Share on facebook
Share on email

FREESZEMLE – A művészet szabad!

A Freeszfe Egyesület második alkalommal szervezi meg fesztiválját, ahol a szabadság a főszereplő. Független filmesek alkotásai, a Freeszfe hallgatóinak színházi előadásai, beszélgetések, egyetemi előadások, civil szervezetek és jótékonysági aukció is szerepel a hatnapos programban.

A Marczibányi Téri Művelődési Központ a fesztivál fő helyszíne, de lesznek programok a CEU-Közép-európai Egyetem Nádor utcai épületében és a Király Gyógyfürdőben is.

Filmes programjainkban független alkotókat mutatunk be. Látható lesz Forgács Péter két dokumentumfilmje, a Bibó Breviárium, mely egy meditáció-film, az elmúlt százötven év traumatikus magyar históriáját foglalja össze. A másik a Kemény György 80., mely a grafikusművész nyolcvanadik születésnapjára készült. Levetítjük Csillag Ádám Dunaszaurusz című dokumentumfilmjét, témája a bős-nagymarosi vízlépcső körüli vita, a rendszerváltás fontos mozgóképes dokumentuma.

Levetítjük Szimler Bálint Balaton Method, a Buharov testvérek Az itt élő lelkek nagy része, Hajdu Szabolcs Délibáb és Pálfi György: Mindörökké című filmjeit. Minden vetítés után beszélgetés lesz az alkotókkal.

Szervezünk egy kerekasztal beszélgetést, ahol a független film helyzetéről és lehetőségeiről beszélgetünk filmrendezőkkel és producerekkel.

Hallgatóink is bemutatkoznak. A Best of Freeszfe programban tizennégy filmrendező, filmoperatőr és televíziós műsorkészítő vizsgafilmjét vetítjük le.

A fesztiválon látható színházi előadások mind hallgatóink rendezései. Sipos László Márk előadása, az XX84 című szatírikus revü, mely Orwell: 1984 című korszakos regényének személyes hangvételű színpadi adaptációja. Fodor Orsolya rendezésében A Krétakör című előadást játsszuk, mely Brecht Kaukázusi krétakörjének átdolgozása, Mészáros Blankával, Bánfalvy Eszterrel, Ficza Istvánnal és Feczesin Kristóffal a főszerepben. Dramaturg hallgatóink mint rendezők debütálnak, Szauer Lilla Dybbuk címmel héber kabbalista játékot, Zrínyifalvi Eszter Leláncolt Prométeusz címmel zenés lázadástörténetet visz színre. Különleges előadásnak lesz a helyszíne a Király Gyógyfürdő, a Soharóza kórussal mutatja be Al-Farman Petra a Torkolat című előadást, ami egy szülés-születéstörténetet és a témát körüljáró kérdéseket boncolgat. Siflis Anna Igen, nem! című előadása retrospektív kiállítás a nemiség nehézségeiről.

Naponta két kerekasztal beszélgetést tartunk, melyekben bátor és aktuális témákat járunk körbe szakértők segítségével, mint pl. a szakszervezetek és a polgári engedetlenség, a családon belüli erőszak, az örökbefogadás, vallási- és hitkérdések, hogy kié egy nő méhe, hogyan éli meg a háborút egy átlagember, milyen sztereotípiáktól szenvedünk. A beszélgetésekhez kapcsolódóan vendégünk lesz egy-egy civil szervezet is, akik bemutatják munkájukat.

Folytatódik Free Egyetem sorozatunk, ahol oktatóink tartanak nyílt egyetemi órákat, előadó lesz Gábor György, Majtényi László, Rihay-Kovács Zita, Pál Mónika, Báron György.

Szombaton a CEU Nádor utcai épületében tartunk nyílt órákat, ahol megismerhetik az ősszel induló képzéseinket, bepillanthatnak próbákba, egyetemi előadásokba.

Második alkalommal rendezzük meg Jótékonysági Aukciónkat. Ezúttal személyesen lehet licitálni olyan tárgyakra, mint pl. a legendás Krétakör társulat hamlet.ws előadásának szövegkönyve, a Magyar Filmszemle albuma vagy emblematikus kellékek a Külön falka című filmből.

Részletes program és jegyvásárlás március 17-től a freeszfe.hu/freeszemle oldalon.

2022. május 10-15.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek