Share on facebook
Share on email

Kerekasztal-beszélgetés a nemzetközi, kiemelten a lengyel-magyar színházi és kulturális szféra együttműködési lehetőségeiről, formáiról

Vendégek: Grzegorz Bral, Nánay Fanni, Bérczes László, Szabó György

Budapestre érkezik a Song of the Goat Theater, hogy egy háromnapos fizikai színházi workshop keretében invitálja a hazai színészeket egyedi színésztréning-módszerük megismerésére. A workshopot követően március 27-én 18 órától szakmai kerekasztal-beszélgetést rendez a szervező Sarolta Kulturális és Közéleti Tér Grzegorz Bral lengyel rendezővel, valamint a meghívott magyar vendégekkel: Nánay Fanni művészeti menedzserrel, fordítóval, a PLACCC Fesztivál főszervezőjével; Szabó Györggyel, a Trafó menedzser-igazgatójával és Bérczes László Jászai Mari-díjas rendezővel, dramaturggal, az Ördögkatlan Fesztivál társigazgatójával. A beszélgetés házigazdája és moderátora Levko Esztella színésznő, a Sarolta Kulturális és Közéleti Tér igazgatója és társtulajdonosa. A kerekasztal-beszélgetés fókuszában a nemzetközi, kiemelten a lengyel-magyar színházi és kulturális szféra együttműködési lehetőségei és formái állnak. A programnak a budapesti Lengyel Intézet ad otthont, amely egyúttal támogatója is a workshopnak.

Budapestre érkezik a Song of the Goat Theater, Európa egyik leginnovatívabb lengyel színházi társulata, hogy egy háromnapos fizikai színházi workshop keretében invitálja a hazai színészeket, előadóművészeket, hallgatókat egyedi színésztréning-módszerük megismerésére. Munkamódszerük a mozgás, a hang, a zene és a szöveg integrálására törekszik, ami egyfajta zeneiségben összegződik, ennek köszönhetően érzéki, zsigeri szinten hat. A háromnapos, Grzegorz Bral vezette intenzív workshop fókuszában a „koordinációs” gyakorlatok állnak, melyek a mozgás és a képzelet szerves összekapcsolódásának, integrációjának keresésére koncentrálnak, valamint elősegítik a partner és a csoport közös dinamikájának kialakulását. A workshop a Sarolta Kulturális és Közéleti Tér szervezésében valósul meg, melynek a Radnóti Színház Keres Emil Próbaterme ad otthont.

Grzegorz Bral rendező, pedagógus a Song of the Goat Theater, valamint a wrocławi Brave Festival alapítója és művészeti vezetője. 1987 és 1992 között a Gardzienice Színházi Társulattagja, 2010 és 2012 között a varsói Stúdió Színház művészeti vezetője volt. Eddigi munkássága során számos kiemelkedő díjban részesült: SCOTSMAN FRINGE FIRST 2004 és HERALD ANGEL 2004 (a Kroniki című darabért). A 2012-es Edinburgh-i Fringe Fesztiválon az általa rendezett Songs of Lear című előadás elnyerte a rangos Fringe First díjat, a HERALD ARCHANGEL-t, valamint a MUSICAL THEATRE MATTERS AWARDS különdíját. A darabot a Total Theatre Awardra is jelölték. Grzegorz Bralrendszeresen tart workshopokat világszerte, ezek egyike a március végi budapesti tréning; 2012-ig a Manchester Metropolitan Egyetemmel együttműködésben vezette az MA in Acting programot, 2013 óta a londoni Bral School of Actinggal együttműködve oktat. A Pieśń Kozłamozgásalapú színésztréning módszerét az Egyesült Királyságban több jelentős színművészeti egyetem integrálta tantervébe.

A workshopot követően március 27-én 18 órától szakmai kerekasztal-beszélgetést rendez a szervező Sarolta Kulturális és Közéleti Tér Grzegorz Bral lengyel rendezővel, valamint a meghívott magyar vendégekkel: Nánay Fanni művészeti menedzserrel, fordítóval, a PLACCC Fesztivál főszervezőjével; Szabó Györggyel, a Trafó menedzser-igazgatójával és Bérczes László Jászai Mari-díjas rendezővel, dramaturggal, az Ördögkatlan Fesztivál társigazgatójával. A beszélgetés házigazdája és moderátora Levko Esztella színésznő, a Sarolta Kulturális és Közéleti Tér igazgatója és társtulajdonosa. A programnak a budapesti Lengyel Intézet ad otthont, amely egyúttal támogatója is a workshopnak.

A kerekasztal-beszélgetés fókuszában a nemzetközi, kiemelten a lengyel-magyar színházi és kulturális szféra együttműködési lehetőségei és formái állnak. Milyen stratégia mentén jöhetnek létre nagyobb számban nemzetközi együttműködések? A két ország kultúrpolitikájában hogyan jelenik meg a kulturális finanszírozás kérdése? Milyen állami támogatottsága van a nemzetközi együttműködéseknek? Milyen társadalmi, politikai aktualitások, témák mentén érdemes nemzetközi projekteket létrehozni? Milyen formákban valósulhat meg az együttműködés – workshopok, képzések, fesztiválok stb.? A hazai kulturális támogatási helyzetre reagálva, lehet-e a fejlődés útja a nemzetközi koprodukciók, csereprogramok, képzések szervezése? Milyen fontossággal bír napjainkban az európai kulturális színtéren való pozíció megerősítése? A lengyel színházi közeg mennyire követi a magyar kollégák munkásságát? Hogy látják, mennyire van jelen a nemzetközi színtéren a magyar szakma? 

A programsorozat szervezője a Sarolta Kulturális és Közéleti Tér, melynek célja, hogy két különböző világban – a művészetben és a politikában/gazdaságban – alkotó embereknek nyújtson találkozási pontot, programokat, közösséget. Egyedülálló módon kíván lehetőséget teremteni a különböző művészeti ágakat képviselő alkotók, valamint a művészeten kívüli területekről érkező szakemberek találkozásához; teret biztosít olyan kapcsolódásoknak amelyek a mindennapokban amúgy talán sosem történnének meg, holott érezhetően nagy az igény arra, hogy az eltérő világok megismerjék egymást. A Sarolta Kulturális és Közéleti Tér kiemelten fontosnak tartja a művészeti nevelést, valamint a magyar művészeti élet nemzetközi kapcsolatainak erősítését. Első nemzetközi projektje a budapesti Lengyel Intézettel megvalósuló szakmai workshop, melynek vendége a Song of the Goat lengyel színház alapítója és menedzsere. 

A kerekasztal-beszélgetésen való részvétel ingyenes.

2023. március 27., hétfő, 18:00 – Budapesti Lengyel Intézet, 1065 Budapest, Nagymező u. 15.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

https://fb.me/e/2UEa3hh9t

Instytut Polski w Budapeszcie

ELŐADÁS TRAILER: 

TRÉNING TRAILER:

http://www.bralschool.com/the-bsa-space#203-mystic-letters

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek