Share on facebook
Share on email

Jubileumi 25. Lurdy Házi börze az ásványok szerelmeseinek

2022. április 2-án és 3-án a Lurdy Ház (1097 Budapest Könyves Kálmán körút 12-14.) ad otthon az ásványos világ egyik legnagyobb seregszemléjének. E rangos eseményen felvonulnak a világ minden tájáról érkező nyers és csiszolt ásványok, drágakövek és ékszerek, valamint az ásványokból készült használati és dísztárgyak hazai és külföldi kiállítói.

A jubileumi ásványbörze méltó helyszíne a Lurdy Ház rendezvényközpontja, ahol 3000 m2-en 140 kereskedő, gyűjtő, ékszerkészítő és kézműves kínálja majd termékeit, alkotásait. A vásárlási lehetőség
mellett remek kikapcsolódást ígérnek a rendezvény programjai, mint pl. a 3D vetítés, amely a barlangok rejtett világába kalauzolja el a nézőket. Olyan élményben lehet része, amelyet másképp nem tapasztalhat meg, hiszen a virtuálisan bejárt barlangok többsége a nagyközönség számára nem látogatható. Tudományos előadások és kiállítások is színesítik a programok.

A rendezvény fókuszában a Magnetit áll, amellyel ásványkiállításon ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A Magyarhoni Földtani Társaság „Év ásványa” szavazásán a legnépszerűbbnek bizonyult Magnetit nem elsősorban a szépségével, hanem a hasznosságával és különleges tulajdonságával tűnik ki. A legfontosabb vasércásvány, és mint ilyen, aktív mágnesként működik.

Az ásványbörzék egyre több gyereket vonzanak, és remek lehetőséget nyújtanak a játszva tanulásra, az ásványok és a földtudományok megismerésére. A jövő generációjának oktatásáért a Lelkes ásványbörzék csapata összefogott a TIT ásványbarát szakcsoportjával, és az ásványbörzék fontos részét képező földtudományos játszóházat extra programokkal, különleges kísérletekkel és bemutatókkal bővítik. A szervezők nem titkolt szándéka, hogy az ásványok megismertetésén keresztül felhívják a figyelmet a környezet és a természeti kincsek megóvására.

Az interaktív játszóház mellett a gyerekek körében nagy érdeklődésre tarthat számot a világító ásványok bemutatója és az aranymosó is, ahol próbára tehetik szerencséjüket. Apróbb ásványokkal, de legfőképp a keresés élményével gazdagodhatnak.

A szervezők az alkotni vágyó kicsikre is gondoltak, akik a kreatív gyermekfoglalkoztatóban mutathatják meg kézügyességüket. Új technikákat tanulhatnak, és az elkészült alkotásokat haza is vihetik, így a család és a rokonság is gyönyörködhet bennük.

A felnőttek kreativitását – és nem utolsó sorban türelmét és kitartását – példázzák a csodálatos minifák, amelyeket az Óbudai Bonsai Egyesület kiállításán tekinthetnek meg az érdeklődők. A Kínában kifejlesztett és Japánban elterjedt tálcás kertészkedés az ember és a természet harmóniájának tökéletes szimbóluma.

Izgalmas programnak ígérkezik a kígyósimogató is, ahol a kicsik és nagyok közelebbi ismeretségbe kerülhetnek a kígyók fajának ártalmatlan képviselőivel, a siklókkal. Sőt, a rendezvényen lehetőség van a kedvenc hüllővel való fotózkodásra is.

Sokak által kedvelt és igényelt szolgáltatás a drágakő-meghatározás. Nem maradhat el az áprilisi rendezvényen sem, és ezúttal is ingyenes a látogatók számára. Érdemes kihasználnia a lehetőséget, ha van olyan drágaköve, amelynek nevére kíváncsi vagy eredetében bizonytalan. A szakértő műszeres vizsgálattal határozza meg a kő fajtáját, minőségét és valódiságát.

A hatályos kormányrendelet szerint a rendezvény védettségi igazolvány nélkül is látogatható.
Nyitvatartás: szombat – vasárnap (mindkét nap) 10 órától 19 óráig
Jegyek elővételben: https://asvanyborze.jegyx1.hu

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

„100 éve a Városmajorban” – Jubileumi programok a Városmajori Szabadtéri Színpadon

A Városmajori Szabadtéri Színpad fennállásának 100. évfordulóját még az eddiginél is gazdagabb programkínálattal és meglepetésekkel ünnepli 2022-ben. A centenárium fő attrakciója a színház saját produkciója: Nyáry Krisztián és Horváth János Antal erre az alkalomra írt darabja, a SZÁZ ÉV MAJOR, avagy az eszméimet nem cserélem című titkos irodalmi mulatság és kesergés, mely július végén kerül bemutatásra.

Idén nyáron a Velencei-tónál, a Tisza-tónál és a Balatonnál is összekötik a kultúrát a sporttal: startol a Magyar Tavak Fesztiválja

A Magyar Tavak Fesztiválját érdemes választania annak, aki 2022 nyarán a kultúrát és a természet közelségét szeretné ötvözni. Az immár három különböző helyszínen jelentkező programsorozat a hazai és a nemzetközi könnyű-, klasszikus és jazz zenei élet legnívósabb előadóit hozza el a tópartokra. Június 24–25-én a Velencei-tónál, július 29–30–31-én a Tisza-tónál, augusztus 26-án pedig a Balatonnál lesz megtalálható az egyre népszerűbb fesztivál.

Barcelona Gipsy balKan Orchestra

A Barcelona Gipsy balKan Orchestra a Balkán, a közel-keleti és a mediterrán dallamok őszinte újraértelmezésével szól közönségéhez a május 14-i koncerten, a Várkert Bazárban. A zenekar egyesíti tagjai művészeti különbözőségét, amelyet Barcelona élénk zenei kultúrája tesz még gazdagabbá. A cigány-jazz vibrálásával, a rock’n’roll energiájával és a klasszikus zene eleganciájával ötvözik a Balkán, a katalán-ibériai, a görög, az olasz, az orosz és a Közel-Kelet zenéit.