Share on facebook
Share on email

Előadással emlékezik Eötvös Péterre az OPERA

Kimagasló életműve és emberi nagysága iránti tiszteletadásként a Magyar Állami Operaház 2024. április 18-án, 20:00 órai kezdettel, félszcenírozott változatban tűzi műsorára a Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester és zenepedagógus Valuska című operáját az Operaházban.

Eötvös Péter a Magyar Állami Operaház felkérésére írta meg egyetlen magyar nyelvű operáját, aminek témájául a szerző a Nemzetközi Man Booker-díjjal kitüntetett magyar író, Krasznahorkai László 1989-es, Az ellenállás melankóliája című kisregényét választotta. A darab ősbemutatóját 2023. december 2-án tartották meg a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában, Varga Bence színrevitelében. A nagy sikerű előadáson, amit kedvező hazai és nemzetközi kritikai visszhang is övezett, Eötvös Péter is részt vett.

A szerző által tragikomédiaként jellemzett Valuska címszerepében Haja Zsolt látható, a további főbb szerepeket Miksch Adrienn (Pflaumné), Szabóki Tünde (Tünde), Hábetler András (Tanár úr) Farkasréti Mária (Parasztasszony) és Cser Krisztián (Posztókabátos férfi / Katona) alakítják. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) Szennai Kálmán vezényli. A Három nővér (2000, r. Szabó István) és A szerelemről és más démonokról (2017, r. Silviu Purcărete) után a Valuska Eötvös Péter harmadik operája, ami elhangzik az Andrássy úti Ybl palotában, ezen kívül Vértelenül – Senza Sangue című Kékszakállú-párdarabja is hallható volt 2018-ban az Erkel Színhában.

Eötvös Péter türelemmel viselt, hosszantartó betegség után 80 éves korában hunyt el 2024. március 24-én.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek