Share on facebook
Share on email
A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának jubileumi nagykoncertje

Erkel Ferenc vezényletével 1853. november 20-án rendezték meg a Magyar Nemzeti Múzeumban az első „philharmoniai hangversenyt”, mely a későbbi Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara 170 éves történetének első állomása volt. „BFTZ 170” címmel rendezi meg jubileumi nagykoncertjét a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara november 23-án a Müpában: az esten Erkel, Dohnányi, Vajda Gergely és Dvořák művei csendülnek fel Madaras Gergely és Marco Comin vezényletével.

Erkel Ferenc vezényletével 1853. november 20-án rendezték meg a Magyar Nemzeti Múzeumban az első „philharmoniai hangversenyt”, mely a későbbi Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara 170 éves történetének első állomása volt. A krónikások szerint ettől a naptól kezdve beszélhetünk hazánkban szimfonikus zenekari életről, hiszen Erkel mindjárt az első koncert alkalmával öt hangversenyből álló bérletet hirdetett, aminek köszönhetően a közönség rendszeresen találkozhatott az európai klasszikus zene varázsával.

Az együttes történetében mérföldkőnek számító hazai szerzők művei mellett egy ősbemutatóval is készül a Zenekar. A koncert második részében a cseh romantika nagy közönségkedvence csendül fel: 1899-ben a Filharmóniai Társaság zenekara mutatta be a hazai közönségnek Dvořák kilencedik, „Az Újvilágból címmel el-látott szimfóniáját, óriási sikerrel. Ezt a grandiózus művet Marco Comin olasz dirigens vezényletével hallhatja a közönség.

A koncert során Becze Szilvia műsorvezető segítségével ismerhetik meg a Filharmóniai Társaság elmúlt 170 évének legemlékezetesebb pillanatait. Ünnepelje együtt a BFTZ-vel november 23-án a hazai szimfonikus zenekari élet születését, legyen részese egy művelődéstörténeti jelentőségű hangversenynek.

Karmester:
Madaras Gergely, Marco Comin 

Műsoron:
Erkel: Ünnepi nyitány
Vajda Gergely: Bolondmese – Scherzo zenekarra (ősbemutató)
Dohnányi: Szimfonikus percek, op. 36
Dvořák: 9. (e-moll) szimfónia („Az Újvilágból”), op. 95 

Műsorvezető: Becze Szilvia

További információ:

www.bftz.hu

Jegyinformáció: bftz.jegy.hu, jegy@bftz.hu, MÜPA jegypénztár

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Színmű készült Klebelsberg Kunoné Botka Sarolta életéről

Hedry Mária Árnyéksors című drámájának ősbemutatóját június 14-én tartják a Klebelsberg Kastély Kamaraszínházában. A Klebelsberg Kuno felesége, Botka Sarolta életéről készült színmű az Összetartozás Ünnep Családi Fesztivál keretében mutatják be egy különleges helyszínen, a Klebelsberg házaspár egykori pesthidegkúti otthonában.