Share on facebook
Share on email

Kávéházak Éjszakája összművészeti kulturális fesztivál Veszprémben

“Dobj be egy feketét és kóstolj bele a kultúrába Veszprém legnépszerűbb helyszínein! A kávédat mi fizetjük!”

18 helyszínen több, mint 30 programmal várja az érdeklődőket a Kávéházak Éjszakája idén október 20 és 22 között.  

Az összművészeti kulturális fesztiválon színházi, irodalmi, zenés-irodalmi programok mellett work-shopok, kóstolók és gyerekprogramok várják az érdeklődőket.

Budapesti, több éves sikere után tavaly indult útjára – Veszprém Európa Kulturális Főváros 2023-nak köszönhetően – a Kávéházak Éjszakája a városban. Idén a klasszikus, illetve klasszikus-kortárs irodalom köré szerveződtek a programok, így Udvaros Dorottya Ady és Pilinszky, Szervét Tibor Hamvas Béla szellemi utazásait megelevenítő önálló estjeit láthatja a közönség. Nemes-Nagy Ágnes centenáriuma alkalmával Szabó T. Anna részvételével állítottak össze programot a szervezők. A veszprémi Kávéházak Éjszakáján debütál József Attila, Szabad ötletek jegyzékéből írt előadói estje is, melynek premierje a Fricska Szeparéban, főpróbája pedig – egy szélesebb közönség számára is alkalmas helyszínen –  a Hangvillában lesz a hétvégén. A fiatalabb korosztályra gondolva Prieger Zsolt (Anima Sound System) jön Veszprémbe, ahol Hamvas Dub-techno koncert és buli lesz a Teremben. A kortárs irodalom szerelmesei Szabó T. Anna és Dragomán György íróházaspár életébe, gondolataiba nyerhetek bepillantást a Fricskában és számos megzenésített kortárs vers-program várható a helyszíneken, mint például Lengyel Tamás és Csorba Lóci estje. A szervezők ígérete szerint a tavaly – betegség miatt elhalasztott SAIID fellépést is pótolják a Papírkutyában.

„A Kávéházak Éjszakája a találkozásokról szól. A XX. század első évtizedeiben, a klasszikus kávéházi irodalom időszakában sem feltétlenül azért mentek az írók a Japánba vagy a New York Kávéházba, mert csak és kizárólag ott tudtak verset, novellát vagy újságcikket írni, sokkal fontosabb volt a társaság, az inspiráló beszélgetések, a tréfák, a kultúrával átitatott és együtt eltöltött idő. A VEB2023 Európa Kulturális Fővárosa program fontos célja, hogy Veszprém kávéházai, klubjai és bisztrói időről-időre hasonló szellemiségű kulturális találkozóhelyekké váljanak. Ezen törekvéseink közé tökéletesen illeszkedik az október végi Kávéházak Éjszakája programsorozat is.” nyilatkozta Varga Richárd, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projektmenedzsere.

A zenei műfaj sokféleségét a helyszínek atmoszférájához igazították a szervezők, így Cseh Tamás megzenésített verseitől a blues-on át a latin ritmusokig a legkülönfélébb zenei stílusok adják a hátteret egy jó beszélgetéshez a helyszíneken. Szombaton a családoknak is készülnek kulturális programmal, ahol a legkisebbeket várják: az irodalmi programoktól a családi süti és marcipán készítésen át a kerámiabögre formázásig számos program közül válogathatnak a gyerekek. Idén is lesz – az egykori és mai kávéházakat lajstromba vevő – kávéháztörténeti séta.

“Rendezvényünkkel azt szeretnénk megmutatni, hogy az összefogás ereje, a kávéházasok egy rendezvényen való megmutatkozása még inkább láthatóvá teszi azt a sokféleséget, melyet a magyar tradicionálisan erős “kávéházi kultúra” jelent. A kávéházi körülmények közé szervezett programok pedig lehetőséget teremtenek az irodalom, a zene átélésére barátaink, szeretteink társaságában.” fogalmazott Serfőző Krisztina, az esemény főszervezője.

A szervezők felhívják a figyelmet, hogy egyrészt a programok egy része regisztrációhoz kötött. másrészt – mivel a helyszínek befogadóképessége korlátos, és a helyfoglalás érkezési sorrendben történik – a kiválasztott programra érdemes időben érkezni, illetve a helyszínen érdeklődni a program várható telítettségéről. Amennyiben a program teltházas, a széles programkínálat és a helyek közelsége lehetőséget nyújt más programon való részvételre. 

Idén a programokon résztvevőknek különleges ajándékkal készülnek a Kávéházak Éjszakája szervezői: „Az Év társadalmilag felelős bankja örökös kitüntetettje, a MagNet Bankkal kötött együttműködésnek köszönhetően a programok alatt: A vendégünk vagy egy espressóra vagy egy capuccinóra!” – tette hozzá a főszervező.

A részletes programokról a rendezvény weboldalán: a www.kavehazakejszakaja.hu illetve a rendezvény facebook oldalán érdeklődhetnek a résztvevők.

A Kávéházak Éjszakája program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek