezen előadásán.

Jegyár: 900 Ft

2021. október 10. vasárnap 17:00

Portré+ Kondor Katalin beszélgető műsora

Vendég: Rácz Lajos környezettörténész, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának professzora

7-8 ezer évvel ezelőtt olyan meleg volt Európában, hogy egyetlen gleccser sem maradt, a XIII. századtól párszáz évig pedig olyan hideg, hogy a befagyott Temzén és a Szajnán rendszeres vásárok voltak. Sok-sok természeti érdekességről szól majd a beszélgetés a professzor úrral, s persze az egyik fő kérdés: kell-e rettegnünk a klíma gyors változásai miatt, mi az, ami a mai kor emberének életmódjából fakadóan veszélyes jelenség, s mi a teendő, ha védeni akarjuk a környezetünket. Valós jelenség-e a klímahisztéria?

Jegyár: 800 Ft

2021. október 13. szerda 17:00

A magyar ötvösművész azonosságtudata a XXI.sz. harmadik évtizedének kezdetén

A XIII. Ötvösművészeti Biennále kísérő rendezvénye

2021. október 19. kedd 18:00

Genius Loci – A lagúnák városa, Velence

Ludmann Mihály művészettörténész előadása

Velencének sajátos hangulata, művészetének emlékei, a városban játszódó irodalmi művek és filmek sokak számára ismerősek. Itália más városaitól eltérően Velence történelme a Római birodalom bukásának időszakában kezdődött. Róma utódjának, Konstantinápolynak a fennhatósága alá tartozó város kultúrája ezer szálon kötődött a bizánci művészethez, amelynek szép emlékei mai napig Velence emblematikus alkotásai. Azonban nem csak kelettel, hanem nyugattal is jó kapcsolatokat ápolt, és ennek köszönhetően az onnan érkező kulturális hatásokat is magába olvasztotta. Így született meg a velencei művészet egyedi hangulatú világa, amellyel ezen az estén vetített képekkel illusztrálva ismerkedhetnek meg az érdeklődő hallgatók.

Jegyár: 900 Ft

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Tánc a kertben: #Orfeusz #Eurüdiké

Grecsó Zoltán és Simkó Beatrix duója Orfeusz és Eurüdiké mítoszát a mai viszonyok közé helyezi, egészen sajátosan értelmezve az oly sokszor feldolgozott szerelmi történetet.

Memória Melódia

A zene erejével a demenciával élőkért. Alzheimer Világhónap – szeptember 8-30. – Hősök tere, Hegyvidéki Kulturális Szalon, Pesti Színház, MTA Díszterem