Share on facebook
Share on email

Ismerje meg az év ásványát a 16. Lelkes Ásványbörzén

Jöjjön el a 16. Lelkes Ásványbörzére a MOM Sportba február 24-25-ig. Ismerje meg az év ásványát, a korundot; vagyis a rubint és a zafírt. És elsőként láthat frissen talált meteorit maradványokat is!

Véget ért a január, már sokat süt a nap, nyílnak a hóvirágok, és mindjárt itt van február utolsó hétvégéje, az első idei Lelkes Ásványbörze a MOM Sportban! Ahogy már megszokhattuk és megszerettük; ásványok, drágakövek, ősmaradványok, kész ékszerek, ékszerkészítési alapanyagok, mindenféle dísztárgyak hatalmas választékban 120 hazai és külföldi kereskedőnél, 2000 négyzetméteren várja Önöket.

A Magyarhoni Földtani Társulat, 2016-tól évente kihirdeti az „Év ásványa” cím nyertesét, ami 2024-ben a korund lett. A korund (alumínium-oxid), a gyémánt után a legnagyobb keménységű ásvány. Mind a zafír, mind a rubin a korund ásványok családjába tartozik, és mindkettőből gyönyörű ékszereket is készítenek. Az ásvány a színét a kémiai szerkezetében lévő nyomelemekből kapja. E szennyeződések nélkül színtelen lenne. A króm nyomai vörös színt adnak a korundnak, rubin lesz belőle; míg egy sor más nyomelem többféle színt ad a korundnak, amik a zafírok. De a színtelen korundok is zafírok. Fotó- és ásvány kiállítás mutatja be az év ásványát rendezvényünkön.

2024. január 21-én egy kb. 1-1,2 méter átmérőjű meteoroid/aszteroida lépett Földünk légkörébe Németországban, Berlinhez közel.  A kisbolygót a becsapódás előtt a magyar csillagász, Sárneczky Krisztián fedezte fel. A Magyar Meteoritikai Társaság expediciója a helyszínre utazott, és 4 darab maradványt talált.  A nagyközönség ezeket a meteoritokat nálunk láthatja először egy rögtönzött kiállítás keretében.

Kiállítások és programok:

 • 3D vetítés barlangokról   
 • Interaktív földtudományos játszóházak és bemutató
 • Kígyósimogató fotózási lehetőséggel
 • Drágakő-határozás
 • Szakmai előadások
 • Aranymosás
 • Kreatív játszóház
 • Arcfestés, henna és csillámtetoválás
 • Kőszobrászat, kőcsiszolás
 • UV lámpás ásványbemutató
 • Egészségsziget

Időpont: 2024.február 24-25-ig.

Nyitva tartás:

Szombaton: 10-19 óráig

Vasárnap: 10-18 óráig

Cím: 1123 Budapest, Csörsz utca 14-16.

Jegyelővétel: https://asvanyborze.jegyx1.hu

Bővebb információ: www.asvanyborze.hu

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

ChardonnÉJ az Etyeki Kúriában

Könnyed, tökéletes nyárindító borünnep június 15-én az Etyeki Kúria ChardonnÉJ eseménye, melyen 20 hazai és határon túli borászat és pezsgőpince mutatja be a kínálatában elérhető chardonnay csendesborokat, pezsgőket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához.