Share on facebook
Share on email

Kerekasztal-beszélgetés a nemzetközi, kiemelten a lengyel-magyar színházi és kulturális szféra együttműködési lehetőségeiről, formáiról

Vendégek: Grzegorz Bral, Nánay Fanni, Bérczes László, Szabó György

Budapestre érkezik a Song of the Goat Theater, hogy egy háromnapos fizikai színházi workshop keretében invitálja a hazai színészeket egyedi színésztréning-módszerük megismerésére. A workshopot követően március 27-én 18 órától szakmai kerekasztal-beszélgetést rendez a szervező Sarolta Kulturális és Közéleti Tér Grzegorz Bral lengyel rendezővel, valamint a meghívott magyar vendégekkel: Nánay Fanni művészeti menedzserrel, fordítóval, a PLACCC Fesztivál főszervezőjével; Szabó Györggyel, a Trafó menedzser-igazgatójával és Bérczes László Jászai Mari-díjas rendezővel, dramaturggal, az Ördögkatlan Fesztivál társigazgatójával. A beszélgetés házigazdája és moderátora Levko Esztella színésznő, a Sarolta Kulturális és Közéleti Tér igazgatója és társtulajdonosa. A kerekasztal-beszélgetés fókuszában a nemzetközi, kiemelten a lengyel-magyar színházi és kulturális szféra együttműködési lehetőségei és formái állnak. A programnak a budapesti Lengyel Intézet ad otthont, amely egyúttal támogatója is a workshopnak.

Budapestre érkezik a Song of the Goat Theater, Európa egyik leginnovatívabb lengyel színházi társulata, hogy egy háromnapos fizikai színházi workshop keretében invitálja a hazai színészeket, előadóművészeket, hallgatókat egyedi színésztréning-módszerük megismerésére. Munkamódszerük a mozgás, a hang, a zene és a szöveg integrálására törekszik, ami egyfajta zeneiségben összegződik, ennek köszönhetően érzéki, zsigeri szinten hat. A háromnapos, Grzegorz Bral vezette intenzív workshop fókuszában a „koordinációs” gyakorlatok állnak, melyek a mozgás és a képzelet szerves összekapcsolódásának, integrációjának keresésére koncentrálnak, valamint elősegítik a partner és a csoport közös dinamikájának kialakulását. A workshop a Sarolta Kulturális és Közéleti Tér szervezésében valósul meg, melynek a Radnóti Színház Keres Emil Próbaterme ad otthont.

Grzegorz Bral rendező, pedagógus a Song of the Goat Theater, valamint a wrocławi Brave Festival alapítója és művészeti vezetője. 1987 és 1992 között a Gardzienice Színházi Társulattagja, 2010 és 2012 között a varsói Stúdió Színház művészeti vezetője volt. Eddigi munkássága során számos kiemelkedő díjban részesült: SCOTSMAN FRINGE FIRST 2004 és HERALD ANGEL 2004 (a Kroniki című darabért). A 2012-es Edinburgh-i Fringe Fesztiválon az általa rendezett Songs of Lear című előadás elnyerte a rangos Fringe First díjat, a HERALD ARCHANGEL-t, valamint a MUSICAL THEATRE MATTERS AWARDS különdíját. A darabot a Total Theatre Awardra is jelölték. Grzegorz Bralrendszeresen tart workshopokat világszerte, ezek egyike a március végi budapesti tréning; 2012-ig a Manchester Metropolitan Egyetemmel együttműködésben vezette az MA in Acting programot, 2013 óta a londoni Bral School of Actinggal együttműködve oktat. A Pieśń Kozłamozgásalapú színésztréning módszerét az Egyesült Királyságban több jelentős színművészeti egyetem integrálta tantervébe.

A workshopot követően március 27-én 18 órától szakmai kerekasztal-beszélgetést rendez a szervező Sarolta Kulturális és Közéleti Tér Grzegorz Bral lengyel rendezővel, valamint a meghívott magyar vendégekkel: Nánay Fanni művészeti menedzserrel, fordítóval, a PLACCC Fesztivál főszervezőjével; Szabó Györggyel, a Trafó menedzser-igazgatójával és Bérczes László Jászai Mari-díjas rendezővel, dramaturggal, az Ördögkatlan Fesztivál társigazgatójával. A beszélgetés házigazdája és moderátora Levko Esztella színésznő, a Sarolta Kulturális és Közéleti Tér igazgatója és társtulajdonosa. A programnak a budapesti Lengyel Intézet ad otthont, amely egyúttal támogatója is a workshopnak.

A kerekasztal-beszélgetés fókuszában a nemzetközi, kiemelten a lengyel-magyar színházi és kulturális szféra együttműködési lehetőségei és formái állnak. Milyen stratégia mentén jöhetnek létre nagyobb számban nemzetközi együttműködések? A két ország kultúrpolitikájában hogyan jelenik meg a kulturális finanszírozás kérdése? Milyen állami támogatottsága van a nemzetközi együttműködéseknek? Milyen társadalmi, politikai aktualitások, témák mentén érdemes nemzetközi projekteket létrehozni? Milyen formákban valósulhat meg az együttműködés – workshopok, képzések, fesztiválok stb.? A hazai kulturális támogatási helyzetre reagálva, lehet-e a fejlődés útja a nemzetközi koprodukciók, csereprogramok, képzések szervezése? Milyen fontossággal bír napjainkban az európai kulturális színtéren való pozíció megerősítése? A lengyel színházi közeg mennyire követi a magyar kollégák munkásságát? Hogy látják, mennyire van jelen a nemzetközi színtéren a magyar szakma? 

A programsorozat szervezője a Sarolta Kulturális és Közéleti Tér, melynek célja, hogy két különböző világban – a művészetben és a politikában/gazdaságban – alkotó embereknek nyújtson találkozási pontot, programokat, közösséget. Egyedülálló módon kíván lehetőséget teremteni a különböző művészeti ágakat képviselő alkotók, valamint a művészeten kívüli területekről érkező szakemberek találkozásához; teret biztosít olyan kapcsolódásoknak amelyek a mindennapokban amúgy talán sosem történnének meg, holott érezhetően nagy az igény arra, hogy az eltérő világok megismerjék egymást. A Sarolta Kulturális és Közéleti Tér kiemelten fontosnak tartja a művészeti nevelést, valamint a magyar művészeti élet nemzetközi kapcsolatainak erősítését. Első nemzetközi projektje a budapesti Lengyel Intézettel megvalósuló szakmai workshop, melynek vendége a Song of the Goat lengyel színház alapítója és menedzsere. 

A kerekasztal-beszélgetésen való részvétel ingyenes.

2023. március 27., hétfő, 18:00 – Budapesti Lengyel Intézet, 1065 Budapest, Nagymező u. 15.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

https://fb.me/e/2UEa3hh9t

Instytut Polski w Budapeszcie

ELŐADÁS TRAILER: 

TRÉNING TRAILER:

http://www.bralschool.com/the-bsa-space#203-mystic-letters

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Színmű készült Klebelsberg Kunoné Botka Sarolta életéről

Hedry Mária Árnyéksors című drámájának ősbemutatóját június 14-én tartják a Klebelsberg Kastély Kamaraszínházában. A Klebelsberg Kuno felesége, Botka Sarolta életéről készült színmű az Összetartozás Ünnep Családi Fesztivál keretében mutatják be egy különleges helyszínen, a Klebelsberg házaspár egykori pesthidegkúti otthonában.