Share on facebook
Share on email
A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának jubileumi nagykoncertje

Erkel Ferenc vezényletével 1853. november 20-án rendezték meg a Magyar Nemzeti Múzeumban az első „philharmoniai hangversenyt”, mely a későbbi Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara 170 éves történetének első állomása volt. „BFTZ 170” címmel rendezi meg jubileumi nagykoncertjét a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara november 23-án a Müpában: az esten Erkel, Dohnányi, Vajda Gergely és Dvořák művei csendülnek fel Madaras Gergely és Marco Comin vezényletével.

Erkel Ferenc vezényletével 1853. november 20-án rendezték meg a Magyar Nemzeti Múzeumban az első „philharmoniai hangversenyt”, mely a későbbi Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara 170 éves történetének első állomása volt. A krónikások szerint ettől a naptól kezdve beszélhetünk hazánkban szimfonikus zenekari életről, hiszen Erkel mindjárt az első koncert alkalmával öt hangversenyből álló bérletet hirdetett, aminek köszönhetően a közönség rendszeresen találkozhatott az európai klasszikus zene varázsával.

Az együttes történetében mérföldkőnek számító hazai szerzők művei mellett egy ősbemutatóval is készül a Zenekar. A koncert második részében a cseh romantika nagy közönségkedvence csendül fel: 1899-ben a Filharmóniai Társaság zenekara mutatta be a hazai közönségnek Dvořák kilencedik, „Az Újvilágból címmel el-látott szimfóniáját, óriási sikerrel. Ezt a grandiózus művet Marco Comin olasz dirigens vezényletével hallhatja a közönség.

A koncert során Becze Szilvia műsorvezető segítségével ismerhetik meg a Filharmóniai Társaság elmúlt 170 évének legemlékezetesebb pillanatait. Ünnepelje együtt a BFTZ-vel november 23-án a hazai szimfonikus zenekari élet születését, legyen részese egy művelődéstörténeti jelentőségű hangversenynek.

Karmester:
Madaras Gergely, Marco Comin 

Műsoron:
Erkel: Ünnepi nyitány
Vajda Gergely: Bolondmese – Scherzo zenekarra (ősbemutató)
Dohnányi: Szimfonikus percek, op. 36
Dvořák: 9. (e-moll) szimfónia („Az Újvilágból”), op. 95 

Műsorvezető: Becze Szilvia

További információ:

www.bftz.hu

Jegyinformáció: bftz.jegy.hu, jegy@bftz.hu, MÜPA jegypénztár

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek